banner

Uzmanlar merkezi ortak sınavları (TEOG) değerlendirdi




Merkezi ortak sınavlar nasıldı? Müfredat dışından soru soruldu mu? SBS’ye göre sınav zor mu, yoksa kolay mıydı? İşte uzmanların görüşleri…

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8’inci sınıflar için ilk kez düzenlenen merkezi ortak sınavların ilk gün oturumu yapıldı. Müfredat dışından soru gelmediğini belirten uzmanların değerlendirmesi şöyle…

Bahçeşehir Koleji Eğitim Uzmanlarından ilk kez gerçekleştirilen TEOG Sınavı değerlendirmesi!

Matematik

Celalettin BAL- Bülent İnanç

Bahçeşehir Koleji Matematik Bölüm Başkanları

Matematik sorularında kazanım dışı soru sorulmamıştır. MEB’in yayınlamış olduğu soru kazanımları içerisinde Histogram sorusu olmasına rağmen bu kazanımdan soru gelmemiştir. Nisan 2014’te yapılacak olan sınavda gelme ihtimali vardır. Sistematik çalışan öğrencilerimizin bu sınavda başarılı olacağını düşünüyoruz.

Öğrencilerimizden gelen ifadeye göre matematik soruları içerisinde ki Fraktal sorusunun cevap şıklarında 3 tane doğru cevap tespit edilmiştir.

Ayrıca içerisinde karton ifadesi bulunan sorunun da iki farklı cevabının olabileceği yönünde öğrencilerden yorumlar alınmıştır. Kartonun ön yüzü düşünüldüğünde cevap 6, arka ve ön olmak üzere iki yüzü de düşünüldüğünde 12 cevabına ulaşılmaktadır. Soruyla ilgili öğrencilerimizden aldığımız yorum, soru kökünde kesinlik olmadığıdır.

Geçen yılki sınavla kıyaslandığında bu seneki sınav daha erken yapıldığı için kazanımsal olarak daha az konular içermekteydi. Bu nedenle birçok tam net yapabilen öğrencinin olabileceğini düşünüyoruz.

Öğrencilerimizin Nisan 2014 çalışmalarında kazanım sayısı daha fazla olacağından sistematik olarak çalışmalarına devam etmelerini öneriyoruz.

Türkçe

Tülay Uğurludural- Serdar Dağtekin

Bahçeşehir Koleji Türkçe Bölüm Başkanları

Yeni sistemin Türkçe dersine ait ilk sınavı bugün tamamlandı.

Öğrencilerimizden aldığımız duyumlar doğrultusunda Türkçe sınavında sözcükte, cümlede anlam, paragrafta anlam, yazım, noktalama ve MEB tarafından kazanımları özellikle belirtilen fiilimsi ile cümlenin ögeleri konularına yer verildiği gözlemlenmiştir. Yani içerik açısından 20 Türkçe sorusunda 13 okuma ve anlama, 5 dil bilgisi, 2 yazım ve noktalama sorusuna yer verilmiştir.

Paragraf sorularının, özellikle önceki sistemin son yıllardaki sorularıyla karşılaştırıldığında, uzunluğunun azalması tüm öğrenciler için bir avantaj sağlamıştır. Ayrıca sınav süresinde bir soruya 2 dakika süre ayrılabilmesi öğrenciler için yine kolaylık sağlayan bir durumdur.

Yeni sistem, süreci takip ettiğinden bu ilk sınav belirleyici ve yol gösterici olmuştur. Fakat konu kapsamı Nisan 2014‘ teki sınava kadar artacağından öğrencilere 2. sınava kadar tüm konularda eksiklerini tamamlayıp pekiştirme çalışmalarına devam etmelerini öneriyoruz.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Yakup Şahin

Bahçeşehir Koleji Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı

Öğrencilerimizden aldığımız bilgiye göre kazanımların tamamına yakın sorular gelmiştir. Sorular MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmıştır.

Sorula ayrıca önceki sınav sisteminde de kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmıştır. Öğrencilerimizden, okuduğunu yorumlama ve bilgiyi sorgulamaya dayanan sorular da olduğu bilgisi alınmıştır.

Hac ve Umre İbadeti ile ilgili olan 8. Soru, sorular arasında ayırt edici olarak belirlenebilir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.