banner

Asırlık liseden günlük süt




Bursa'da 124 yıllık geçmişe sahip Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin öğrencileri, okulun çiftliğindeki büyükbaş hayvanlardan sağdıkları sütleri günlük satışa sunuyor.  

asirlik lise sutOkul müdürü Ömer Bülbül, lisenin 1891'de 2. Abdülhamit döneminde, "Ameli ve Nazeri Hüdavendigar Ziraat Mektebi" adıyla kurulduğunu hatırlattı.

Okulda "hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı", "laboratuvar hizmetleri", "gıda teknolojileri" ve "tarım" alanlarında eğitim verildiğini belirten Bülbül, yerinde ve uygulamalı eğitimle hayvancılık sektörünün ihtiyaç duyduğu yeterli donanıma sahip kalifiye eleman yetiştirdiklerini anlattı.

Bülbül, geçen yılın nisan ayında döner sermaye ve özel sektör işbirliğiyle okulla büyükbaş hayvan getirildiğini ve süt üretimine başladıklarını anımsatarak öğrencilerin iş hayatında karşılaşabilecekleri sorunları kurulan çiftlikte uygulamalı şekilde öğrendiklerini ve iş hayatına hazır hale geldiklerini ifade etti.

Hedefimiz kendi süt markamızı üretmek

Çiftlikteki hayvanları öğrencilerin sağdığını belirten Bülbül, "Öğrencilerimiz tarafından sağılan sütleri, doğal, katkısız ve günlük olarak halkımızın hizmetine sunuyoruz. Sağılan sütlerin yüzde 25'lik kısmı, okulumuz döner sermayesine kaydediliyor. Yakın gelecekteki planımız ise ürettiğimiz sütü, kendi gıda laboratuvarımızda değerlendirip ürün portföyümüzü geliştirerek 'Hamidiye' markasıyla satışa sunmak" diye konuştu.

Okul çiftliğinde şu anda 41 büyükbaş hayvan bulunduğuna işaret eden Bülbül, şöyle devam etti:

"Hayvanlarımızdan 13'ü sağılır durumda. Diğerleri ise gebe ya da yaşları küçük. Öğrencilerimiz, bu hayvanların bakımıyla ve sağımıyla ilgileniyor. Aynı zamanda yetiştirme sırasında karşılaşılabilen sağlık sorunlarını, veteriner hekim yanında gözlemlemeyle öğreniyorlar. Öğrencilerimiz, yemleme ve bakım gibi bazı dersleri, öğretmenleriyle okulun çiftliğinde uygulamalı olarak işliyorlar."

20 öğrenci, Hollanda'da hayvancılık eğitimine katılacak

Bülbül, AB projeleri kapsamında çalışmalar yaptıklarına da aktararak, şu ifadeleri kullandı:

"Geçen yıl şubat ayı itibariyle başvurduğumuz, gıda ve hayvan sağlığı alanındaki öğrencilerimizin eğitimiyle ilgili projemiz kabul edildi. Bu kapsamda, bahar döneminde 20 öğrencimizle Hollanda'ya ziyaretimiz olacak ve burada öğrencilerimiz Avrupa'daki hayvancılık üzerine eğitimlere katılacaklar. Ülkemize döndüğümüzde inşallah oradaki iyi uygulamaları burada paylaşacaklar."

Öğrencilerin okula ilgisinin gün geçtikçe arttığını vurgulayan Bülbül, "Talep oldukça fazla ancak şu an derslik sıkıntımız var ve şehir dışından gelen öğrencilerimizin kaldığı pansiyonlarımız yetersiz. Bu yüzden talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Okulumuzun atıl vaziyetteki tarihi binaları restore edildiğinde daha fazla öğrenciyi burada eğitmeyi hedefliyoruz" görüşünü kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.