banner

Öğretmenlik hayali 54'ünde üniversiteli yaptı




Hatay'da, eşinin karşı çıkması üzerine eğitimini yarıda bırakan kadın, öğretmenlik hayalini gerçekleştirebilmek için ilerlemiş yaşına rağmen iki üniversitede birden okuyor.

Memuriyet döneminde iktisat bölümünden mezun olan ve emekli olunca Mustafa Kemal Üniversitesi'nde (MKÜ) hem Türkçe öğretmenliği bölümünde hem de İlahiyat Fakültesi'nde eğitimini sürdüren 57 yaşındaki Hatice Kaya, ilerlemiş yaşına rağmen torunu yaşındaki öğrencilerle aynı sıraları paylaşıyor.

Liseden sonra girdiği sınavlarda hem Türkçe öğretmenliğini hem de maliye memurluğunu kazanan Kaya, eşinin "ya ben ya okul" demesi üzerine tercihini eşinden yana kullanıp maliyede memur olarak işe başladı.

Memurluk döneminde 3 çocuğu olduktan sonra açıköğretim sınavlarıyla girdiği iktisat bölümünü bitirdikten sonra 1987'de tekrar üniversite sınavına girdi. Bu defa hayalindeki öğretmenlik bölünü kazanan ancak sadece 2 ay okula gidebilen Kaya'nın hayali, eşinin başka bir şehre tayinin çıkması nedeniyle yine suya düştü.

Öğrenci affıyla yıllar sonra öğretmenlik hayalini gerçekleştirmek için yeniden bir fırsat yakalayan Kaya, AA muhabirine yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Öğretmenlik arzum içimden hiç çıkmamıştı. Bu sefer ne eşim ne başka biri beni kimse Allah'ın izniyle engelleyemez dedim. Afla birlikte okula kayıt yaptırdım. 54 yaşımda üniversiteli oldum. Şimdi 3'üncü senem ama hep üstten dersten aldım. 4'üncü sınıf sayılırım. Dil bilgisinden kalmasaydım, bu sene bitiriyordum. Uygulamaya gidiyorum, ortaokullarda derslere giriyorum. Bir taraftan KPSS'ye çalışıyorum."

Mezun olduktan sonra yüksek lisans yapmayı hedeflediğini ifade eden Kaya, 5 kız ve 2 torun sahibi olmasına karşın öğretmenlik hayaline kavuşacak olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

"Beşikten mezara kadar eğitim"

Eşinin o dönem kendisini ikilemde bırakarak okuldan vazgeçirdiğini kaydeden Kaya, eşinin şimdi de "zamanında sen beni dinledin, şimdi de ben seni dinliyorum, istediğin kadar okuyabilirsin" dediğini ve kendisini desteklediğini aktardı. 

Çocuklarının ise "anne ne yapacaksın bu yaştan sonra ye, iç, keyfine bak" dediklerini anlatan Kaya, okumayı çok sevdiğini, bunun kendisi için adeta bir aşk halini aldığını söyledi.

Kaya, beşikten mezara kadar eğitim felsefesiyle hareket ettiğini ve bu uğurda derslerine gayretle çalıştığını, bazen yurtta kalan öğrencilerle etüt çalışmalarına katıldığını ifade etti.

Gençlere tavsiye

Gençlere de nasihatta bulunan Kaya, "Gençleri çok seviyorum, onların okumalarını istiyorum. Ben diploma için okumuyorum her okuduğum bilgi bir insan olmayı gösteriyor. Gençlerimize de çok çalışmalarını tavsiye ediyorum. Atatürk gibi... Çalış, güven, öğün. Onun için hep çalışmalarını istiyorum gençlerimizden ama az çalışıyorlar görüyorum" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.