banner

Öğrencileri için her gün 3 kilometre yol yürüyor




Yüksekova ilçesine 3 yıl önce gönüllü olarak gelen sınıf öğretmeni Erkan Çavli, öğrencilerinin eğitimi aksatmamak için her gün 3 kilometrelik yolu yürüyerek katediyor.

Yüksekova'nın ücra köylerinde görev yapan öğretmenler, tüm zorluklara ve engellere göğüs gererek köylü çocukların eğitimden geri kalmaması için mücadele ediyor. İlçeye 3 yıl önce gönüllü olarak tayin isteyen sınıf öğretmeni Erkan Çavli de yaptığı fedakarlıklarla birçok öğretmene örnek oluyor. 

İlçe merkezinden 10 kilometre uzaklıkta bulunan Yoncalı köyü Çevreli Mezrası İlköğretim Okulu’nda görev yapan Çavli, 3 yıldır yolun 7 kilometrelik kısmını servisle, geriye kalan 3 kilometre yolu ise yürüyerek aşıyor.

30 öğrencinin eğitim gördüğü iki derslikli okulda minik öğrencilerinin derslerden geri kalmaması için her sabah erken saatte yola koyulan Çavli’yi köyün girişinde öğrenciler karşılıyor.

Yediden yetmişine tüm köy halkının takdirini kazanan Çavli, çetin kış şartlarında minik öğrencilerinin üşümemesi için her sabah sınıfta bulunan sobayı kendi elleriyle yakıyor.

Köyde okul lojmanı olmadığı için ders bitiminde tekrar ilçeye dönmek zorunda kalan Çavli, öğretmenliğin haricinde okulun birçok eksiğini kendi çabasıyla tamamlıyor.

Öğrencileri üşümesin diye her sabah soba yakıyor

Köyde görev yapmaktan son derece memnun olduğunu belirten Çavli, AA muhabirine 3 yıl önce geldiği ilçede mutlu ve huzurlu şekilde görevine devam ettiğini söyledi.

Görev yaptığı köyde kış mevsiminin çok sert geçtiğini aktaran Çavli, metrelerce kar yağdığı zamanlar olduğunu ve çoğu zaman yolda yürürken kurtlarla karşılaşma korkusu yaşadığını anlattı.

Tüm zorlukların öğrencilerinin gözlerindeki ışığı gördüğünde küçüldüğünü, öğrencilerine bir şeyler öğretmek arzusuyla canla başla hizmet etmeye çalıştığını belirten Çavli, şöyle konuştu:

"Her sabah 3 kilometre yolu yürüdükten sonra öğrencilerim üşümesin diye sınıfta kurduğumuz sobayı birlikte yakıyoruz. Soba yakma işlemini ilk başlarda başaramıyordum. Çoğu zaman sınıf dumanla doluyor ve öğrencileri dışarı çıkarmak zorunda kalıyordum. Ama şimdi alıştım, soba yakmada bir problem yaşamıyorum” dedi.

Öğrenciler köy girişinde öğretmenlerini karşılıyor

24 Kasım Öğretmenler Günü'nde ailesinden uzak olmanın burukluğunu yaşadığını ve ailesini çok özlediğini kaydeden Çavli, öğrencilerinin kendisini köy girişinde her sabah karşılamasının bu özlemi unutturduğunu ifade etti.

Çavli, "Okula geldiğimde öğrencilerimin beni köy girişinde karşılıyor olması benim için en büyük hediyedir. Böyle özel bir günü minik öğrencilerimle geçirmem de beni çok mutlu eder. Onların gözlerindeki okuma arzusunu görmek, bu özel gün için biz öğretmenlere verilecek en değerli hediyedir. Buraya tayini çıkıp da gelemeyen meslektaşlarıma da sesleniyorum. Burada öğretmenlere karşı çok büyük saygı var. Kış şartları sert ve sosyal hayatı kısıtlı olabilir. Ama vatandaşların öğretmeni sahiplenmesi her şeye bedeldir. Çok rahat bir şekilde görevimizi yapabiliyoruz. Bunun için de batıda yaşayan meslektaşlarımın tercih yaparken Yüksekova’yı ilk sıraya yazmalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.