banner

Öğretmen görev süreleri hakkında düzenleme yapılacak




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yurt dışındaki görev yapan Türk öğretmenlerin görev süreleri hakkında yakında düzenleme yapılacağını belirterek, "Buradaki Türk öğretmenlerin görevine hem buradaki çocuklarımız açısından bakıyoruz, döndüklerinde Türkiye'deki çocuklarımızın muhtemel kazanımlarını da hesap ederek süreleri tartıyoruz" dedi.

nabi parisBirleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) 38. Genel Konferansı için Fransa'nın başkenti Paris'e gelen Avcı, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde öğretmenlerle bir araya geldi. Öğretmenlerin sorunlarını dinleyen Avcı, bakanlığın çözüm önerilerini eğitimcilerle paylaştı.

Eğitimle ilgili muhtemel bir televizyon kanalının kurulmasına ilişkin bir öğretmenin sorusunu cevaplayan Avcı, "Eğitim kanalı bizim gündemimizde, bunun bir pilot uygulaması olarak Yunus Emre Enstitüsü bu konuyla ilgili bir radyo kurdu. Zaman içerisinde oradan alacağımız dönüşlerle televizyonun program alt yapısını biçimlendirirken işimize yarayacak diye ümit ediyoruz" diye konuştu.

Hizmetlere ara verilmedi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bürokratlarının sık yapılan seçimlere rağmen hizmetlerine ara vermediğine işaret eden Avcı, "Gerçekten bürokrasi bu konuda aslında bana sorarsanız iyi bir sınav verdi. Bu kadar sık seçimin olduğu yerde, belirsizliğin egemen olduğu seçimlerde bürokrasi genellikle bekler. En azından Milli Eğitim Bakanlığı bürokrasisi için bu doğru değil. Bu süreçte arkadaşlarımız sanki hiç seçim olmayacakmış gibi hizmet vermeye devam ettiler" ifadelerini kullandı.

MEB bünyesinde mevcut sorunlarla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Avcı, "En azından sorunları biliyoruz. Sorunların büyük bir bölümünün çözümlerini de biliyoruz. En rasyonel çözümü bulmakta tereddüt ettiğimiz konular var. Bunlardan bir tanesi hizmet süreleri meselesi. Buradaki Türk öğretmenlerin görevine hem buradaki çocuklarımız açısından bakıyoruz, döndüklerinde Türkiye'deki çocuklarımızın muhtemel kazanımlarını da hesap ederek süreleri tartıyoruz" şeklinde konuştu.

Şubat ayı itibarıyla göreve atanan öğretmenlere yönelik uygulanacak oryantasyon eğitimine çok önem verdiklerini kaydeden Bakan Avcı, oryantasyon programına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Şubat'ta atananlar 1 Mart'ta maaşlarını alarak öğretmenliğe başlayacaklar. Ama 1 Mart'tan itibaren biz onlara atandıkları illere göndermeyeceğiz. İster kendi tercihlerine bağlı olarak, ister kendi illerinde ister üniversiteyi bitirdikleri ilde 2. sömestr boyunca bir oryantasyon eğitimine alacağız. Her birine meslekte en az 10 yılını tamamlamış bir deneyimli öğretmeni danışman olarak atayacağız. Hangi branştan olursa olsun tecrübeli öğretmenlerin dersine izleyici olarak girecek."

Terör olayları sebebiyle 'ürkütme kampanyası' yürütüldü

Türkiye'deki terör olayları sebebiyle çok ciddi bir "dezenformasyon" veya "ürkütme kampanyası"nın yürütüldüğünü belirten Avcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Öğretmenlerin bölgeye gidemeyecekleri, görevlerine başlayamayacakları konusunda sistemli bir kampanya da yürütüldü. Fakat doğu ve güneydoğudaki 29 ile gönderdiğimiz 26 bin öğretmenimizden sadece 40 kişi görevine gidemedi."

Bir öğretmen değiştirir

Fransa'da görev yapan öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler gününü şimdiden tebrik eden Bakan Avcı, resim öğretmeni Cevat Ülger'le ilgili bir anısını da paylaştı. Avcı, şunları kaydetti:

"Bir resim öğretmenimiz vardı. Cevat Ülger. Bir öğretmen değiştirir. Bizi resim yapmaya mecbur etmedi ama bir resme bakmayı öğretti. O kadar güzel öğretmiş ki, ben bunu yıllar önce Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri olarak buraya geldiğimde Modern Sanat Müzesi'ne gittiğimde yaşadım. Bir galerinin dibinde bir tablo gördüm. O tablo adeta çağırdı. Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun 'Moda'dan bakış' diye bir tablosu ve Modern Sanatlar Müzesi'ndeki tek Türk resmi. Bu Cevat Hoca'nın başarısıdır. O kadar resim arasından gözüme çarptı. İkinci örneğini de Cannes şehrinde yaşadım. Ben bir ara televizyon işlerine bakıyordum. Cannes'da film satışları yapıldığı bir dönemde orada kartpostal seçiyoruz. Tabloların olduğu 10 tane kartı ressam isimlerine bakmadan seçtim. Hepsi de Cevat Hoca'nın bize tanıttığı Rus ressam Nicolas de Stael'in daha önce görmediğim resimleri çıktı. Bir öğretmen çocuklarına resme bakmayı böyle öğretir."

Avcı'ya ziyaretinde Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, Türkiye'nin UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ve MEB Dış İlişkiler Genel Müdürü Ziya Yediyıldız eşlik etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.