banner

Türkiye’den iki öğretmen ABD’de uzay deneyimi yaşadı




Honeywell ABD’de düzenlenen “Honeywell Öğretmenleri Uzay Kampında” programına bu yıl Türkiye’den ilk kez iki öğretmen gönderdi. İki fizik öğretmeni programda, tüm dünyadan gelen 210 öğretmen ile birlikte 45 saatlik sınıf ve laboratuvar derslerine katıldı.

Türkiye’den iki öğretmen ABD’de uzay deneyimi yaşadıHoneywell A.B.D. Huntsville, Ala bölgesinde  düzenlenen, tüm dünyadan 210 öğretmenin katıldığı “Honeywell Öğretmenleri Uzay Kampında” programına Türkiye’den iki fizik öğretmenini götürdü. Ankara Fen Lisesi’nden fizik öğretmeni Zeki Tekeli ve Gaziantep Anadolu Lisesi’nden biyoloji öğretmeni Dilek Berk Türkiye’den bu programa ilk defa katılan öğretmenler oldular.

Honeywell Hometown Solutions (HHS) ve A.B.D Uzay ve Roket Merkezi (USSRC), işbirliği ile düzenlenen HE@SA kampı, orta eğitim öğretmenlerinin astronot eğitimi simülasyonu ve profesyonel gelişim dersleri aldıkları 5 gün süreli bir bilim programı. Program öğretmenlere bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik konularında yeni beceriler kazandırmayı hedefliyor.

“Öğrencilere ilham vermek öğretmenlere ilham vermekle başlar” diyen Honeywell Türkiye ve Orta Asya Hızlı Büyüyen Ülkeler Başkanı Orhan Geniş, Honeywell Uzay Akademisi’nin öğretmenlere, daha etkili eğitimciler olmalarını sağlayan becerileri, unutulmaz ve eğlenceli bir tecrübe yaşatarak kazandırdığını söylşedi.

“Honeywell öğretmenlere fen ve matematik dersleri konusunda verdiği destekle dünya çapında bir projeyi hayata geçiriyor. Bu sene Honeywell ile Amerikan Uzay ve Roket Merkezi işbirliğinin 10. yılı” diyen USSRC Başkanı Dr. Deborah Barnhart da şunları söyledi:  “Bu öğretmenler, ülkelerine döndüklerinde  binlerce genç öğrenciye ilham kaynağı olacaklardır.”

Zeki Tekeli ve Dilek Berk programda 27 farklı ülkeden ve 42 değişik eyaletten gelen öğretmenler astronotlar ile birlikte eğitim görerek öğrencilerinin bilime olan ilgisini artıracak yeni beceriler ve teknikler öğrendiler. Toplam 45 saatlik laboratuvar eğitimleri ve saha aktiviteleri kapsamında öğretmenler, özellikle aşağıdaki programlara katılarak, bilgi ve becerilerini artırdılar:

•             Yüksek performanslı jet simülasyonu

•             Senaryo bazlı uzay görevi

•             Karada ve suda hayatta kalma eğitimi

•             İnteraktif uçuş dinamikleri programı

Ankara Fen Lisesi öğretmeni Zeki Tekeli uzay kampında yaşadığı deneyimi,  "Honeywell Uzay Programı etkinlikleri ile zihnimde kalıcı bir iz bıraktı. Burada bulunduğum süre içerisinde deney, gözlemlerden, edindiğim izlenimlerden büyük keyif aldım. Bu program dahilinde görev alan ekip ve çok farklı kültürden gelen öğretmen arkadaşlarla oluşan ortak paylaşımın, dostluk ve arkadaşlık ilişkilerinin , dünya barışına ve iletişimine katkı sağlayacağına inanıyorum. Teşekkürler Honeywell !" şeklinde özetledi. Gaziantep Fen Lisesi öğretmeni Dilek Berk ise şunları söyledi: “Honeywell Space Academy programına kabul edildiğimi ilk duyduğumda kulaklarıma inanamamıştım. Bir uzay programında yer almak, astronot olmak çocukluğumdan beri içimde yaşayan bir hayaldi. Honeywell Uzay Kampı ayak bastığım andan, ayrıldığım ana kadar beni asla hayal kırıklığına uğratmayan etkileyici, öğretici bir ortam sundu.  Öğrencilerimin eğitiminde uygulayabileceğim, yeniliklere ilham kaynağı olacak bir program ve kurduğum uluslararası dostluklarla bundan sonraki yaşamımda önemli yer tutacak bir deneyim yaşadım. Takım çalışması, birbirine güven ve destek sayesinde zorlukların keyifle, kolaylıkla aşılabileceğini gördüm. Honeywell  Uzay Akademisindeki,  her şeyi en ince detayına kadar düşünen, destekleri ile her an yanımızda olan nazik, özel insanlara ve Honeywell’e çok teşekkür ederim.”

HE@SA programına katılmak için aday öğretmenlerin kapsamlı bir başvuru sürecinden geçmeleri gerekiyor.  Programa seçildikten sonra öğretmenlerin tüm program, seyahat, konaklama ve benzeri giderleri Honeywell tarafından karşılanıyor.  Programın 2004 yılında başlamasından bugüne Honeywell 45 farklı ülkeden toplam 1,756 öğretmene burs verdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.