banner

İlkokullarda ‘çocuk kulüpleri’ dönemi başlıyor




Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 15 Eylül'de başlayacak yeni eğitim-öğretim yılından itibaren daha çok özel okullarda uygulaması yapılan "çocuk kulüplerinin" devlet okullarında da açılmasına olanak veren yeni bir düzenleme yaptı.

AA muhabirinin MEB yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yayımlanan "MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesi"yle okullarda çocuk kulüplerinin açılmasına imkan tanındı.

Yönergeyle eğitim ve öğretim saatleri dışında çocukların, güvenli ortamlarda ve normal eğitim ve öğretim faaliyetlerinin devamı niteliğinde olmayacak şekilde yaş ve gelişimsel durumlarına göre, bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları, güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları, geleneksel çocuk oyunları, yabancı dil gibi konularda yeteneklerini desteklenmesi ve geliştirilmesi amaçlandı.

Yeni düzenlemeyle, daha önce okul öncesi eğitim kurumlarında açılabilen çocuk kulüpleri ilkokullarda da açılabilecek.

10 velinin imzası gerekecek 

Okul öncesi eğitim kurumları ile ilkokullarda çocuk kulüplerinin açılması için personel ve fiziki imkanların yeterli olması, uygun eğitim ortamı bulunması ve kulüp için en az 10 velinin başvuruda bulunması gerekecek. Okul müdürlüğünün teklifi ve il veya ilçe milli eğitim müdürlüğünün onayı ile çocuk kulübü kurulacak ve çocuk kulübü, kurulduğu okulun adını alacak.

Çocuklar, velilerin talepleri de dikkate alınarak çocuk kulübüne kaydedilecek. Bir kulüpteki öğrenci sayısının okul öncesi eğitim kurumlarında 20’yi, ilkokullarda 30’u geçmeyecek.

Öncelik çalışan anne baba çocuklarına

Çocuk kulübüne kayıtta öncelik sıralaması, çalışan anne babaların okula kayıtlı çocukları, okula kayıtlı diğer çocuklar, çocuk kulübü kurulamayan okullardaki anne babası çalışan çocuklar, çocuk kulübü kurulamayan okullardaki diğer çocuklar olarak belirlenecek. Müracaatın fazla olması durumunda bu belirlemeler velilerin huzurunda kura çekimi ile yapılacak.

Velilerin çocuğun kayıtlı olduğu okulda çocuk kulübü açılamıyorsa açılan en yakın okuldaki çocuk kulübüne kontenjan olması durumunda kayıt yaptırabilecek.

Kulüplerde, durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla şehit, harp malulü ve muharip gazi çocukları ile kulüpteki öğrenci kontenjanının 10’da 1'i oranındaki yoksul ailelerin engelli çocuklarından ücret alınmayacak.

Çocuk kulübüne aynı okulda birden fazla çocuğu olan velilerden, diğer çocuklarından kulübe kayıtlı olanlardan ücretin yarısı alınacak.

Çocuk kulüplerinde sertifikalı öğretmen veya uzman usta öğretici görevlendirilebilecek,  3 uzman öğreticiye 1 koordinatör öğretmen rehberlik yapmak üzere görevlendirilecek.

Çocuk kulübü etkinlik saati 2 çalışma saatinden az, 6 çalışma saatinden fazla olmayacak. Etkinlikler, hafta içi yapılacak ve en geç 18.30’da sona erdirilecek.

Çocuk kulüplerinde, öğrencilerin yaş ve gelişimsel durumlarına göre, bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları, güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları, geleneksel çocuk oyunları, yabancı dil ile ilkokullarda günlük eğitim ve öğretimi destekleyici çalışmalar yapılabilecek. Ancak eğitim ve öğretimi destekleyici çalışmalar, günlük bir etkinlik saatinden fazla olamayacak.

Kayda zorlanmayacak

Çocuk kulübü isteğe bağlı ve ücretli olacak, veliler çocuklarını çocuk kulübüne kayıt yaptırmaya zorlanmayacak.

Mevcut durumda günlük 2 saat kulüp faaliyetlerine kalan çocuğun aileye maliyeti aylık en az 43 TL, en çok 86 TL olabilecek. Günlük 6 saat çocuk kulübünden yararlanacak çocuğun aileye maliyeti ise aylık en az 129 TL,  en çok 259 TL olabilecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.