banner

Manasını yitirmiş kelimeler




Kimi cümleler vardır, çok söylendiği için anlamını kaybeder, klişe olarak tabir edilmeye başlar. Taşıdığı anlamı boğarak farklı bir karaktere bürünür. Başına klişe sıfatını aldığı için de kimse tarafından umursanmaz.

Umursanmadıkça daha çok söylenir, daha çok söylendikçe anlamını iyice yitirir.

Aslında konuya biraz derinlemesine bakıldığında, klişe olarak tabir edilen söylemlerin, aslında üzerinde en çok durmamız gereken fikirler olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü genellikle dikkate alınmayan fikirler klişe olur. Kulaklarımızın fazlasıyla aşina olduğu cümleler, muhtemelen uzun süredir söylenen ama hakkında hiçbir şey yapılmayanlardır.

“Eğitim şart” cümlesi bu konuya verilebilecek en iyi örneklerden bir tanesi belki de. Reklamlarda, ergen sohbetlerinde, kahve muhabbetlerinde veya okullarda sıkça kulağımıza çalınan bu iki kelimelik cümle, aslında farklı alanlarda yaşanan birçok problemin temelini teşkil eder. Ama yazının başında da söylediğimiz gibi, cümleyi kullanan insan sayısıyla ters orantılı bir şekilde bu iki kelime de anlam kaybına uğramaktadır indigenerics.com.

Ve her ne hikmetse, eğitim deyince akla sadece okullar gelmektedir.

Hâlbuki dünyaya gelen her bebekle birlikte, anne babalar için de ziller çalar ve birkaç yıla sığdırılamayan ve standart bir müfredatı olmayan eğitim süreci başlamış olur. Psikologların, hastanın yaşadığı problemleri çözmek için indiği çocukluk, işte bu okul öncesi dönemdir. O kadar önemlidir ki, aradan kaç sene geçerse geçsin, bir sıkıntı çıktığında uzmanlar ilk buraya ulaşmaya çalışır.

Okullar elbette geleceğimizin teminatı olan çocuklar ve gençlerin iyi yetişmesi için kilit rol oynamaktadır. Ancak eğitim kavramını sadece okulla ve formal eğitimle sınırlayan zihniyet, hem eğitimcilerin işini zorlaştırmakta, hem de anne babaların sahip olması gereken sorumluluğu azaltmaktadır.

Çocuklar ilk sosyal bilgiler dersini anne babalarıyla birlikte bankada sıra beklerken görürler. İlk vatandaşlık dersi, arabanın arka koltuğunda alınır. Matematikten ilk konu, yatış saatleri üzerine koyduğunuz kurallara itiraz edilirken işlenebilir.

Yani bazen anlamını düşünmeden, günlük muhabbetlerimize katık ettiğimiz “eğitim şart” cümlesi, bize aslında doğumeviyle mezarlık arasındaki yolun tamamını işaret etmektedir.

Anne babaların aslında birer öğretmen olduğunun unutulduğu toplumlarda, eğitim kelimesi cümlede kullanılırken ya önüne ya arkasına mutlaka bir de okul iliştirilir. Eğer okullarda yalnızca akademik gelişim üzerinde durur ve sağlıklı karakter gelişimi için değerler eğitimini de içeren bazı eğitim programlarını ihmal ederse, uzun vadede yaşanacak problemlere davetiye çıkarılmış olur.

Mesela şu anda eğitim seviyesi olarak dünyada ilk üç sıraya girebilecek ülkelerdeki genç nüfusun durumuna bakın. Eğer çocuğunuzu bu nüfusun içine rahatça bırakırım ve arkamı dönüp bakmam diyorsanız, mesele yok.

Ama gördüğünüz tablo, kendi çocuklarınız için aslında hiç de arzu etmediğiniz bir tabloysa, o zaman eğitim sistemi ve akademik yeterlilik her şeyi çözmüyor demektir.

Eğitim şart elbette ama önce cümlenin manasını iyi kavramak ve ona göre tavır almak lazım. Moda olan kelimeleri veya klişe diye önemsemediğimiz cümleleri kullanırken biraz dikkat etmemiz lazım.

Önemli olan kullandığımız kelimeler veya kurduğumuz cümleler değildir. Önemli olan hayatı nasıl yaşadığımızdır aslında. Manasını kaybetmiş cümleler, yüzyıllardır titizlikle koruduğumuz bazı değerlerin de kaybolmasıyla sonuçlanabilir.

On cümlesinin beşinde empati kelimesini kullanan, ama komşusu açken horul horul uyuyan insanların olduğu bir toplum istemiyorsak, eğitim kelimesi üzerine biraz daha düşünmemiz şart galiba.

Ne ekersen onu biçersin elbette ama darı ekip, buğday biçilmez.

Hami Koç – İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.