banner

Öğretmen Maaşları en az 3 bin TL olmalıdır




Demokrat Eğitimciler Sendikası’nın Ar-ge kuruluşu DESAM (Stratejik Araştırmalar Merkezi) tarafından 1143 öğretmen üzerinde yapılan anket araştırması raporu yayımlandı. Araştımaya göre öğretmenlerin durumu içler acısı. Öğretmenlerin talepleri maaşlarının en az 3 bin TL olması.

Demokrat Eğitimciler Sendikası’nın Ar-ge kuruluşu DESAM (Stratejik Araştırmalar Merkezi) tarafından 1143 öğretmen üzerinde yapılan anket araştırması raporunun 1. Bölümü verilerine göre öğretmenlerin yüzde 81’i borçlu.

Öğretmenlerin yüzde 18’i ev, yüzde 13’ü otomobil, yüzde 38’i tüketici kredisi, yüzde 31’inin ise eş, dost, akraba ve esnafa borcu var.

Ekonomik sorunlar başta olmak üzere mesleki, özlük ve demokratik sorunlarının her geçen gün arttığını hep bir ağızdan söyleyen öğretmenlerin yüzde 69’u gelecekten umutlu olduğunu ve öğretmenliğin eskiden olduğu gibi prestijli bir meslek haline geleceğine inanıyor.

Bin 710 TL maaş ortalaması tespit edilen ankete katılan öğretmenlerin yüzde 61’i çocuğunun da öğretmen olmasını istiyor.

Öğretmenlerin yüzde 62’si bu yıl sinema, tiyatro, opera, konser ve bale gibi etkinliklere hiç katılmadığını, yüzde 55’i konferans, panel, sempozyum gibi faaliyetlere hiç gitmediğini söylerken, yüzde 88’i günlük gazete okuyamadığını söyledi.

Sanatsal, kültürel ve bilimsel etkinliklere katılamama nedenlerini ‘zamansızlık’, ‘ekonomik yetersizlik’ ve ‘yorgunluk’ gibi alt ana başlıklarla gerekçelendiren öğretmenlerin yüzde 63’ü ayda en az bir kitap okuduğunu ifade etti. Öğretmenlerin yüzde 74’ü şahsi bilgisayarı olduğunu söylerken, internet ve e-posta adresini düzenli olarak sıklıkla kullananların oranı ise yüzde 72’de kaldı.

Öğretmenlerin sadece yüzde 4’ü yeterli derecede yabancı dil bildiğini söylerken, yüzde 94’ü eve iş götürdüğünü ifade etti. Öğretmenlerin yüzde 81’i televizyonlardaki öğretmen - okul odaklı dizilerin gerçeği yansıtmadığını, onaylamadıklarını ve öğretmenliğin imajını zedelediğini söyledi.

Öğretmenlerin yüzde 65’i genelde 100-200 TL civarındaki takım elbiseleri tercih ettiklerini söylerken, yılda bir takım elbise alan öğretmenlerin oranı yüzde 64. Öğretmenlerin yüzde 53’ü kirada otururken, ‘Bugüne kadar hiç lojmanda oturmadım’ diyenlerin oranı yüzde 91 olarak çıktı. Öğretmenlerin yüzde 77’si eğitim sisteminde yapılan reformları gerekli görüyor. Yüzde 84’ü ekonomik sorunlarının öncelikle çözülmesi gerektiğini düşünüyor.

Veri sonuçları değerlendiren DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Sınıflarımız bilgisayarlarla, internetle, akıllı tahtalarla donatıldığı zaman öğretmenin öneminin azaldığı gibi yanlış bir kanaat oluşmaya başlamıştır. Oysaki gelişen teknoloji öğretmene olan ihtiyacı daha fazla artırdığı gibi her an gelişen bilgi ve teknolojiye ulaşmak için nitelikli, donanımlı, sorunsuz iyi bir öğretmene olan ihtiyacı da adeta zorunlu hale getirmiştir. Fatih Projesi, 4+4+4 reformu gibi önemli reformlar başta olmak üzere eğitim sisteminde yapılan hiçbir düzenleme öğretmenlerin proaktif desteği olmadan başarı getiremez.

Ortalama 1770 lira maaş alan öğretmenlerimiz aldıkları ücretlerle zorunlu ve vazgeçilmez ihtiyaçlarını ancak karşılayabiliyor. Öğretmenlerimizin sorunlarını çözdüğümüz takdirde eğitimin sorunları büyük ölçüde çözülecektir. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer’den öğretmenler için daha fazla fedakârlık ve ellerinden gelenden daha fazlasını yapmalarını istiyoruz. Öğretmenlerimizin maaşı en az 3 TL’ye çıkarılmalıdır. Ekonomik sorunları çözülmüş öğretmenlerimiz mutlaka diğer sorunların üstesinden gelecek ve ülkemizi muasır medeniyet hedefine koşar adım taşıyacaktır.

(D. Eğitimciler Sendikası)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.