banner

Lise öğrencisinin maket tekneleri ilgi görüyor




Bodrum'da babasından öğrendiği bilgilerle maket tekne yapmaya başlayan 17 yaşındaki lise öğrencisi Serkan Köse'nin eserleri, 400 ila 2 bin lira arasında alıcı buluyor.

liseli maket gemiMuğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan 17 yaşındaki lise öğrencisi, yaptığı tekne maketlerini 400 ila 2 bin lira arasında satıyor.

Bodrum Kanuni Sultan Süleyman Lisesi öğrencisi Serkan Köse, çocukluğundan bu yana tekne marangozu babasının yaptığı guletlere (iki direkli yelkenli tekne) merak saldı. Özellikle son 3 yıldır tüm yaz tatilini babasının yanında geçiren Köse, gulet yapımıyla ilgili incelikleri öğrendi.

Gulet maketleri yapmaya başlayan, bugüne kadar hazırladığı 30'un üzerinde maketin çoğunu satan Köse, maket teknelerin küçüklüğünden bu yana ilgisini çektiğini söyledi.

Çocukluğunda hazır almak yerine tahtadan oyuncak yaptığını anlatan Köse, babasının yanında yapımını gördüğü teknenin, maketini hazırlamaya karar verdiğini kaydetti.

Yaptığı ilk maketin küçük bir oyma tekne olduğunu dile getiren Köse, "Son 2-3 yıldır da Bodrum guletleri ve lamine tekne maketi yapıyorum. Bugüne kadar irili ufaklı 30'dan fazla tekne maketi yaptım. Uzunluğu 2 metre civarında olan 4-5 teknem de bulunuyor" dedi.

Maketlerinde gerçek bir teknedeki tüm ayrıntıların bulunduğunu vurgulayan Köse, genellikle çam ağacından yaptığı maket teknelerin güvertesi ve ince aksesuarlarında tik malzemesi kullandığını belirtti.

Yaptığı maketleri tanıdıklar vasıtasıyla sattığını kaydeden Köse, "70 santimetrelik bir tekne maketini 400, bir metrelik maketi ise işçiliğine göre 2 bin liraya kadar fiyata satıyorum. 2 metrelik maketin fiyatı birkaç bin liraya kadar çıkabiliyor. 2 metrelik tekneyi, sıkı bir çalışmayla 1,5 ayda tamamlayabiliyorum" diye konuştu.

Hayali 8 metrelik gerçek tekne yapmak

Serkan Köse, bir İngiliz turistin kendisinden maket tekne yapmasını istediğini, 120 santimetrelik maketi en kısa zamanda tamamlayarak göndereceğini bildirdi.

Hayalinin 8 metre uzunluğunda kendisine ait bir tekne yapmak olduğunu bildiren Köse, ileride yat imalatçılığıyla uğraşmak istediğini söyledi.

İlçede 30 yıldır tekne marangozu olarak çalışan baba Osman Köse de oğlunun çocukluğundan bu yana tekne yapımına hevesi bulunduğunu ifade etti. Köse, oğlunun güzel işler çıkardığını ve başarısından mutlu olduğunu kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.