banner

‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ dersini 85 bin öğrenci seçti




Milli Eğitim Bakanlığı’nın, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında okutulan ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ derslerini birinci eğitim-öğretim döneminde 85 bin öğrenci seçti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), ortaokul ve imam hatip ortaokullarında ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ dersi kapsamında verdiği Kürtçe, Kurmanci, Zazaca, Lazca, Adığece ve  Abazaca ile Gürcüce derslerini birinci eğitim-öğretim döneminde 85 bin öğrenci seçti. Geçen yıl bu sayı 53 bindi. Eylül 2014’te, 40 bin öğretmen ataması döneminde başvurular alındı ve bu alana 17 öğretmenin ataması yapıldı. Yaşayan Diller ve Lehçeler öğretmenliğine ataması yapılan öğretmenler, Van, Hakkari, Bingöl, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Ağrı, Batman, İstanbul illerinde  görevlendirildi.

Merak eden de var

İstanbul’da öğretmen ataması yapılan ve bu dersin verildiği Cengiz Topel Ortaokulu Müdürü Abdülhamit Tama, “Genellikle Güneydoğu  ve Doğu Anadolu Bölgesi’nden gelip ilçemize yerleşen ailelerin çocukları Kürtçe’yi seçiyor. Diğer bölgelerden az da olsa öğrenci var. Ailelerin birbirleriyle kaynaşmalarından dolayı Kürtçe eğitim almak isteyen 4 öğrencimiz de derslerimize katılıyor” diye konuştu. Kürtçe dersi öğretmeni Cengiz Selçuk ra şunları anlattı: “Ana dilim Kürtçe’dir. 6 ve 7. sınıflardan Kürtçe seçmeli ders verdiğimiz  öğrencilerimiz var. Haftada 2 ders Kurmanci lehçesinde bu eğitimi  veriyoruz. Sadece Kürt öğrenciler katılmıyor. Farklı dil öğrenmek  isteyen, merak eden ve arkadaşları Kürtçe konuştuğu için bu dili öğrenmek isteyen  öğrencilerimiz de mevcut.”

‘Babaannemle konuşuyorum’

Öğretmen atamasının yapıldığı iller arasında bulunan İstanbul’da  ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ seçmeli dersinde Kürtçe’yi seçen öğrenci sayısı ise  108 oldu. Bu öğrencilerden 68’i İstanbul Sancaktepe Cengiz Topel Ortaokulu’nda eğitim görüyor. Kürt öğrencilerin yanı sıra Türk öğrencilerin de Kürtçe’yi seçmeli ders olarak almaya başladığı belirtildi. öğrenciler Kürtçe öğrenmeye başladıktan sonra arkadaşlarıyla bu dili konuşmaya başladıklarını, babaanneleriyle ve anneleriyle daha iyi iletişim kurabildiklerini anlattı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.