banner

TUBİTAK yarışmalarında dereceye giren okullar açıklandı




TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı. 81 ilden 7 bin 401 projenin yer aldığı yarışmada dereceye giren öğrencilere YGS'de ek puan verilecek

Türkiye Bilimsel Araştırmalar ve Teknoloji Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, yarışmalara bu yıl 10 alanda başvuru aldıklarını, başvuru sayılarının her sene ortalama yüzde 10 artarken, bu sene yüzde 35 arttığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ödül Töreni'ne katılan Altunbaşak, burada yaptığı konuşmada, yarışmaların bu sene 44'üncüsü düzenlendiğini, TÜBİTAK'ın yaşının 50 olduğu göz önüne alındığında kurumun yarışmalara verdiği önemin anlaşılabileceğini söyledi.

Altunbaşak, yarışmaların TÜBİTAK'ın kurulduktan sonra ilk başlattığı projelerden biri olduğunu vurgulayarak, "Yarışmalar 1969 yılında başlamış ve biyoloji ve fizik olmak üzere sadece 2 alanda başvuru alınmış. Bu yıl 10 alanda başvuru alıyoruz. Başvuru sayıları her sene ortalama yüzde 10 artarken, bu sene yüzde 35 arttı. Önümüzdeki senelerde de benzer artışı görürsek gelecek sene 10 bin proje ile sizlerin huzurunda olacağız" dedi.

Yarışmalara bu sene 12 bin 580 öğrencinin 7 bin 400 proje ile başvurduğunu bildiren Altunbaşak, bin 234 projenin de bölgesel sergilerde yarıştığını ifade etti.

Altunbaşak, yarışmalara en çok sosyoloji, biyoloji ve uygulamalı fizik alanlarında başvuru geldiğini belirterek, bu alanların hayata biraz daha yakın olduğunu, bu nedenlerle bu alanlarda daha fazla başvuru geldiğini vurguladı.

En az başvurunun temel fizik, bilgisayar ve psikoloji alanlarında geldiğine işaret eden Altunbaşak, psikolojide böyle bir sonuç beklediklerini ama temel fizik ve bilgisayardan daha fazla proje beklediklerini söyledi.

Kız öğrencilerin katılımı erkekleri yakaladı

TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, projelere katılan kız öğrencilerin sayısının son 3 yılda yüzde 36 artarak erkeklerle aynı noktaya geldiğine dikkati çekerek, bu gelişmenin kendilerini çok sevindirdiğini dile getirdi.

Söz konusu faaliyetin benzerini, buna taban oluşturacak başka bir faaliyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptıklarını belirterek, "Okullarımızda bilim şenliğini bu sene bin okulda başlattık. Bu bilim şenliklerini artık her okulumuzda eksiksiz olarak görmek istiyoruz" diye konuştu.

Öğrencilere de seslenen Altunbaşak, yarışmayı kazanmaktan ziyade bu süreci yaşamanın önemli olduğunun altını çizdi.

Altunbaşak, öğrencilerin yarışma ve projeler sayesinde toplum önünde konuşma, kendi fikirlerini başkasına aktarma konusunda tecrübe kazandıklarını kaydederek, yarışmalar sayesinde öğrencilerin araştırma ruhu kazandıklarını da bildirdi.

Altunbaşak ayrıca TÜBİTAK'ın hayatlarının geri kalan kısmında da öğrencilere olan desteğini sürdüreceğini ifade etti.

Birincilik ödülünü alan öğrenci ve okullar 

Törende birincilik ödülünü alan öğrenciler şöyle:

   ALAN             ÖĞRENCİLER                       OKUL

-Bilgisayar - Talha Zekeriya Durmuş - Samsun Tülay Başaran Anadolu Lisesi

-Biyoloji - Nur Sena Uzunay/Mert Ruşen Gülşen - Ankara Özel Arı Anadolu Lisesi

-Coğrafya - Çağrı Karslı/Necip Hamamcı - Hatay İskenderun Tosçelik Fen Lisesi

-Uygulamalı Fizik - Mehmet Ege Karaesmen/Ahmet Berk Selvi - İzmir özel TAKEV Anadolu Lisesi

-Kimya - Ecem Eker/Ege Salman - İzmir Özel TAKEV Fen Lisesi

-Matematik - İnal Ergun/Yunus Tunçbilek - İstanbul Özel MEF Lisesi/İstanbul Atatürk Fen Lisesi

-Psikoloji - Irmak Su Tütüncü - İzmir Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi

-Sosyoloji - Bülent Kalaycı - İzmir Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi

-Tarih - Mehmed Ediz Çelik - Uşak Fen Lisesi

Yılın genç araştırmacısı ödülüne ise Uygulamalı Fizik dalında İzmir özel TAKEV Anadolu Lisesi öğrencileri Mehmet Ege Karaesmen ve Ahmet Berk Selvi layık görüldü.

Tören esnasında ayrıca elektrik kesintisi yaşanırken, katılımcılar bir süre elektriğin gelmesini bekledi. Elektriklerin gelmesinin ardından törene kaldığı yerden devam edildi.

Dereceye giren öğrenciler YGS'de ek puan alacak

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına bu yıl 81 ilden 7 bin 401 proje başvurdu.

Bilgisayar, biyoloji, coğrafya, temel fizik, uygulamalı fizik, kimya, matematik, sosyoloji, tarih ve bu yıl eklenen psikoloji olmak üzere toplam 10 dalda ödüller verildi.

Yarışmada ödül alan öğrencilere ve öğretmenlerine para ödülü ile başarı belgesi sunuldu. Buna göre, birinciler 3 bin lira, ikinciler 2 bin 500 lira, üçüncü olanlar ise 2 bin lira ile ödüllendirildi.

Teşvik ödülü olarak bin 500 lira verilirken, dereceye giren öğrencilerin danışman öğretmenleri de aynı miktarda ödül aldı.

Yılın genç araştırmacısı ödülünü alan öğrenci ise 3 bin 500 liralık para ödülünün sahibi oldu.

Birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü alan öğrenciler YGS'ye girdikleri yıl, bir kereye mahsus olmak üzere derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü seçmeleri durumunda yarışmada aldıkları dereceyle orantılı ek katsayı uygulamasından yararlanacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.