banner

Öğrenciler engelli olmayı yaşayarak öğrenecek




Konya Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde 3. sınıf öğrencilerine aynı anda çeşitli etkinliklerle engellilere karşı farkındalık oluşturulacak. Projeyle öğrencilerin gözleri kapatılarak "görme", sessiz film izletilerek "işitme", okunması istenen karışık metinle "zihinsel", tekerlekli sandalye ve kalem tuttukları elleri ceplerindeyken diğer elleriyle yazı yazarak "bedensel" engellilerin yaşadığı zorlukları anlaması sağlanacak.

ogrenci engelli olmakKonya'da, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde ilkokul 3. sınıf öğrencilerine aynı anda çeşitli etkinliklerle engelli bireylere karşı farkındalık kazandırılacak.

Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında, kent merkezi ve tüm ilçelerdeki okul yöneticileri 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bilgilendirildi.

Gerekli hazırlıkların yapıldığı 3'ü merkez 31 ilçedeki okullarda, üçüncü sınıf öğrencileri tüm engellilerin yaşadıkları sorunları 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nünde 3. ders saatinde aynı anda yaşayarak öğrenecek.

Okul idarecisi sınıfa tekerlekli sandalyeyle girip, öğrencilerden kendilerini engelli hissedebilmeleri için birtakım şeyleri yapmalarını isteyecek.

Gözleri kapatılarak bastonla hareket edecek öğrencilerin yerine oturması istenecek. Sessiz film izletilecek öğrenciler, verilen karışık metni okumaya çalışacak.

Kalem tuttukları elleri ceplerindeyken diğer elleriyle yazı yazan çocuklara, ne hissettikleri sorulacak ve yazıya dökmeleri istenecek. Görme, işitme, zihinsel ve bedensel engellilerin sıkıntılarını yaşayarak anlaması sağlanacak öğrencilere, tüm engelli gruplarını anlatan kısa film izletilerek farkındalık oluşturulacak.

Daha sonra öğrencilerden engellilerle ilgili düşündükleri ve yaşadıklarını yorumlamaları istenecek.

Tüm engelli gruplarını hissedecekler

Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, öğrencilerin engellilere bakış açısında farkındalık uyandırmayı planladıklarını söyledi.

Çocukların etkinlikte yaşadıklarıyla bir gün karşılaşabileceklerini öğrendiklerinde, bakış açılarının değişeceğine inandığını anlatan Gürsoy, "Bir engellinin hayatta ne kadar zorluklarla karşılaştığını tüm çocuklarımıza öğretmek istiyoruz" dedi.

Öğrencilerin duyarlılığını artırıp, engelliliğe dikkati çekerek bilinç oluşturmak istediklerine vurgu yapan Gürsoy, ilerleyen yıllarda etkinliği tüm öğrencilere yönelik yapmayı planladıklarını ifade etti.

Çocukların etkinlik sayesinde engellilerle empati kurabileceğini dile getiren Gürsoy, bir ders boyu sürecek etkinliklerle ilgili dokümanları okullara gönderdiklerini, gerekli hazırlıkları tamamladıklarını kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.