banner

Eğitimde iyi işler yapıldı




Geriye dönüp geçirdiğimiz on yıla baktığımızda, eğitim adına çok iyi çalışmaların yapıldığını söyleyebilirim. Elbette bu uzun süreçte eleştirdiğimiz uygulamalar da oldu. Hatta kabul etmediklerimiz de olmuştur. Ama genel olarak bakıldığında doğrular çok daha fazladır. Daha önceki dönemlerle kıyaslandığında tereddütsüz başarılı ve verimli bir dönem geçirdiğimizi rahatlıkla söylerim.

Örneğin eğitimin temeli olan okul öncesi eğitimde (3-6 yaş), adeta reform yapıldı. 2 binli yılların başında 5-6 yaşta okullaşma yüzde 10 bile değildi. 3-4 yaşlarda ise yüzde verebilecek düzenli bir veri yapısı bile yoktu. Çocuğun gelişiminde bilinçli bir program yoktu. Okul öncesi eğitim gerekli pedagojinin verildiği yerler değil de çalışan annelerin çocuklarını bıraktığı yer olarak algılanıyordu. Oysa bugün, yaş guruplarına göre dünyanın gelişmiş ülkelerine paralel pedagojik programların uygulandığı, modern donanımların sağlandığı çağdaş okullar söz konusu. Okullaşmada ise 5-6 yaşta yüzde 75’lere gelindi. 3-4 yaşta ise yüzde 50’liler söz konusu. İnşallah daha da iyi olacak. Bir eğitimci olarak bu durumdan çok memnunum. Katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum. Bana göre ilkokul ve ortaokul sürecinde de güzel işler yapıldı. Okullaşma hemen hemen tamamlandı. Artık sıra eğitimin kalitesini yükseltmekte, buna odaklanmalıyız. Lise düzeyinde bazı eleştirilerim var. Ama bugün benim için pozitif bir gün. Olumsuzlara değinmek istemiyorum.

MEB’in özellikle sınav sistemlerindeki sık değişiklikler yapması, eğitim sistemindeki arayışlarını genel olarak olumlu buluyorum. Çünkü dünyamızda artık çağlar ve realiteler çabuk değişiyor. Eskiden 5-6 ömürde bir çağ değişirken, bugün bir insan ömrüne üç-dört çağ sığıyor. Örneğin bizim kuşak endüstri çağını, bilişim çağını ve şimdi de yaratıcı toplum çağını gördü. İnşallah farklı çağlar da yaşayacağız. Durum böyleyken insan eğitiminin yöntemlerinin değişmesi de çok normaldir.

Yükseköğretimde, son yıllarda okullaşma alanında çok büyük başarı sağlandı. Yüzde 80’lere çıktık. Her ilimizde üniversite, pek çok ilçemizde fakülteler var. Eğitimin kalitesi sorgulanabilir belki ama önce okullaşma sağlanmalıydı. Bundan sonra kaliteyi yükseltmek için çalışmalıyız.

Talip Emiroğlu

Avrupa Meslek Yüksekokulu

Mütevelli Heyet Başkanı

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.