banner

2015 itibariyle imam hatip ve imam hatip öğrenci sayısı




Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Bakanlık olarak, 2002-2003 öğretim yılında 440 olan İmam Hatip Lisesi sayısını 2014-2015 yılı itibarıyla bin 17'ye çıkardıklarını söyledi.

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV), Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yürüttüğü proje kapsamında planlanan İmam Hatip Liselerinde Din Öğretiminde Kalite Çalıştayı, Konya'da başladı.

Bir otelde gerçekleştirilen ve iki gün sürecek çalıştayın açılışında konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, AK Parti iktidarları döneminde birçok soruna çözüm ürettiklerini belirtti.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlar, komisyon başkanları ve milletvekillerinin katkılarıyla katsayı sorunu, 8 yıllık kesintisiz eğitimdeki dönüşüm ve başörtüsü sorunu gibi birçok problemin AK Parti döneminde çözüldüğünü ifade eden Erdem, "Bakanlık olarak, 2002-2003 öğretim yılında 440 olan İmam Hatip Lisesi sayısını 2014-2015 yılı itibarıyla bin 17'ye çıkardık. Halkın talebi doğrultusunda bu noktaya geldi" dedi.

Erdem, yine 6287 sayılı Eğitim Kanunu ile bin 644 adet ortaokul açıldığını, 2014 yılı değişikliklerinden birinin de bütün İmam Hatip Liselerinin, Anadolu İmam Hatip Lisesi haline getirilmesi olduğunu aktardı.

Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liseleri

Erdem, bu dönemin önemli katkılarından birinin de uluslararası imam, hatip ve hafızlar yetiştiren okulların devreye girmesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye Diyanet Vakfıyla yürütülen ortak çalışma kapsamında 72 ülkeden getirilen bin 109 öğrenci, Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liselerinde okuyor. Bu okullardan biri de Konya'da, Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi. 309 öğrenci de burada eğitim almakta. 17 tane proje okulu, İngilizce ve Arapça hazırlık sınıfı olan okuldan biri de Tahir Büyükkörükçü İmam Hatip Lisesi. Konya'da 3 tane yeni Anadolu İmam Hatip Lisesi açacağız."

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler de din eğitimi ve öğretiminin önemli bir konu olduğuna işaret etti.

İmam Hatip'lerdeki öğrenci sayısı

Her darbe döneminde ilk el atılan konunun İmam Hatip'ler olduğuna dikkati çeken İşler, şöyle konuştu:

"İmam Hatip'ler zaman zaman budanmıştır. 1972 muhtırasından sonra İmam Hatip'lere gidemeyen bir kardeşinizim. Düz ortaokulda okumak durumunda kaldım. Bunu her zaman görüyorsunuz. 28 Şubat hadisesi olduğu zaman 1996-1997 eğitim öğretim yılında İmam Hatip'lerde 511 bin 502 öğrenci var iken, 1998-1999'da bu sayı 192 bine düştü. 2002-2003 eğitim öğretim yılında da 64 bin 534'e kadar indi. Bu, bir budamanın, bir operasyonun sonucudur."

Her şerrin ardından bir hayırın ve fırsatların geldiğini, okulların daha da gürleşerek yoluna devam ettiğini aktaran İşler, "İmam Hatip'lerde artık bundan sonraki mesele nitelik ve kalite meselesi. Hakikaten kaliteli, ahlaklı, liderlik ve önderlik yapacak, örneklik teşkil edecek nesiller yetiştirmek durumundayız" diye konuştu.

50 ilden İmam Hatip mezunları katılıyor

TİMAV Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz ise İmam Hatip'liler olarak zor günler geçirdiklerini, bazen ezildiklerini, engellendiklerini ama bıkmadan, usanmadan çalışmaya devam ettiklerini vurguladı.

Öksüz, sağladığı imkan ve desteklerden dolayı Gençlik ve Spor Bakanlığına teşekkür etti.

Çalıştayın açılışına, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya milletvekilleri, 50 ilden gelen İmam Hatip Lisesi mezunları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.