banner

MEB ders seçimleriyle ilgili değişiklikler yaptı




Liselerde ders seçim süreci, ikinci dönemin ilk haftasında yapılacak ve e-Okul sistemine işlenecek.

meb ders seçimiMilli Eğitim Bakanlığınca Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde ders seçim süreciyle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, ortaöğretim kurumlarında ders seçim süreci ikinci dönemin ilk haftasında yapılacak ve e-Okul sistemine işlenecek. Seçmeli ders en az 10 öğrencinin talebi doğrultusunda öğretime açılacak, ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam edilecek. Özel öğretim kurumları ile resmi özel eğitim kurumları ve özel eğitim sınıflarında bu şartlar aranmayacak.

Puan üstünlüğü vurgusu

Ortaokulu veya imam hatip ortaokulunu bitiren öğrenciler, beceri ve yetenekleri doğrultusunda ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla veya beceri, yetenek sınav puanıyla tercihleri doğrultusunda ortaöğretim kurumlarına geçiş yapabilecekler.

Ortaöğretime geçiş sistemine bağlı olarak yapılan yerleştirmeye esas nakil işlemleri, puan üstünlüğü ve okulların açık kontenjanlarına göre kılavuz hükümleri doğrultusunda Bakanlıkça yürütülecek.

Rehberlik ve araştırma merkezleri bünyesinde hizmet veren özel eğitim değerlendirme kurulu kararı doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan ve kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrencilerin; yetenek, sağlık durumları ve ikamet adreslerini dikkate alarak ortaöğretim kurumlarının kontenjanlarına göre her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde il veya ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu ve ilgili okul müdürlükleriyle işbirliği yapılarak dengeli bir şekilde yerleştirilmesine imkan verilecek.

Beceri, yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara yerleştirilecek öğrenciler ilgili okul müdürlüklerince oluşturulan komisyon tarafından kendi aralarında beceri, yetenek sınavına alınacak ve başarılı olanların kayıtları yapılacak.

İlgili kanunlar kapsamında aylık bağlanan şehit ve gazi çocuklarının nakil ve geçiş işlemleri, zamana bağlı olmadan, kontenjan şartı aranmaksızın, bir defaya mahsus olmak üzere, aynı türden okullara dengeli bir şekilde yapılacak.

Başarı puanı yüksek olanlara öncelik

Dala yerleştirme işlemlerinin 10'uncu sınıfın sonunda öğrencinin alan ortak eğitimindeki yetenek ve başarıları, sektörün ihtiyacı, öğrenci ve velilerin talepleri ve grup oluşturma sayıları dikkate alınarak ilgili okul müdürlüğünce yapılacak. Tercihlerin belli dallarda yoğunlaşması halinde ise 10'uncu sınıf yıl sonu başarı puanı yüksek olanlara öncelik verilecek. 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.