banner

Öğretmenler ‘öğretmenler günü’nü boykot edecek




Eğitim Bir Sen, öğretmen maaşlarının düşük olmasını gerekçe göstererek 24 Kasım öğretmenler gününde kutlama etkinliği yapmayacaklarını açıkladı. 

Öğretmenler ‘Öğretmenler Günü’nü boykot edecekÖğretmen maaşları, öğretmen atamaları, öğretmenlerin mesleki sıkıntıları, öğretmenlerin bitmek bilmeyen sorunları nedeniyle 24 Kasım Öğretmenler Günü artık öğretmenler için bir anlam ifade etmiyor

Radikal Gazetesi'nin haberine göre, eğitim iş kolunda yetkili sendika olan Eğitim Bir Sen, öğretmenlik mesleğinin ekonomik ve mesleki itibarını hedef alan yaklaşımlar bertaraf edilmediği sürece 24 Kasım’ında kutlama etkinliği yapmayacaklarını açıkladı. Kararın gerekçesi öğretmen maaşlarındaki sıkıntıyı bir kez daha gözler önüne seriyor: Öğretmenler ortalama 2000 TL, emeklileri ise 1400 TL alıyor. 4 kişilik bir ailenin yaşamını sürdürebilmesi içinse aylık 3200 TL gerekli. Eğitim Bir Sen’in kararını değerlendiren diğer sendikalardan kimine göre iktidara yakın bir sendikanın bu tepkisi sorunların büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Kimine göre Eğitim Bir Sen samimi değil, kimine göre ise bu ideolojik bir karar .

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, yaptığı açıklamada “Karar almamıza neden olan sebepler henüz ortadan kaldırılmadığı için Eğitim Bir Sen teşkilatı olarak aldığımız karar gereği 24 Kasım’a özel kutlama anlamı taşıyacak (yemekli toplantı, öğretmenler buluşması, sportif turnuvalar vb) herhangi bir faaliyet icra edilmeyecektir” diye konuştu. Özer toplusözleşme sonrasında hayal kırıklığı yaşadıklarını vurgulayarak “Bakan tarafından da öğretmenlere yönelik söylenen incitici sözler, ekonomik durum, tüm bunlara bakınca bu sene kutlanacak bir şey olmadığını gösteriyor. BU konulara dikkat çekmek için böyle bir girişim de bulunduk. MEB ; maliye bakanlığına ciddi bir mesaj verdiğimizi düşünüyorum. Amacımız bu, başkasının ne düşündüğü önemli değil” dedi. Haziran ayında aldıkları kararı yeniden açıklayan 231 bin üyeli Eğitim Bir Sen’in kararını, ve kutlama yapılmasına dair çağrısını diğer sendikalara sorduk.

İktidara yakın olan bunu diyorsa…

Eğitim Sen Başkanı Ünsal Yıldız’a göre, iktidarla yakınlığı olan bir kurumun tepkisi aslında 10 yıldır eğitimdeki politikaların yarattığı mağduriyetin büyüklüğünü kanıtlıyor. Bu tepkinin bile hafif kaldığını söyleyen Yıldız şöyle konuşuyor: “Eğitim Bir Sen’in bahsettiği mesleğin ekonomik ve mesleki itibarını hedef alan yaklaşımların tümü siyasi iktidar tarafından yapılıyor. Bu çıkış hafif bile kalıyor, daha fazlasını yapma adına toplantılarımız devam ediyor. Hükümete yakın bir sendikanın bu tepkisi, son 10 yıllık mağduriyetin ne boyuta geldiğini de gösteriyor.”

Sorunları anlatma günü

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise sendika olarak hiçbir zaman şarkılı, yemekli kutlama yapmadıklarını, 24 Kasım’ın sorunları dile getirme vesilesi olarak gördüklerini belirterek şöyle konuşuyor: “24 Kasım öğretmenlerin problemlerini anlatmak için bir fırsat. Bu günü öğretmenlerin lehine çevirip çözüm için bir şeyler yapmak lazım. Eğitim Bir Sen’in, toplu sözleşmelerdeki performans düşüklüğü, öğretmenleri ek ödeme alacakları konusunda söz vermesine rağmen bu sözlerin altında kalması, üyelerini kızdırdı. Bu kızgınlığı azaltmaya yönelik bir adım. “

Atatürk ’e başöğretmenlik verildi diye kutlama yok

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir ise Eğitim Bir Sen’nin kararının ideolojik olduğunu belirtiyor: “Bu karar öğretmenlerin maaşlarının yoksulluk sınırının altında kalmasından kaynaklamıyor. 24 Kasım, Mustafa Kemal’e Başöğretmenlik payesi verilmemesi nedeniyle de önemli. En son 4+4+4 ’e, pek çok öğretmen norm kadrosu fazlası olduğunda ağzını açmamış, toplusözleşmede sonuç elde edememiş bir sendika şimdi mi tepki gösteriyor. Tavrı sadece ideolojik buluyorum. Bugünlerde bir de karma eğitimi tartışmaya açtılar. AKP ’nin yaptıklarına karşı koyacak durumları yok, varlık sebepleri AKP.”

İşte Mali Tablo

Eğitim Bir Sen’nin açıkladığı nedenler arasındaki ekonomik sorunlar ne durumda? Eski Eğitim Sen Başkanı Alaaddin Dinçer’in verilerine göre işte öğretmenlerin 24 Kasım’ı zehir eden mali tablo:

* 2012 Temmuz ayı maaş verilerine göre öğretmenler ortalama 2000 TL, emeklileri ise 1400 TL aylık alıyor. 4 kişilik bir ailenin insanca yaşam sürdürebilmesi içinse aylık 3200 TL

* OECD’nin ‘21’inci Yüzyılda Öğretmen Yetiştirme ve Okul Liderlerinin Gelişimi: Dünyadan Dersler’ isimli rapora göre, asgari eğitim almış ve mesleğe yeni başlayan ilkokul öğretmen maaşlarının sıralandığı listede Türkiye , veri elde edilebilen 33 OECD ülkesi arasında 24’üncü. İlk sırada bulunan Lüksemburg’da mesleğe yeni başlayan asgari eğitimli ilkokul öğretmeni, satınalma gücü paritesine göre yılda 51 bin 799 dolar alıyor Türkiye’de bu rakam yıllık 25 bin 536 dolar oldu. En fazla maaş alan öğretmenlerin bulunduğu lise sıralamasında ise Türkiye veri elde edilebilen 31 ülke arasında 26’ncı sırada bulunuyor. Birinci Lüksemburg’da üst kategoride maaş alan bir lise öğretmenine yılda 139 bin 152 dolar maaş ödeniyor. Türkiye’de ise 30 bin 335 dolar. OECD ortalaması ise 53 bin 651 dolar.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.