banner

Dünya 13 yaşındaki bu çocuğu konuşuyor




O henüz 13 yaşında ama yaptığı işler çok büyük. 13 yaşındaki Jamie Edwards nükleer bilim adamı.

13 yaşındaki Jamie Edwards gece geç saatlere kadar okulda kalarak, oluşturduğu nükleer füzyon reaktörünün kontrollerini yapıyor. O, aynı zamanda 14 yaşındaki Taylor Wilson'dan bilinen en küçük Nükleer Füzyoncu ünvanını da almış durumda.

Edward'ın hayallerinin peşinde koşma serüveni, ilk olarak geçen yıl okulu Penwortham Priory Academy'de yaptığı bir sunum ile başladı. Sunumu esnasında gözler önüne serdiği ve ileride yapacağı nükleer füzyon reaktörü için bağış isteyen genç, okulu tarafından tam 3.350 dolarlık destek bursu kazandı. Tabi bu noktada bir durup, okulu ne kadar tebrik etmemiz gerektiğini düşünmek lazım zira dünya üzerinde kaç tane okulun, 13 yaşındaki bir çocuğu bu boyutta ciddiye alarak, nükleer füzyon geliştirmesi için ona destek olduğunu bilmiyoruz ama inanıyoruz ki bu rakam bir hayli azdır....

Reaktörünü hayata geçirmek için birbirinden farklı parçaları toplayan Edward, bir yandan bileşenlerle uğraşıyorken, diğer bir yandan da güvenlik için radyasyondan korunma dersleri aldı. Projesinin belki de en anlamlı kısmı, başladığı andan günümüze kadar geçen sürede olanları sürekli blog'unda yazmış olması. Okulun kendisine tam destek vermesine rağmen çok ağır bir hidrojen modelinin özel bir kargo ile kendisine ulaştırıldığı anda, öğretmenlerinin ne kadar endişeye kapıldığını harika bir dille anlatan Edward'ın nihai amacı; nükleer füzyon kullanmak suretiyle iki hidrojen atomunu çarpıştırıp helyum elde etmekti. Onu ziyadesiyle ciddiye alan okulu gibi, İngiltere'nin en önemli kanallarından BBC de çarpışmanın ilk dakikalarını canlı olarak yayınladı.

Edward'ın hayata geçirdiği bu muazzam proje, tüm dünyadaki öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü ve çocuk yaşta birinin nelere kadir olabileceği tüm dünyaya nakledildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.