banner

Lazca için ders kitabı hazır




Ortaokul ve imam hatip ortaokullarında uygulanmak üzere yaşayan diller ve lehçeler dersi kapsamına alınan Lazca için ders kitabı hazırlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tarafından ortaokul ve imam hatip ortaokullarında okutulmak amacıyla yaşayan diller ve lehçeler dersi bünyesine alınan Lazça için ders kitabının hazırlandı. TUYAP İstanbul Kitap Fuarında satışa sunulan “Laz Dili Temel Dersleri” kitabının yazarı İngilizce öğretmeni Ali Aksamaz, Lazca’nın, Talim ve Terbiye Kurulu kararıyla bu yıldan itibaren 5’inci sınıflarda okutulmaya başlandığını söyledi.

Dersin kitabının olmaması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığını, dersi veren öğretmenlerin daha önce verdikleri kursların notlarını kullanarak dersi işlediklerini anlatan Aksamaz, İngilizce öğretmeni olduğunu ancak son birkaç yıldır kendisinin de bir kurumda Lazca dersler verdiğini dile getirdi.

Kurs verirken ders kitabının bulunmaması nedeniyle hazırladığı ders notlarını ileri de kitap olarak yayınlamak amacıyla bir araya getirdiğini aktaran Aksamaz, Hükümetin Demokratikleşme Paketi ile yerel dillere yönelik yeni düzenlemeler yaptığını anımsattı.

Lazca’nın da ortaokullarda seçmeli ders olduğunu hatırlatan Aksamaz, şöyle konuştu:

“Bunun üzerine Laz Enstitüsü, bir müfredat programı hazırladı ve Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kuruluna sundu. Bu müfredat programı kabul edildi. Ancak Lazca seçmeli derslerde okutulacak bir kitap henüz yoktu. Bunun üzerine kitaba son halini verdim. Ardından da bu çalışmamı yayınlamayı teklif eden Lazika Yayın Kolektifi’ne teslim ettim. Kitap, Tüyap İstanbul Kitap Fuarına yetişti ve satışa sunuldu.”

Lazca ilk kitap

Kitapta, ilköğretim sınıflarının 4, 5 ve kısmen de 6'ıncı sınıf yabancı dil kitapları düzeyinde bilgilerin yer aldığını aktaran Aksamaz, kitabın onaylanması için Talim ve Terbiye Kurulu’na başvuracağını dile getirdi.

Sovyetler Birliği’nde 1930’lu yıllarda yayınlanmış birkaç Lazca ders kitabının bulunduğunu söyleyen Aksamaz, şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir eğitimcinin yayınlanmış ve müfredata da büyük ölçüde uygun ilk Lazca ders kitabı budur. Şu anda Lazca ders veren öğretmen arkadaşlarımız, müfredata göre çeşitli kaynaklardan faydalanarak ders notlarını hazırlıyorlar; öğrencilerine faydalı oluyorlar. Kuşkusuz ‘Laz Dili Temel Dersleri’ adlı çalışmam da onlara büyük katkı sağlayacak. Şu anda bu çalışmamın devamı niteliğinde bir başka proje üzerinde de çalışıyorum.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.