banner

Öğretmenlerin yüzde 69’u mesleği bırakmayı düşünüyor




Türkiye’de öğretmenlerin yüzde 93’ü mesleğinden elde ettiği gelirleri yetersiz bulurken, yüzde 69’u mesleği bırakmayı düşünüyor.

Eğitim-İş, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle öğretmenlerin gelirlerine ilişkin görüşlerinin yer aldığı bir araştırma yaptı. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 73'ü gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle mesleğine motive olamadığını, yüzde 61'i gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını, yüzde 69'u ise daha çok para kazanacağı bir iş imkanı olursa öğretmenliği bırakacağını belirtiyor.

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, yaptıkları bir araştırmada, öğretmenlerin yüzde 73'ünün gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle mesleğine motive olamadığını, yüzde 61'inin ise gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını kaydetti.

Demir, yaptığı yazılı açıklamada, Eğitim-İş'in 38 ilde bin 165 öğretmenle yüz yüze görüşülerek, "Öğretmenlerin Gelirlerine İlişkin Öğretmen Görüşleri" Araştırmasını yaptığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 77’sinin hiçbir sendikaya üye olmadığı, sadece yüzde 23'ünün bir sendikaya üye olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 73'ü gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle mesleğine motive olamadığını, yüzde 61'i gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını, yüzde 69'u ise daha çok para kazanacağı bir iş imkanı olursa öğretmenliği bırakacağını belirtmiştir."

Eğitim çalışanları arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara son verilmesini isteyen Demir, öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılması yönündeki söylem ve uygulamalara son verilmesi talebinde bulundu.

Demir, yaşanılan bütün sorunlara rağmen bütün öğretmenlerin, eğitim ve bilim emekçilerinin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladığını belirtti.

İşte araştırmada öne çıkan bulgular;

-Öğretmenlerin yüzde 93’ü mesleğinden elde ettiği gelirleri yetersiz buldu.

-Öğretmenlerin  yüzde 91’i eğitim öğretime hazırlık ödeneğini yetersiz buldu.

-Öğretmenlerin  yüzde 84’ü gelirindeki yetersizliğin mesleki verimini düşürdüğünü belirtti.

-Öğretmenlerin yüzde 91’i verilen çocuk yardımının yetersiz olduğunu belirtti.

-Öğretmenlerin yüzde  91’i ek ders ücretlerinin yetersiz olduğunu belirtti.

-Öğretmenlerin yüzde  87’si ek ders ücretlerinin kesilmemesi için hasta raporlarını işleme koydurmak istemediklerini belirtti.

-Öğretmenlerin yüzde 73’ü gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlerle benzer çalışma koşullarına sahip olmadıklarını belirtti.

-Öğretmenlerin yüzde 68’i kazandıkları parayla çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını, yüzde 22’si ise kısmen karşıladığını belirtti.

-Öğretmenlerin yüzde 73’ü gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle mesleğine motive olamadığını belirtti.

-Öğretmenlerin yüzde 61’i gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını belirtti.

-Öğretmenlerin yüzde 69’u daha çok para kazanacağı bir iş imkanı olursa öğretmenliği bırakacağını belirtti.

-Öğretmenlerin yüzde 89’u gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle öğretmenlik mesleğinin saygınlığının azaldığını belirtti.

-Öğretmenlerin yüzde 86’sı öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediğini belirtti.

-Öğretmenlerin yüzde 85’i son on yılda alım gücünün düştüğünü belirtti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.