banner

500 bin öğretmene '66 aylık' eğitimi verilecek




Yaklaşık 500 bin öğretmeni, pedagog ve psikologlar eğitiyor. Öğretmenlere 4+4+4 sisteminde karşılaşacakları sorunları çözme becerisi kazandırılacak

Milli Eğitim Bakanlığı, okullar açılmadan önce öğretmenlere pedagog ve psikologlar aracılığıyla eğitim veriyor. 4+4+4 yeni eğitim sisteminde karşılaşabilecekleri sosyal ve günlük yaşanabilecek sorunlar ve bu sorunların çözüm yöntemleri anlatılacak. MEB'in dün başlayan ve 9 Eylül'e kadar sürecek olan eğitimde, telekonferans yöntemiyle yaklaşık 500 bin öğretmene ulaşacağı eğitimlerde Sosyal Bilimlerde Problem Çözme becerisi kazandırılacak. Eğitimlerde Türkiye'nin alanlarında en iyi 10 pedagog öğretmenlere seminer verecek. Yeni sistem dolayısıyla okula 1 yıl erken başlayacak öğrencilere öğretmenlerin nasıl davranacağı, nasıl ilişki kuracağı, nasıl eğitim vereceği anlatılacak. ODTÜ'den Prof. Dr. Levent İnce, oyun ve fiziki etkinlikler kapsamında, 66 aylık çocukların anlayabileceği ve yapabilecekleri oyunları, el becerilerini anlatacak. İnce, özellikle çocukların 40 dakikalık Türkçe, Matematik gibi derslerde sıkılmamaları ve dikkatleri dağılmamaları için fiziki etkinlik ve oyun oynarken nasıl eğitim yapılacağı konusunda bilgi verecek. Öğretmenlere problem çözmeyi öğretecek olan Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden Eğitim Psikologu uzmanı Doç. Dr. Nuran Kalaycı, "Problem çözme bir beceridir. Okul öncesinden yüksek öğretimin sonuna kadar, yetişkin eğitiminde ve özellikle iş yaşamında bu becerinin öğrenciler/bireyler tarafından kazanılması beklenir ve istenir" dedi. Okul öncesinin duayen pedagogu Prof. Dr. Ayla Oktay, "Okul Olgunluğu" başlığı altında, okul öncesiyle ilkokul 1. sınıf öğretmenlerine iki sınıftan geçiş özelliklerini anlatacak. Çocuğun okula hazır olduğuna dair ipuçlarını, annebaba psikolojisi hakkında bilgi verecek. Prof. Dr. Abbas Türnüklü ise "Müzakereci Öğrenci" başlığı altında 66 aylıkların birbirlerine şiddetin nasıl önleneceğini, öğretmenlere akran arabuluculuğunun nasıl yapılacağını, çözüm yollarını, şiddetin önlenmesi ve dönüştürülmesini anlatacak. Yrd. Doç. Dr. Turan Temur ise bu sene okula 1 yıl erken başlayacak miniklere okuma yazmanın nasıl öğretilmesi gerektiği noktalarında bilgi verecek. Uzmanlar, öğretmenlere verilecek eğitimi şöyle değerlendirdi: Maltepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayla Oktay: Bu sene birinci sınıf öğretmenlerine "Sabırlı" olmayı öğreteceğiz. Hangi sınıf daha erken okumaya başladı yarışını yapmayacaklar. Kesinlikle öğrenci "Başarısı" yarışına girmemeleri gerektiğini önereceğiz. Hepsine sözümü geçireyim isteyen öğretmenler hüsrana uğrayacaklardır. Küçük gruplar kurarak önce çocuklara kendilerini ifade etmelerini öğretmelerini istiyoruz. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Safran: Yeni öğretmen modelini anlatacağız. Öğrenci merkezli öğretmen modelinde, öğretmen artık 'herşey' değil. Bilginin kaynağı, motivasyonun kaynağı öğretmen olmayacak. Öğretmen bir orkestra şefi gibi uyum içinde eğitimin lideri olacak.

40 BİN KADRO İÇİN BAŞVURU BAŞLADI

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), 40 bin kadroya yapacağı öğretmen ataması için başvurular başladı. Başvurular 9 Eylül Pazar gününe kadar yapılabilecek. MEB, 10 Eylül Pazartesi günü okullardaki öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere ilk atama, açıktan ve kurumlar arası atama ile açıktan ilk, kurumlar arası ilk atama yoluyla toplam 40 bin 164 öğretmen ataması yapacak. Atanan öğretmenler görevlerine 11 Eylül 2012 tarihinden itibaren başlayacak. Atama yapılacak alanlar ve kontenjanları incelendiğinde en çok atama 4 bin 635 kontenjan ile Türkçe öğretmenliğinde olacak. Bu alanı sırasıyla 4 bin 377 kontenjanla okul öncesi öğretmenliği, 3 bin 876 kontenjan ile ilköğretim matematik öğretmenliği takip ediyor.(sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.