banner

Görevde yükselmek isteyene demokrasi ve insan hakları sorusu




MEB'de, görevde yükselmek isteyen personele ''insan hakları ve demokrasi'' bilgisi sorulacak

Milli Eğitim Bakanlığı, Bakanlık personelinin görevde yükselme, unvan değişikliği ile yer değiştirme esaslarını düzenleyen taslak bir yönetmelik hazırladı. Buna göre, görevde yükselmek isteyen personelin gireceği yazılı sınavda, insan hakları ve demokrasi konusunda sorular da yer alacak

MEB, bakanlık personelinin görevde yükselme ve unvan değişikliği ile yer değiştirmesine ilişkin yönetmelik taslağı hazırladı. 

Yönetmelik taslağı MEB'in internet sitesinde yayımlanarak, eğitim camiasının görüş, öneri ve eleştirilerine açıldı.

Yönetmelik taslağı, Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatına ait kadrolara, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, görevde yükselme ve unvan değişikliğiyle yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda uygulanacak usul ve esasları belirliyor.

Taslağa göre, bakanlık personelinin görevde yükselebilmesi için yazılı sınava girmesi gerekiyor. Şube müdürü ve tesis müdürü kadrolarına görevde yükselme yoluyla atanabilmek için ise yazılı sınavdan sonra sözlü sınava da girilmesi öngörülüyor.

Boş kadrolara, şube müdürü ve tesis müdürleri bakımından sözlü sınav, diğer görevler bakımından yazılı sınav sonuçları esas alınarak oluşturulan başarı listeleri üzerinden, tercihler de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre atama yapılacak.

Sınavda neler sorulacak

Yazılı sınavda personele, Türkçe dil bilgisi, yönetimde insan ilişkileri ve iletişim, yönetim, insan hakları ve demokrasi, yönetimde etik, Türk idare sistemi, protokol kuralları, Atatürk ilkeleri ve inkılapları, genel kültür, mevzuat konuları sorulacak.

Sözlü sınavda ise personeli sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi, ifade yeteneği, özgüveni, ikna kabiliyeti, genel kültürü ve inandırıcılığı, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, liyakati, tutumu ve davranışlarının göreve uygunluğu konuları dikkate alınacak.

Bu yönetmeliğin resmiyet kazanmasıyla, 4 Mart 2006 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği yürürlükten kaldırılacak. 

Yer değiştirme yönetmeliği de dahil edildi

Yönetmelik taslağı ile Milli Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaları Hakkında Yönetmeliğin de yürürlükten kaldırılması öngörülüyor. Yeni yönetmelik, yer değiştirme esaslarını da düzenliyor.

Buna göre, il milli eğitim müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü ve il/ilçe milli eğitim şube müdürü kadrolarında asaleten görev yapmakta olanlar bölge hizmetine bağlı yer değiştirmeye tabi tutulacak.

Bu kadrolar dışında, yönetmelik kapsamında bulunanlara il içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunabilecek.

Yöneticiler, sağlık ve eş durumu mazeretlerini belgelendirerek, bölge hizmeti süreleri tamamlanmadan yer değiştirme başvurusu yapabilecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.