banner

4 bin öğrenci ana dilini okulda öğreniyor




Siirt'te "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi kapsamında Kürtçenin Kurmanci lehçesini seçen öğrenciler, aileleri ve akranlarıyla, öğrenmeye başladıkları ana dillerinde iletişim kurabilmenin sevincini yaşıyor.

kurtce dil egitimSiirt'te 2015-2016 eğitim öğretim döneminde 4 bini aşkın öğrenci, seçmeli ders kapsamında ana dili Kürtçeyi öğrenmeye başladı. 

Milli Eğitim Bakanlığınca ortaokul ve imam hatip ortaokullarında "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi kapsamında eğitimi verilen Kürtçenin Kurmanci lehçesini, aralarında Kürt kökenli olmayanların da bulunduğu 4 bin 39, Abazacayı da 77 öğrenci seçti.

İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Suay, Siirt'te öğrencilerin yoğun olarak Kurmanci ve Abazaca lehçesini tercih ettiğini, geçen yıla göre Kurmanciyi seçenlerin sayısının arttığını söyledi.

Siirt'te vatandaşların Türkçenin yanı sıra Kürtçe ve Arapça konuştuğunu anımsatan Suay, "Siirt 3 dilin konuşulduğu bir şehirdir ve hemen hemen herkes birbirinin dilinden anlar. Seçmeli dersler sayesinde yeni nesil birbirini daha da iyi anlayacak" dedi.

Bazı öğrenciler ana dilini konuşamıyor

Hürriyet Ortaokulunda Kürtçe dersi öğretmeni Diyaddin Demir, Kürt kökenli ailelerin çocuklarının ana dillerini öğrenmek için bu dersi seçtiğini ifade etti.

Kürtçe dersine rağbet olduğunu ancak kırtasiyelerde yeterince kaynak bulunmadığını anlatan Demir, şunları kaydetti:

"Bazı öğrenciler Kürt olmasına rağmen ana dilini konuşamıyor. Yetersiz kalsa da bu eğitim sayesinde, öğrenciler aileleriyle iletişim kurabiliyor. Daha da iyi bir seviyeye gelebileceklerini düşüyorum."

Kürtçeyi öğrendim

Öğrencilerden Şilan Kurgutata, okulda aldığı eğitimle ana dilini öğrenmeye başladığını belirterek, "İyi ki bu ders var. Ana dilim Kürtçeyi öğrendim. Arkadaşlarımla Kürtçe konuşabiliyorum. Bana Kürtçe öğrettikleri için bütün öğretmenlerime teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.