banner

DTCF öğrencilerinin yargılandığı davada tutuklu sanık kalmadı




Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, DTCF öğrencilerinin yargılandığı davada 6 sanığın tahliyesine karar verdi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ''terör örgütü PKK/KCK'nın DTCF'deki gençlik yapılanması içerisinde yer aldıkları'' ve bu kapsamda çeşitli suçlara karıştıkları iddiasıyla tutuklu yargılanan 6 sanığın tahliyesine karar verdi. Sincan F Tipi Ceza ve İnfaz Kurumunda kaldığı sırada intihar eden tutuklu sanıklardan Harun Toygar'ın avukatı, mahkemeye tepki göstererek duruşma salonunu terk etti

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinden (DTCF) 14 öğrencinin, ''terör örgütü PKK/KCK'nın DTCF'deki gençlik yapılanması içerisinde yer aldıkları'' ve bu kapsamda çeşitli suçlara karıştıkları iddiasıyla yargılandığı davada,  tutuklu 6 sanığın tahliyesine karar verildi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Kadir Toraman, Maşallah Demir, Kerem Çiçek, Abdulkerim Cin, Necmettin İşik, Mehmet Şimşek ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Sincan F Tipi Ceza ve İnfaz Kurumunda kaldığı sırada intihar eden sanık Harun Toygar'ın avukatı Mürsel Sarı, müvekkilinin psikolojik tedavi gördüğüne yönelik belgeyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) sözleşmesini mahkemeye sunarak, müvekkilinin ölümü nedeniyle duruşmayı ayakta izlemek istediğini söyledi.

Müşteki Hasan Koç, beyanında, çıkan olaylar nedeniyle eğitim, öğretim hakkının engellendiğini, bu nedenle sanıklardan şikayetçi olduğunu ifade ederek,  müdahil olarak katılma talebinde bulundu.

Koç'un katılma talebine, sanık avukatları karşı çıktı. Avukat Nuray Özdoğan, Koç'un olayların içinde yer aldığını ve kesici alet taşıdığını ileri sürerek, olay anında çekilen bazı fotoğrafları mahkemeye verdi.Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal'ın, fotoğraftakinin kendisi olup olmadığını sorduğu Hasan Koç, "Fotoğraflardaki ben değilim" dedi. Avukat Fahriye Belgün Baba da olay günü okulun tatil edilmediğini, Koç'un derslere gitmek yerine olaylara katıldığını savunarak, katılma talebinin reddedilmesini istedi. Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır da Hasan Koç'un müdahilliğine karar verilmesini talep etti.  

Avukat Sarı duruşmayı terk etti

Bu sırada söz alan avukat Mürsel Sarı, "Mahkemenizin cennet kokan havasını bırakmak için müsaade istiyorum. Müvekkilimin adli tıptaki raporunu alacağım. Yaşasaydı, muhtemelen bu duruşmada tahliye edilecekti ve sonra da beraat edecekti. Müvekkilim öldüğü halde tutukluluk ve itiraz incelemesinde ismi geçmiştir.  Ben, kendi yerime AİHM sözleşmesini bırakarak duruşmadan çekliyorum" diye tepki göstererek, duruşma salonunu terk etti.

Duruşmaya devam eden mahkeme, tanıkları dinledi. Tanık Mustafa Dönmez, DTCF'de koruma güvenlik amiri olarak görev yaptığını belirterek, bazı sanıkların ellerinde sopalarla olaylara karıştığını gördüğünü, kendilerini ayırmaya çalıştığını anlattı.  Osman Akşit isimli öğrenciyi bıçakla yaralayanı görmediğini ifade eden Dönmez,"Yaralayanın Harun Toygar olduğunu emniyette öğrendim. Sanıkların bir örgüt içerisinde olup olmadıklarını bilmiyorum" dedi.

Avukat Nuray Özdoğan'ın verdiği fotoğrafların gösterildiği Mustafa Dönmez, olaya karışanlar arasında müşteki Hasan Koç'un da bulunduğunu teşhis etti. Duruşmada, okulda özel güvenlik olarak görev yapan tanıklar da dinlendi.  

Mahkemenin kararı

Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır, olayların tespiti açısından, kamera görüntülerinin bilirkişilerce incelenmesini, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi. Sanık avukatları, basit bir kavgayı örgüt suçu olarak göstermenin yanlış olduğunu savunarak, müvekkillerinin beraatlerini istedi. 

Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, verilen aranın ardından kararı açıkladı. DTCF'de olaylar nedeniyle 6 Kasım 2012'de eğitime ara verilip verilmediğinin sorulmasına karar veren mahkeme, Hasan Koç'un müdahillik talebinin, gelecek cevaba göre değerlendirilmesini kararlaştırdı.

Kamera görüntülerinin incelenmesine yer olmadığına karar veren mahkeme,  tutuklu sanıklar Kadir Toraman, Maşallah Demir, Kerem Çiçek, Abdulkerim Cin, Necmettin İşik ve Mehmet Şimşek'i tahliye ederek, duruşmayı erteledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.