banner

Norveç’ten dünyaya yayılan dijital eğitim platformu




13 yılda 185 ülkeye yayılan ve dünyanın en önemli eğitim platformlarından biri haline gelen It’s Learning, eğitimde çağı yakalamak isteyen kurumların ilk tercihlerinden biri.

Norveçli iki teknik üniversite öğrencisinin okul projesi olarak oluşturduğu platform, eski öğrenme metotlarına göre oldukça basit ve eğlenceli bir alternatif sunuyor. Son dönemlerde Türk eğitim kurumları tarafından da kullanılmaya başlanan İt’s Learning’in lansmanı için Türkiye’ye gelen programın CEO’su Arne Bergby ile platformun Türkiye’ye kazandıracaklarını ve Norveç modelini konuştuk.

Norveç’ten dünyaya yayılan dijital eğitim platformu

It’s Learning

Bilgisayar teknolojileri, cep telefonlarından televizyonlara, otomobillerden aklınıza gelebilecek tüm araç-gereçlere doğru yayılıyor. Bilgisayarlar sayesinde uçaklar daha hızlı, mutfak aletleri daha etkili, silahlar daha korkunç olabiliyor. Ancak bilgisayar ürünleri sadece teknolojiyi değil, sosyal hayatlarımızı da etkiliyor. Dijital dünyaya entegre olmaya çalışan en önemli mecraların başında ise eğitim geliyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde eğitim, neredeyse tamamen teknolojiye adapte edilmiş durumda. Türkiye’de de bu alanda hızlı bir değişim söz konusu. FATİH Projesi, akıllı tahtalar, tablet bilgisayarlar, uzaktan eğitimde yapılan revizyonlar, bu değişimde Türkiye’nin ne kadar iddialı olduğunu da ortaya koyuyor. Eğitimde dijitalleşme denildiğinde Türkiye’de ilk akla gelen programlardan biri olan It’s Learning, yaygın olarak kullanıldığı ülkeler arasına Türkiye’yi de eklemek istiyor.

It’s Learning’in ana çıkış noktası nedir? Bugün, ağırlıklı olarak hangi ülkelerde kullanılıyor?

İt’s Learning, 1999 yılında Norveçli iki teknik üniversite öğrencisi tarafından tasarlanmış olan bir eğitim programı. Sonrasında eğitmenlerinin talep ve teşvikleri ile programı geliştirerek, bugünkü kullanımına yakın bir hale getirdiler. 2004 yılında ise dijital eğitimin Norveç Hükümeti tarafından zorunlu hale getirilmesiyle programın yaygınlığını ve bilinirliği arttı. Bu eğitim platformu, bugün tüm Norveç’te ilkokuldan üniversiteye kadar yüzde 63 oranında kullanılıyor. Dünyada ise 184 ülkede varız. Dünya genelindeki ülke sayısına baktığımız zaman, bu yüzde 90 oranında bir başarı demek. Platformun yaygın olarak kullanıldığı ülkeler Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere gibi Avrupa ülkeleri ile ABD.

Türkiye’ye gelecek olursak, Çağlayan Kitabevi tarafından ülkemizdeki okulların kullanımı için getirilen programın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Norveç, 1950’li yıllarda ekonomik anlamda fakir bir ülkeydi. Biz bu fakirliği aşabilmek, daha iyi şartlarda yaşayabilmek adına ağırlıklı olarak teknoloji ve eğitime yatırım yapmaya karar verdik. Yaptığımız bu yatırımlar sayesinde Norveç, bugün dünyada refah seviyesi en yüksek ülkelerden biri haline geldi. Norveç yurttaşlarının büyük çoğunluğu üniversite ve yüksek lisans mezunu, doktora eğitimi alan insan sayısı da azımsanamayacak oranlarda. Türkiye ise ekonomik anlamda gelişen, hızla büyüyen ve gelecek vaat eden bir ülke. Biz It’s Learning olarak, Türkiye’deki bu değişim ve gelişimi önemsiyoruz, gözbebeği ülkelerimizden biri Türkiye. Buradaki öğretmen ve öğrencileri, dijital eğitim platformları ile entegre hale getirmek ve bu sayede Türkiye’deki eğitimin kalitesini yükseltmek istiyoruz. Çünkü kendi yaşadığımız gelişimden hareket ederek şunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz ki, bir ülkenin gelişimi, ancak eğitim ve teknolojiye yapılan yatırımlar ile sağlanabiliyor. Türkiye’de bugün eğitim alanında ciddi reformlar yaşanıyor ve yavaş yavaş okullar da dijital platformlara geçiyorlar. Önümüzdeki süreçte dijital eğitimin daha da yaygınlaşacağına inanıyoruz. Türkçe, It’s Learning’de kullanılan diller arasında 12. sırada. Bu da Türkiye’nin programa ne kadar ilgi duyduğunun ve eğitimde değişimi, çağı yakalamak için çabaladığının bir göstergesi.

PROGRAM, YENİ JENERASYONA HİTAP EDİYOR

Bu program yaygın metotlara göre öğrenmede ne gibi kolaylıklar sağlıyor? Öğrenci ve öğretmenler tarafından tercih edilmesinin nedenleri neler?

It’s Learning’in kullanımı çok kolay ve basit bir program. Eski öğrenme metotlarına göre oldukça fazla artısı olduğunu söyleyebilirim var. Öncelikli olarak öğretmen ve öğrenciyi, kilolarca kitap taşıma zahmetinden kurtarıyor. Öğrencinin bir konuyu daha iyi öğrenmesini ve kavramasını sağlıyor ve mezuniyet notlarının artışında son derece etkili. Kendi hayatımdan örnek vermem gerekirse benim kızım tıp eğitimi almak istiyordu ve bundan üç yıl önce matematik ile ilgili ciddi sorunları vardı. It’s Learning sayesinde 6 aylık kısa bir sürede bu problemini çözdü ve şu an üniversitede öğrenim görüyor. It’s Learning’in bir başka özelliği ise müfredat yolu ile yaratıcılığı geliştirmesi ve öğrencilerin ilgisini çekecek bir yapıya sahip olması. Her zaman ve her yerde öğrenimi desteklemesi bir başka olumlu özelliği… Ayrıca tamamıyla yeni jenerasyona hitap eden bir program.

Programı kullananlardan aldığınız geri dönüşler nasıl? Programın geliştirilmesi için atacağınız yeni adımlar var mı?

Öğretmenler ve öğrenciler bu programı kullanmaya başladıktan, sonra eski eğitim metotlarını yıllarca nasıl kullanmış olduklarına şaşırıyorlar. Biz şu an 70-80 kişilik, konusunda son derece uzman bir mühendis kadrosu ile programı daha da geliştirmek üzere sürekli çalışıyoruz. Teknolojideki yeni trendleri, gelişmeleri sürekli takip ediyoruz. Bizim bütün çabamız, öğretmen ve öğrencilere daha iyi eğitim araçları sunabilmek. Somut olarak üzerinde çalıştığımız üç nokta var. Bunlardan biri, Microsoft ile aramızdaki ilişkiyi daha sağlam bir noktaya taşımak. İkincisi, mobil cihazlara daha iyi entegre olmak. Şu anda mobil cihazlar için aplikasyonlarımız var ancak bu aplikasyonları daha da geliştirmek istiyoruz. Üçüncü ve en önemlisi ise dijital kaynakları tek bir platformda tutmak ve her şeyi birbiri ile uyumlu hale getirmek. Şu anda dijital kaynakların dağınık olduğunun farkındayız, tek bir platform üzerinden her şeyi kontrol edebilecek bir yapı sağlamak istiyoruz ve bunun üzerine çalışıyoruz.

Türkiye ve Norveç’i değerlendirdiğimizde Türkiye’nin son dönemde eğitim alanında yaşadığı değişimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Az önce de bahsettiğim gibi Türkiye bizim umutlu olduğumuz ve gelişmelerini yakından takip ettiğimiz ülkelerden biri. Türkiye ve Norveç halkları arasında yıllardan beri süregelen bir dostluk var. Biz Norveç olarak eğitime son derece önem veriyoruz. Yöneticiler, dünyanın 30 yıl öncesi gibi kalmasını istiyor olabilirler, ancak dünya hızla değişiyor ve bu değişime ayak uydurmak durumundayız. Biz, çocuklarımızın daha iyi eğitim alması için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Türkiye’de de ciddi anlamda iyileşme söz konusu.

IT’S LEARNİNG’İN LANSMANINDA DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ VURGUSU YAPILDI

It’s Learning’in Türkiye lansmanı, 12 Eylül 2012 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde yapıldı.  Tanıtıma Norveç’in Türkiye Büyükelçisi Janis Bjørn Kanavin, It’s Learning CEO’su Arne Bergby, Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Şimşek ile Çağlayan Kitabevi’nin ikinci kuşak yöneticileri Tan Çağlayan ve Ayşe Aközden katıldılar. Prof. Dr. Şimşek, Bahçeşehir Üniversitesi olarak It’s Learning ile çalışmaktan son derece memnun olduklarını belirtirken, uzaktan eğitim alanında bu sayede ivme kazanacaklarını söyledi. Şimşek, uluslararası bir üniversite olmanın ön koşulunun da bu tarz işbirlikleri olduğunu ifade etti. Büyükelçi Janis Bjørn Kanavin ise yaptığı konuşmada, Türkiye ve Norveç arasında yıllardır süren dostluğun, eğitim alanında da yaşanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken, eğitime yapılan bu yatırımların, Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Lansmanın sonunda It’s Learning’i uygulamalı olarak tanıtan Ayşe Aközden, kendisinin de bir öğretmen olduğunu belirterek, bu programın yaygınlaşması halinde öğretmenlerin son derece rahat edeceğine işaret etti.

Dijital nesil olarak tarif ettiğimiz yeni nesil, yaşam pratiği nedeniyle çabucak sonuca varmak istiyor. Bu programda sınav olan bir öğrenci, eski metotlara göre 2 haftada alacağı sınav sonucunu anında öğrenip eksiklerini tamamlamak üzere hareket edebiliyor. Kısacası It’s Learning, öğrencinin ihtiyaçlarını karşılıyor.

Eğitimtercihi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.