banner

Türkiye’deki kadın öğretmen sayısı




Türkiye'de 27 bin 197 ilkokulda çalışan 62 bin 933 öğretmenin 59 bin 313'ünün kadın olduğu belirlendi. İlkokullarda yalnız 3 bin 620 erkek eğitimcinin bulunduğu kaydedildi.

Avrupa'da 12 ülkenin yer aldığı "Eğitim ve Cinsiyet" başlıklı Avrupa Birliği projesinde, Türkiye'deki eğitimin cinsiyet temelli yapısı araştırıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) tarafından yapılan araştırmada, Türkiye'de 27 bin 197 ilkokulda çalışan 62 bin 933 öğretmenin 3 bin 620'sinin erkek, 59 bin 313'ünün kadın olduğu belirlendi. Merkez ve taşrada görev yapan 82 bin 978 yönetici eğitimciden yüzde 11,9'u olan 9 bin 853'ü kadınlardan oluşuyor. 

Çalışması hakkında bilgi veren İEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Oruç Ertürk, "Kadınsallaşma eğitimde kimi koşullarda erkek öğrencilerin rol model konusunda sorun oluşturduğu gözükürken, kimi koşullarda ailelerin kız çocuklarını okutmalarına karşı oluşturdukları direnci kırmada büyük etken olarak dikkat çekiyor" dedi.

Avrupa ve ABD'de eğitimin birçok alanlarında kadın öğretmen sayısının fazlalığının tartışma konusu olduğuna dikkati çeken Ertürk, şunları söyledi:

"Konu, artan kadın öğretmen sayısının eğitimdeki erkek öğretmen rol modellerinin azalmasına ve hatta yok olmasına yol açmasıdır. Bunun sonucunda ise erkek öğrencilerin kendilerine örnek olarak alabilecekleri erkek öğretmen modelleri olmamaktır. Bu durum öğrencilerin psikolojik ve fiziksel gelişimlerini ve hatta eğitimsel başarılarını etkilemektedir."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.