banner

Nakil ve geçiş işlemleri e-Okul üzerinden yapılacak




Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan yeni düzenlemeyle nakil ve geçiş başvuruları haftalık olmaktan çıkarılıp aylık sürelerde yapılmasına imkan verildi. Başvurular e-Okul sistemi üzerinden yapılacak.

e-kayıtYeni yönetmeliğe, temel lise statüsündeki özel ortaöğretim kurumlarından resmi ortaöğretim kurumlarına geçişlerle ilgili esas ve usullerin ayrıca Bakanlıkça belirleneceği hükmü konuldu.

Resmi ortaöğretim kurumlarından özel ortaöğretim kurumlarına geçişler ile özel ortaöğretim kurumlarının kendi aralarındaki nakillerde ise MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri uygulanacak.

Yeni düzenlemeyle, nakil ve geçiş başvurularının haftalık olmaktan çıkarılıp aylık sürelerde yapılmasına imkan verildi. Nakil ve geçiş başvurusu, her ayın ilk iş gününden son iş gününe kadar veli tarafından çalışma saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne dilekçe ile yapılacak. Başvuru, öğrencinin nakil şartlarını taşıması halinde naklen gidilmek istenilen okul müdürlüğüne e-Okul sistemi üzerinden iletilecek, onay veya ret işlemi nakil istenilen okul müdürlüğünce e-Okul sistemi üzerinden ayın son iş günü çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilecek.

Olağan dışı nakil işlemleri

Hazırlık ve 9'uncu sınıflardaki olağan nakil işlemleri, yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılacak. e-Okul sistemi üzerinden alınan nakil ve geçiş başvuruları, her ayın son iş gününde ilgili okul müdürlüğünce değerlendirilecek ve Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden de öğrencinin velisine bildirilecek.

Hazırlık sınıflarından hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9'uncu sınıflarına, hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9'uncu sınıflarından hazırlık sınıflarına yeterlilik sınavı aranmadan, hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9'uncu sınıflarından hazırlık sınıfı bulunan okulların 9'uncu sınıflarına yeterlilik sınavına bağlı olarak içinde bulunulan öğretim yılının kasım ayının son iş gününe kadar nakil ve geçiş yapılabilecek, bu aydan sonra bu sınıflar arasında nakil ve geçiş yapılamayacak.

Öğrenciler, her dersten en az iki yazılı sınava katılmak zorunda olacaklar.

Öğretmenler, ortak değerlendirme yapabilmelerine imkan vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm dersler ile güzel sanatlar ve spor liselerinde bireysel veya grup olarak okutulan derslerin yazılı ve uygulamalı sınavları ortak yapılabilecek ve ortak değerlendirilebilecek.

Başarı yükseltmek isteyenlere ortak sınav

Yazılı sınavlar ve diğer değerlendirmeler sonunda başarısını yükseltmek isteyen öğrenciler için dönem sona ermeden her dersten ayrıca ortak bir sınav daha yapılacak.

Öğrenciler, raporlu ve izinli oldukları günlerde yazılı ve uygulamalı sınavlara alınamayacak.

Özürleri nedeniyle 60 günlük devamsızlık kapsamında değerlendirilen öğrencilerin dönem puanları zorunlu hallerde bir yazılı sınav eksiğiyle verilebilecek. Doğrudan sınıf geçebilmek için ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunma şartı getirildi.

Ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden; bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçebilecek ancak alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar ise sınıf tekrarı yapacak. Nakil ve geçişler nedeniyle ortaya çıkan sorumlu dersler bu sayıya dahil edilmeyecek.

Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı veya uygulamalı sınav esaslarına göre birinci ve ikinci dönemin ilk haftası içerisinde iki alan öğretmeni tarafından yapılacak.

Ders kesiminde, okul öğrenci ödül ve disiplin kurulunun da görüşü alınarak mezuniyet puanı en yüksek olan öğrenci, öğretmenler kurulunca okul birincisi olarak tespit edilecek. Ancak, bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlar, 10 puandan fazla davranış puanı indirilmiş ve iade edilmemiş olanlar ile mezun olduğu ders yılının tamamını bulunduğu okulda okumayan öğrenciler okul birincisi olamayacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.