banner

Bu okulda öğrenciler kitap okumak için yarışıyor




Konya'da Şems-i Tebrizi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, kendilerine sinema, tiyatro ve gezi gibi fırsatlar da sunan ‘Kitap Dostları Topluluğu Projesi’ çerçevesinde, kitap okumak için adeta birbiriyle yarışıyor.

kitap okuma yarisiProjenin başladığı 2014-2015 eğitim öğretim yılının ikinci yarısında, bin öğrenci 13 bin kitap okudu. Proje başlamadan 327 üyesi bulunan okul kütüphanesine, öğrencilerin tamamı üye oldu. Öğrencilerin, derslerdeki başarı ve davranış gibi bazı şartlara göre katılabildiği ve 154 üyesi bulunan ‘Kitap Dostları Topluluğu’ ile okul kütüphanesi adeta çekim merkezi haline geldi.

Selçuklu Belediyesi sponsorluğunda, Konya ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim müdürlükleri ile Türkiye İmam Hatipliler Vakfı desteğiyle yürütülen projede, öğrencilere kitap yetiştirmekte güçlük çekildiği bildirildi.

Proje Koordinatörü Musa Mert, öğrencilerin dikkatini çekecek etkinlikler yapmaya çalıştıklarını söyledi. Başlattıkları projeye öğrencilerin ilgisinin sevindirici olduğunu belirten Mert, "İlk zamanlar belki birtakım ödüller için geliyorlar ancak daha sonra gerçekten kendilerini geliştirmek için çalışıyorlar. Çok hızlı mesafe katettiğimizi düşünüyorum. Artık kitap yetiştiremiyoruz" dedi.

Topluluğa katılmak için belirli şartlar var

Kitap Dostları Topluluğuna katılabilmek için öğrencilerin belirli şartları taşımaları gerektiğini belirten Mert, "Yürütme kurulumuz değerlendirmede bulunuyor. Genel ahlak kurallarına uygun davranma, ayda 500 sayfa kitap okuma, Kur'an-ı Kerim dersinin 75, ağırlıklı ders ortalamasının 70 olması gibi kıstaslar var. Bu şartları taşıyan öğrencimiz topluluğa katılmak için başvurabiliyor" bilgisini verdi.

Topluluğa katılan öğrencilere özel bir kart verdiklerini dile getiren Mert, karta sahip öğrencilerin hem okulda hem de okul dışında bazı haklara sahip olabildiğini anlattı.

Sinema, tiyatro, piknik, gezi ve kitap söyleşileri gibi sosyal etkinlikler düzenlediklerini belirten Mert, "Etkinliklere bu karta sahip olanlar katılabiliyor. Her sınav dönemi tekrar değerlendirme yapılıyor. Daha önce kart almamış öğrenciler karta sahip olabilirken, bazı kart sahipleri de hakkını kaybedebiliyor. Böylece çocukların başarılarını korumaları sağlanıyor" diye konuştu.

Mert, topluluğun öğrencide aidiyet duygusu oluşturduğunu da söyledi.

Öğrenciler telefonlarını atıp kitap okumaya başladı

Topluluk üyesi öğrencilerden Rabia Tozar ise proje sayesinde Karadeniz Bölgesi'ne gitme hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.

Tozar, "Karadeniz'i gezdim, yeni insanlar tanıdım, yeni hayat tarzlarını öğrendim. Bu durum hayata bakış açımı değiştirdi. Önceleri dünya etrafımda dönüyormuş gibi düşünüyorken, proje bana 'Dünyada sadece ben yokum, başka insanlar ve başka hayatlar var' dedirtti" diye konuştu.

Okulun öğretmenlerinden Hülya Mıtır da son yıllarda gençlerin elinden akıllı telefonların düşmediğini belirterek şunları söyledi:

"Kitapları biraz sevdirmeyi başardığınızda telefonu atıp, kitap okumaya başlıyor. Bu anlamda proje çok güzel neticeler veriyor."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.