banner

Liselilerden TÜBİTAK'a rekor başvuru




TÜBİTAK tarafından lise öğrencileri arasında bu yıl 45.'si düzenlenen Araştırma Projeleri yarışmasına bu yıl geçen yıla oranla yüzde 41'lik artışla 17 bin 486 öğrencinin hazırladığı toplam 10 bin 418 proje başvurusu yapıldı. 

AA muhabirinin TÜBİTAK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin lise seviyesindeki en büyük ve en geniş katılımlı proje yarışması olan TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na bu yıl 10 bin 418 proje başvurusu yapıldı.

Ortaöğretim öğrencilerini temel, sosyal ve beşeri bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, araştırma ve geliştirme odaklı bilgi ve becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından bu yıl 45.'si düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda ön değerlendirme sonuçları belli oldu.

Bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, coğrafya, sosyoloji, psikoloji ve tarih olmak üzere 9 dalda düzenlenen yarışmaya 17 bin 486 öğrencinin hazırladığı toplam 10 bin 418 proje başvurusu yapıldı.

Proje sayısında geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 41'lik artış gerçekleşti. Geçen yıl 44.'sü düzenlenen yarışmaya 81 ilden 12 bin 580 öğrenci 7 bin 400 proje ile katılmıştı.

Yarışacak projeler belirlendi

Proje yarışması bölgesel ve final olmak üzere iki aşamada yapılacak. 17-20 Mart 2014 tarihleri arasında 12 bölge merkezli ilde düzenlenecek olan ilk aşamaya katılacak projeler belirlendi. TÜBİTAK, Ankara, İzmir, Erzurum, Kayseri, Eskişehir, Malatya, Isparta, Mersin, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, Samsun ve Van bölgelerinde yarışacak 100'er projeyi açıkladı. Bölgesel yarışmada başarılı olanlar mayıs ayında Ankara'da düzenlenecek final yarışmasına katılmaya hak kazanacak.

Derece alan öğrencilere YGS'de ek puan

Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması finalinde derece alan öğrenci ve danışmanlara başarı belgesi ile para ödülü verilecek. Birincilere 3 bin TL, ikincilere 2 bin 500 TL, üçüncülere 2 bin TL para ödülü verilecek. Teşvik ödülü ise  bin 500 TL olacak.

Öğrenciler YGS'ye girdikleri yıl, bir kereye mahsus olmak üzere derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü seçmeleri durumunda yarışmada aldıkları derece ile orantılı ek katsayı uygulamasından yararlanacak. Uluslararası proje yarışmalarına TÜBİTAK tarafından gönderilecek projeler de final yarışmasında belirlenecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.