banner

60-66 aylık çocukların durumu içler acısı!




Okula başlama yaşı ile ilgili yapılan bir tez çalışmasına göre 60-66 aylık çocukların durumu içler acısı!

Okula başlama yaşı ile ilgili yapılan bir tez çalışmasına göre 60-66 aylık çocuklar, okulda kendi bakımlarını yapamıyor, derste sık sık tuvalete gitmek istiyorlar. 66-72 aylıklar, metin oluşturmada 72-84 aylıkların çok gerisinde kalıyor. 72-84 aylık çocuklarda metin oluşturmada, okuma yazma ve algılama becerilerinde hiçbir sorun yaşamıyor, ancak arkadaşlarını beklemekten ve tekrarlardan sıkılıyorlar.

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’nden Fatih Gündüz yüksek lisans tezinde, 4+4+4 yasasıyla, çok tartışılan okula başlama yaşı ile ilgili tez hazırladı. Yrd. Doç. Dr. Muhittin Çalışkan’ın danışmanlığı’nda hazırlanan ve ‘60-66, 66-72 ve 72-84 Aylık Çocukların Okul Olgunluk ve Okuma Yazma Becerilerini Kazanma Düzeylerinin İncelenmesi’ başlıklı tezde, Metropolitan Okul Olgunluk Testi, 2012-2013 eğitim öğretim yılının ilk bir ayında, 11 ilkokulda, 205 öğrenciye uygulandı. Eylül ayından nisan ayına kadar öğrencilere her ay bir test yapıldı. 17 sınıf öğretmeni her ay ‘İlk Okuma-Yazma Sürecini Değerlendirme Formu’nu düzenli olarak doldurdu.

Buna göre, 60-66 ay yaş grubundaki çocuklar ‘ortanın altı’, 66-72 ve 72-84 ay grubundaki çocuklar ise ‘orta’ düzeyde okul olgunluğuna sahip. Yaş arttıkça okul olgunluğu artıyor. Bir sınıftaki öğrencilerin tamamı farklı düzeylerde okul olgunluğuna sahip oluyor. 66-72 ve 72-84 aylık çocuklar, 60-66 aylıklara göre daha kısa zamanda okuma yazma becerileri kazanıyorlar. Yani yaşın, okuma yazma becerilerinin kazanılmasında farklılık yaratan önemli bir değişken olduğu sonucu ortaya çıkıyor. 

Öğretmen görüşlerine göre, 60-66 ve 66-72 aylık çocuklarda kavrama, parmak-kas gelişimi yetersizliği, yavaş öğrenme, çabuk yorulma, kurallara uyma, tuvalet kullanmada sorunlar çıkıyor. Bu da çocukları okula karşı olumsuz tutum sergilemeye itiyor.

Tezin sonuç bölümünde, okulların, çocukların yaş gruplarına göre düzenlenmesi gerektiği aksi halde erken okula başlamanın çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinin altı çizilerek şunlara yer verildi: “Öğretim programları ve okulun fiziksel özellikleri 60-66 ve 66-72 aylık çocukların gelişim özelliklerine göre düzenlenirse bu yaş grubundaki çocuklar okula başlayabilir. Ancak, ne kadar düzenleme yapılırsa yapılsın, küçük yaştaki çocukların olumsuz tutum geliştirebilecekleri, olumsuz akademik benliğe sahip olabilecekleri unutulmamalı.”

Kendi bakımlarını yapamıyorlar

- 60-66 aylık öğrenciler kendi bakımlarını yapamıyor, tuvalet sorunu yaşıyorlar. Derste sık sık tuvalete gitmek istiyorlar.

- 60-66 aylık çocuklar anlam bütünlüğü oluşturamıyor. Metin oluşturmada sorun yaşıyorlar, okuma-yazma ve algılamada geride kalıyorlar. Cümleyi yarım bıraktıkları, kelimedeki harfi yazmadıkları görülüyor.

- 66-72 aylıklar, metin oluşturmada 72-84 aylıkların çok gerisinde kalıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.