banner

Küresel Öğretmen Ödülü için başvurular başladı




Varkey GEMS Vakfı tarafından Küresel Öğretmen Ödülü kapsamında mesleğine çok önemli katkılarda bulunan başarılı bir öğretmene bir milyon dolar ödül verilecek. Başvurular 10 Ekim’e kadar devam edecek. Geçtiğimiz yıl seçilen eni iyi 50 öğretmen arasında, Samsun'un Çarşamba ilçesine bağlı Kumköy İlköğretim Okulu'nda sınıf öğretmenliği yapan Türk öğretmen Dilek Livaneli de yer aldı.

Küresel Öğretmen Ödülü ile her yıl eğitim alanında başarılı projeler hazırlayan bir öğretmene 1 milyon dolar para ödülü veriliyor. Geçtiğimiz yıl ödül için dünya çevresinden 5 bin aday öğretmen başvurdu. 127 ülkeden 1300 finale kalan aday arasından son 50 öğretmen seçildi. Daha sonra 10 kişilik finalist listesi oluşturuldu ve AÇEV Başkan Yardımcısı Ayla Göksel’in de içinde yer aldığı Küresel Öğretmen Ödülü jüri Akademisi bu 10 kişilik finalist listesi içinden birinciyi seçti. Ödülü Amerika Birleşik Devletleri Maine’de öğretmenlik yapan Nancie Atwell orta öğretim düzeyindeki öğrencilerin okuryazarlık becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalarındaki başarıları nedeniyle aldı. Geçtiğimiz yılın başarılı adaylarını ve etkileyici çalışmalarını sitenin http://www.globalteacherprize.org/finalists linkinden görebilmek mümkün.

Neden böyle bir ödül?

Küresel Öğretmen Ödülü, Varkey Gems Vakfı tarafından öğretmenlerin statülerini geliştirmeyi hedefleyen köklü ve uzun soluklu bir çalışma olarak planlanmış bulunuyor. Bu ödülü sınıf çalışmalarından da ötede, öğrenci eğitiminde çok başarılı sonuçlar almış ve yaptığı aktivitelerle toplumun saygınlığını kazanmış bir öğretmen kazanıyor. Kazanan kişi toplumsal destek ve kültürel alandaki başarıları ile diğer öğretmenlere bir rol model olacak, diğer öğretmenlere bu mesleğe katılmak için cesaret verecek ve eğitim standartlarını yükseltmek konusundaki tartışmalara katkıda bulunacak. Tüm çocuklar için kaliteli bir eğitimin yolunu açacak, gençleri farklı etnik gruplardan ve dinlerden kişilerle rahatça ilişki kurabilen küresel vatandaşlar olmaya hazırlayacak. Bu konuda Küresel Öğretmen Akademisi Jüri Üyesi, AÇEV Başkan Yardımcısı Ayla Göksel, “Öğretmenlik mesleği çok önemli,  bu ödül de mesleğin önemini pekiştirmeye yarıyor. Geçtiğimiz yıl ödül duyurusu her yerde çok ilgi gördü, Türkiye’den de başvurular yapıldı ve ülkemizden bir öğretmen finale kalan 1.300 kişi arasından başarılı  ilk 50 öğretmen arasına girdi. Özveriyle çalışan öğretmenlerimizin aday gösterilmesini bekliyoruz, bu yıl da böyle müthiş bir başarı yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi.

Ödül başvurusu nasıl yapılıyor?

Ödül başvurusu halen zorunlu eğitim kapsamında okula devam eden 5-18 yaş arası çocuklara eğitim veren öğretmenlere açık olacak. Dünyadaki tüm ülkelerde yerel yasal uygulamalar doğrultusunda eğitim veren okullardaki tüm öğretmenler başvuruda bulunabiliyor. Başvurular için son tarih 10 Ekim 2015.  Kamuoyu bir öğretmeni aday gösterilebileceği gibi, öğretmenler de kendileri için http://www.globalteacherprize.org/‘dan başvuru formu doldurabilecek. Gelişmeler sosyal medyada www.twitter.com/TeacherPrize ve www.facebook.com/TeacherPrize  alanlarında takip edilecek. Aday gösterilen ya da başvuruda bulunan öğretmenlerin kendi yöneticilerinden referans alması ve ayrıca bir ya da iki referans daha göndermesi önemli. Bu referanslar öğretmenin sınıfta veya sınıf dışında yaptığı başarılı çalışmaları çocukların, çalışma arkadaşlarının, okul müdürü veya daha geniş çevreden kişilerin görüşlerini anlattığı videolar da içerebiliyor.

Ödülü kazanmak için hangi kriterler önemli?

Başvuru için aşağıda yer verdiğimiz kriterler gerekiyor;

Bu konudaki daha detaylı bilgilere ise  http://www.globalteacherprize.org/judging-criteria linkinden ulaşabilmek mümkün.

  • Öğrencilerde gözlenebilir eğitim çıktıları sağlamak
  • Yenilikçi ve etkili/verimli eğitim pratikleri ile okuldaki ve sınıftaki öğrencilerde bunlara dair öğrenme kazanımları sağlamak.
  • Sınıf eğitiminin ötesinde öğretmenlik mesleği için rol model olabilecek başarılar oluşturmak (bunlar hayır işi, toplum hizmeti, spor faaliyeti, akademik ya da kültürel alanda başarılar olabilir)
  • Halk arasında öğretmenlik mesleğinin çıtasını yükseltecek bir algının oluşmasına katkıda bulunmak (makaleler yazarak, blog oluşturarak, medyada yer alarak, sosyal medya kampanyaları yaparak, etkinlikler ve konferanslar düzenleyerek)
  • İlham verici eğitim pratiklerini diğer öğretmenlerle paylaşmak.
  • Çocukları farklı ülkelerdeki pek çok farklı din, kültür ve milletten insanlarla ilişki kurabilecek küresel vatandaşlar olarak yetiştirmek
  • Tüm çocukların kaliteli eğitime ulaşmalarına destek vermek.
  • Sınıfta ve dışardaki başarıları çevre tarafından onaylandığını gösteren belgeler sunmak - öğrenciler, iş arkadaşları, yöneticiler, kamu kurumları ve iş dünyası gibi - (Bunlar yazılı veya video görüntüleri olarak eklenebilir)
  • Etrafındakileri öğretmenlik mesleği için teşvik etmek/desteklemek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.