banner

Zihni korumak için az yiyin




Bilim insanları, az kalorili yiyeceklerle beslenmenin zihni koruyabileceğini belirtti.

Amerikalı bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, "SIRT 1" adı verilen bir enzimin az kalorili beslenmenin yararlı etkileriyle bağlantılı olabileceğini gösterdi.

"The Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, yaşa bağlı olarak sinir hücrelerinin yapı ve işlevinin bozulmasıyla ilişkili beyin özelliklerini göstermesi için bazı farelerin genlerini değiştirdi. 3 grup fareyi inceleyen bilim adamları, ilk gruptakileri normal şekilde besledi. İkinci gruptakilerin besinlerinin miktarı yüzde 30 azaltıldı. Üçüncü gruptakilere ise normal besinlerinin yanında SIRT 1 enzimini harekete geçiren bir molekül verildi. 3 ay sonra tüm fareler öğrenme ve hafıza testlerine tabi tutuldu.

İkinci gruptakilerin ilk gruptakilerden daha başarılı olduğu görüldü. Araştırmacılar, üçüncü gruptaki farelerin ise ikinci gruptakilerle aynı başarıyı gösterdiğini belirtti. 

Az kalorili yiyeceklerle beslenmenin, bilişsel becerinin korunması ve sinir hücrelerinin etkin halde kalmasını sağladığını vurgulayan bilim adamlarından Dr. Li-Huei Tsai, bir sonraki aşamada bu yöntemin (enzimin kullanılması) diğer hayvanlar üzerinde de etkili olup olmadığını, tehlikesinin bulunup bulunmadığını ve etkisinin ne kadar sürdüğünü anlamaya çalışacaklarını kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.