banner

Eğitimde 'oyuncu, yönetmen, öğretmen' modeli




Türk öğretmen tarafından hazırlanan ve 7 Avrupa Birliği ülkesinin ortak edildiği, "Disiplinlerarası Dönüştürülmüş Eğitim Modeli Projesi", klasik öğrenme modelini tersine çevirdi.

 

ayla_savasciProje çalışmaları kapsamında öğretmenler adeta bir yönetmen ve oyuncu gibi videolar hazırlayarak, öğrencinin öğrenme sürecini derse girmeden başlatıyor. Bilgiyi ders öncesinde edinen öğrenci, sınıfta alıştırmalar, soru çözümleri, grup çalışmalarıyla konuyu özümsüyor. İzmir'deki Karşıyaka Girne Ortaokulunun ana koordinatörlüğünü yaptığı "Disiplinlerarası Dönüştürülmüş Eğitim Modeli Projesi", öğrenci merkezli ve yenilikçi bir eğitim modeli olan dönüştürülmüş öğrenmeyi (Flipped Learning) eğitim sistemine uygulayarak okulların eğitim ve öğretim kalitesini arttırmayı amaçlıyor.
Türkiye, İspanya, Portekiz, Letonya, Litvanya, İtalya, Fransa ve Polonya'dan 32 öğretmen ve 200 öğrencinin ortak çalıştığı projenin ana koordinatörü, bilişim teknolojileri öğretmeni Ayla Savaşçı, yaptığı açıklamada, öğrencilerin öğrenme çıktılarının daha iyi olmasını sağlamayı, öğrencilerin kendi hızlarında öğrenmelerini desteklemeyi ve onları yer ve zamandan bağımsız olarak çalışmaya teşvik etmeyi hedeflediklerini söyledi. Savaşçı, dönüştürülmüş öğretim yönteminin geleneksel öğretim yöntemlerinin ötesinde olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Dünyada yeni bir uygulama. Türkiye'de henüz uygulanmıyor. Kullanılan geleneksel metotları baş aşağı çeviren bir yöntem. Geleneksel eğitim sisteminde nispeten daha kolay olan bilginin öğrenciye aktarımı, sınıfta öğretmen tarafından yapılmakta. Daha zor olan bilginin özümsenmesi aşamasında öğrenci ders dışında ödevleriyle baş başa bırakılmaktadır. Bu modelde ise öğrenciye bilginin aktarımı yine öğretmenleri tarafından hazırlanan ders videolarıyla gerçekleştirilir. Böylece bilginin transferi, sınıf ortamında grupla öğrenme alanından çıkarak kişisel öğrenme alanına girer. Öğrencinin asıl ihtiyacı olan bilginin özümsenmesi ve yeni bilgilerin çıkarımı ise ders saatinde sınıfta öğretmenler ve sınıf arkadaşlarıyla işbirliği içinde gerçekleşmektedir."
Öğretmenlerin dersten önce ders konuları ile ilgili yaklaşık on dakikalık videolar hazırladığını, daha sonra bu videoları projenin internet sayfasında öğrencilerle paylaştığını dile getiren Savaşçı, projenin farklı öğrenme hızına sahip öğrencilere kendi hızlarında öğrenme imkanı da sunduğunu vurguladı.

 

İngilizce dersinde uygulanacak
Savaşçı, söz konusu yöntemi bilişim teknolojileri dersinde birkaç kez uyguladıklarını ve başarılı sonuçlar aldıklarını belirterek, proje kapsamında 8. sınıf İngilizce derslerini bu yönteme uyarlayacaklarını, seneye okuldaki İngilizce dersinin bu yolla verileceğini ifade etti. İngilizce müfredatındaki 10 ünitenin videolarının ortak ülkelerce hazırlanacağını dile getiren Savaşçı, proje kapsamında kültürlerarası bilincin, yaratıcılık ve girişimciliğin geliştirilmesi ile İngilizce yeterliliğinin arttırılması çalışmalarının yürütüleceğini kaydetti. Okulun 7. sınıf öğrencilerinden Selin Uğurlu, bilişim teknolojileri dersinde birkaç kez uyguladıkları yeni yöntem sayesinde evde, teneffüste, okul servisinde videoları izleyebildiklerini, böylelikle dersten önce bilgi sahip olduklarını söyledi.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.