banner

En büyük hayali öğretmen olmak




buseMersin'in Erdemli ilçesinde evde bakım hizmeti alan spastik engelli Buse Nur Gümüş'ün hayalini 'öğretmenlik' mesleği süslüyor.

Buse için ailesi, evlerinin salonunu adeta bir dersliğe dönüştürürken, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden görevlendirilen bir öğretmense küçük kıza eğitim vererek, onunla yakından ilgileniyor. Buse Nur Gümüş, "Büyüyünce ben de öğretmen olmak istiyorum" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) uygulamaya konulan yönergeyle birlikte evde ve hastanede eğitim hizmeti alan engelli öğrenciler ve aileleri, söz konusu hizmetten oldukça memnun. Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de 2010 yılı itibariyle uygulamaya başlanan yeni sistemle birlikte Erdemli ilçesine bağlı Kargıcık Mahallesi'nde bir okulda eğitim-öğretim gören 7 yaşındaki Buse Nur Gümüş de, artık evinde eğitim alıyor. Ailesi, kızlarının eğitimi için evlerinin oturma odasını adeta bir dersliğe
dönüştürürken, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bir öğretmen de her gün eve gelerek, küçük kızın eğitimiyle yakından ilgileniyor. Hastalığı nedeniyle yürüme ve görme bozukluğu olan ilköğretim birinci sınıf öğrencisi olan spastik engelli Buse Gümüş'ün, derslerindeyse oldukça başarılı olduğu belirtiliyor.
Kızının engeli nedeniyle normal bir eğitim kurumuna götürüp, burada eğitim almasını sağlamanın çok zor olduğunu anlatan baba Ahmet Gümüş, hayata geçirilen yeni uygulamanın kendilerini hem mutlu ettiğini, hem de kızlarının daha sağlıklı bir eğitim almasını sağladığını ifade etti. Gümüş, "Buse Nur, 7 yaşına doldurduğu için bu yıl okula gitmesi gerekiyordu. Bu nedenle de evimize yakın bir okula kaydını yaptırdık. Ama yürüyemediği ve görme bozukluğu olduğu için birebir benimle okula gitmesi gerekiyordu.
Onunla birlikte okula gidiyorduk ve sırada da beraber oturuyorduk. Onun okulda bütün ihtiyaçlarını ben karşılıyordum. Bu durum bana ve annesine çok büyük bir sıkıntı oluyordu" dedi.

Kendisinin sınıfta bulunmasının diğer çocukları ve öğretmenleri olumsuz etkilediğini vurgulayan Gümüş, "Aynı zamanda da sınıftaki havayı değiştiriyorduk. Çözüm aradık, evde ve hastanede eğitim verildiğini öğrendik. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne konuyla ilgili olarak başvuruda bulunduk. Bize doktor ve başhekim imzasıyla evde hizmet alabileceğimizi söylediler. Fakat bizim burada en büyük sıkıntımız bazı kurumların bu yasadan haberlerinin olmaması ve bize yardımcı olamamaları oldu. Ancak bu konuda Milli
Eğitim Müdürlüğü'müze ve şube müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Bizlere neler yapmamız gerektiğini açıkladılar ve yol gösterdiler. Böylelikle de biz evde eğitime başlamış olduk" ifadesini kullandı.
Buse'nin okula gitmesinin kendilerine büyük bir yük olduğunu ve kendi işlerini yapamadıklarını dile getiren Ahmet Gümüş, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Okulda sürekli biz onunla olduğumuz için kendi işlerimizi yapamaz hale gelmiştik. Bir diğeri de Buse rahatsızlıkları dolayısıyla çok çabuk hastalanıyordu. Okula gidip gelmesi esnasında üşütüp hasta olabiliyordu. Ama evde eğitim hizmeti almaya başladığımızdan bu yana bütün bu durumlardan kurtulduk. Bizlere böyle bir imkan sundukları için devletimize
teşekkür ediyoruz. Ben inanıyorum ki, Buse Nur bire bir eğitim aldığı için evde okuldaki alacağı eğitimden daha iyisini alacak."
Yapılan bu uygulamadan çok memnun olduğunu ifade eden küçük Buse Nur Gümüş de, "Ayşe öğretmenimi çok seviyorum. Onunla yazı yazmasını öğreniyorum. Resim yapıyoruz, boyamalar yapıyoruz. Bende büyüyünce Ayşe öğretmenim gibi öğretmen olmak istiyorum" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.