banner

4+4+4’te İlköğretimde dersler kaç saat olmalı?




Eylül ayında okullar açıldığında ilkokullar yeniden hayata geçmiş olacak. Önceki ilkokul uygulamasında okul süresi 5 yıldı ve 7-11 yaş çocuklarına eğitim veriliyordu.  Yeni ilkokul yapılanmasında okul süresi 4 yıla düştüğü ve kayıt yaşı erkene alındığı için ilkokullarda 6-9 yaş aralığındaki çocuklar eğitim alacak.

Yeni yapılanmayı, eğitim sistemindeki hataların ortadan kaldırılmasına yönelik bir fırsat olarak değerlendirmek lazım. Düzeltilmesi gereken hatalardan birisi de ders saatleridir.

Eskiden ilkokullarda haftada 25saat ders işlenirdi. Kesintisiz eğitimle birlikte ortaokulla birleşince ders saati 30’a çıktı. Normal öğretim yapılan okullarda bu durum bir sorun teşkil etmese de ikili öğretim yapılan okullarımızda bu durum çocuklarımızın hayatını işkenceye çevirdi.

Çocuklarımızın yarısı sabah ezanıyla uyanmakta, doğru dürüst kahvaltı yapmadan karanlıkta okul yollarına düşmektedir. Bu sabahçı grup, öğleye kadar ders görüp okuldan ayrılırken on dakika sonra diğer grup eğitime başlamaktadır. Yaş grubu daha küçük olan bu grup ise kısa günlerde gün battıktan sonra, neredeyse yatsı vakti okuldan ayrılmaktadır.

Nüfusun yoğun olduğu bütün şehirlerde ikili öğretim uygulaması vardır ve bu sorun milyonlarca kişiyi ilgilendirmektedir. Okullarda yaptığımız araştırmalarda, öğrencilerin tamamının teneffüs sürelerinin kısa olmasından şikayetçi olduğu görülmektedir. İkiliöğretim yapan okullarda teneffüsler 10 dakikadır. Ancak bu 10 dakikalık sürede öğrencinin sınıfından çıkıp birkaç kat inerek bahçede oyun oynaması ve geri gelerek derse hazır olması beklendiğinden gerçek anlamda ancak 5 dakika teneffüs yapabilmektedirler. Teneffüs zili çalınca 6, 7 yaşındaki çocukların okulun üst katlarından uçarcasına inmeye çalışmalarını, bir dakika fazla oynayabilmek için adeta birbirlerini ezerek bahçeye hücum etmelerini görmek içimizi acıtmaktadır. 21. Yüzyılın eğitimi bu olmasa gerek!

6, 7 yaşındaki çocuklardan 10dakikalık sürede tuvalet vb. ihtiyaçlarını gidermelerini, bahçeye inip oyun oynamalarını,rahatlamalarını ve tekrar sınıflarına çıkarak diğer derse hazır hale gelmelerini beklemek kanımca vicdansızlıktır. Birçok okulumuzda küçük yaştaki çocuklar için ikinci teneffüste beslenme yapılmaktadır. Teneffüs süresi öğrencilere yeterli olmadığı için öğretmenler ikinci dersin son 10-15 dakikasını bile beslenmeye ayırmak zorunda kalmaktadırlar.

Başta belirttiğimiz gibi yeni yapılanmayı bir fırsata dönüştürmek ve eğitim sistemimizi hatalardan temizlemek elimizdedir. 6-9 yaşlarındaki çocuklar oyun çağındadır. Bu çocuklar için iki ders arasında en az 20 dk. teneffüs süresi verilmelidir. Bu yaş çocuklarının haftada 25 saat ders görmeleri yeterlidir. Zaten mevcut haliyle 5 saat serbest etkinlikadı altında ders saati uygulaması vardır. Bütün öğrenciler serbest etkinlik saatlerine sınıf olarak katıldığı için bu dersin diğer zorunlu derslerden bir farkı kalmamaktadır. Bu ders nedeniyle haftalık ders saati 30’a çıkmaktadır. İlkokullarda,başka bir çalışmaya gerek kalmaksızın sadece serbest etkinlik dersinin bile iptal edilmesi ders saatini 25’e düşürecek, çocuklarımıza nefes aldıracak bir zaman dilimi ortaya çıkacak ve okullar öğrenciler için daha yaşanabilir hale gelecektir.

Sayın bakanımızın açıklamalarından, ilkokulda okutulacak derslerin öğretim programları üzerinde çalışıldığı bilinmektedir. Bu çalışmalarla birlikte ilkokulun haftalık ders saatinin de 25’e düşürülmesi konusunda bir çalışmanın yapılması son derece isabetli olacaktır.

Böyle bir düzenlemenin eğitim camiası ve kamuoyundan destek alacağı kuşkusuzdur.Ancak sınıf öğretmenlerimizin ek ders saatlerinde bir azalma söz konusu olacağından bu durumu telafi edici tedbirler de alınmalıdır. Örneğin ilköğretimde kulüp danışmanlığı veya sınıf rehber öğretmenliği görevi bulunan branş öğretmenlerine “öğrenci kişilik hizmetleri” adı altında verilen haftalık 2 saat ek ders, mutlaka sınıf öğretmenlerine de verilmelidir. Branş öğretmenlerinin maaş karşılığı 15 saat derse girmesine karşılık sınıf öğretmeninin 18 saat derse girmesi ayrımcılığına da son verilmeli, sınıf öğretmeni de maaş karşılığı 15 saat derse girmelidir. Böylece sınıf öğretmenlerimizi de mağdur etmeden ilkokulda haftalık ders saatini 25’e düşürmüş oluruz.

Çocuklarımız, her şeyden önemlidir. Onların yararına olacak bu düzenlemenin yapılmasını önemle tavsiye ediyor, sendikalarımızdan ve sivil toplum örgütlerinden bu konuda destek bekliyoruz.

(Doğan Ceylan Müfettişler Derneği Başkanı)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.