banner

Okul kıyafetinde belirsizlik sürüyor




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “Okul kıyafetine veliler karar verecek” açıklamasıyla Serbest Kıyafet Yönetmeliği arasındaki tutarsızlık hem velilerin hem de okul yöneticilerinin kafasını karıştırdı.

14 Haziran’da 2012-2013 eğitim ve öğretim yılının sona ermesiyle birlikte 16 milyona yakın öğrenci karne alacak. Okulların kapanmasına az bir zaman kala öğrenci ve velilerin kafasında “Gelecek yıl okula formayla mı gidilecek yoksa serbest kıyafetle mi?” sorusu belirsizliğini hala koruyor. Milli Eğitim Bakanı Avcı’nın okulda hangi kıyafetin giyileceğine “özel okullardaki gibi veliler karar verecek” açıklaması da bu soru işaretlerini gidermeye yetmedi. Haber Türk Gazetesi Eğitim Yazarı Pervin Kaplan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “Okul kıyafetine veliler karar verecek” açıklamasının kasım ayında yayımlanan ve devlet okullarına "serbest kıyafet uygulaması" getiren yönetmelikle çeliştiğini iddia etti.

Pervin Kaplan köşesinde, Bakan Avcı'nın açıklamasıyla yönetmelik arasındaki farkı şöyle açıklıyor;

“Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, tıpkı özel okullarda olduğu gibi devlet okullarında da hangi kıyafetin kullanılacağına velilerin karar vereceğini söylüyor. Okulların velilerin oylarına başvurmasını, veli oylarının yüzde 60'ın sonucuna göre de tıpkı özel okullarda olduğu gibi forma ya da serbest kıyafete karar verilebileceğini anlatıyor. Önerisi çok doğru ancak Bakan Avcı'nın unuttuğu bir şey var.O da yönetmelik.

Geçtiğimiz kasım ayında yayımlanan ve devlet okullarına "serbest kıyafet uygulaması" getiren yönetmelikte "kıyafetin veli oyuyla belirleneceğine" ilişkin bir hüküm yok. Veli oyuyla kıyafetin belirlenebileceği hükmü yalnızca özel okullar için geçerli. Okul müdürleri de haklı olarak soruyor:

"Yönetmelik değişikliği yapılmadan okullarda oylama yapmamız mümkün değil. Bunu yaparsak yönetmeliğe aykırı davrandığımız için de soruşturma açılır. Ne yapmamız bekleniyor?" Biz de Milli

Eğitim Bakanı Avcı'ya eğitimcilerin sorduğu bu soruyu aktararak, "Yönetmelik değişmeden okullar nasıl velilerle anket yapacak?" diyoruz.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.