banner

Çerkezce’ye ilgi beklentinin altında




2014-2015 eğitim öğretim yılında açılan Çerkezce seçmeli dil dersi sınıflarının beklentinin altında kaldığı belirtildi.

İstanbul Çerkes Derneği’nden yapılan açıklamada, Türkiye'de Çerkezce seçmeli dil dersinin olduğu sınıf sayısının 20’yi bulmadığı açıklandı. UNESCO'nun yayınladığı “kaybolmak üzere olan diller” kategorisinde yer alan Çerkezce'nin çok az sayıda insan tarafından konuşulduğu belirtildi.

Dünya üzerinde en fazla Çerkez nüfusunu barından ülke konumundaki Türkiye'de Çerkezlerin anadillerini kaybetmek üzere olduğu savunulan açıklamada, İstanbul Çerkes Derneği’nin yeni dönemde açtığı kurslar ile Çerkezce'yi yaşatma mücadelesine katkı sunmaya hazırlandığı bilgisi verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen derneğin yönetim kurulu başkanı Tuğuj Halis Din, anadilde seçmeli dil dersi uygulamasının duyurulmasında ve bu derslerin seçiminde yeteri kadar hassas davranılmadığını ileri sürerek, "Çerkezce'nin öğretildiği sınıf sayısı, beklentinin çok altında kaldı. Çerkez kurumları olarak bu durumu anadil kursları ile kurtarmaya çalışıyoruz" dedi.

Din, Çerkezlerin anadillerini ve kültürlerini kaybetmek üzere olduğunu öne sürerek, Çerkezlere devlet kurumlarınca destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.