banner

Google gibi çocuk




IQ derecelerinde 91-110 arası olağan zeka kabul edilirken beş yaşındaki Demir'in IQ seviyesi, Mevlana Üniversitesi'nde gerçekleşen ölçümde 149 çıktı.

IQ derecelerinde 91-110 arası olağan zeka kabul edilirken beş yaşındaki Demir'in IQ seviyesi, Mevlana Üniversitesi'nde gerçekleşen ölçümde 149 çıktı. "Çok üstün zekalı" olduğu belirlenen çocuğun "dahi" seviyesine yakın olduğu söylendi. Her ikisi de gıda mühendisi olan Çiğdem (35) ve Ahmet G. (38) çifti, görüntü ve fotoğraf alınmasına izin verdi ancak çocuklarının güvenliği açısından haberde soy isimlerinin yazılmasını istemedi. AA muhabirine konuşan, Çiğdem G, oğlunun 1, beş yaşında resimli, rakamlı kitaplara ilgisi olduğunu belirtti .

Çocuklarının gelişim hızına yetişmekte zorlandılar

Devamlı "bu ne?" diye soran Demir'in sürekli kendilerinden okumalarını ve bir şeyleri anlatmalarını niyetinde olduğunu dile getiren anne, vakit geçtikçe çocuğun okumaya ilgisi olduğunu, "ne yazıyor?" demeye başladığını aktardı. Çiğdem G, "3 yaşında okumaya start verdi. Okuma süreci sürat ile devam etti. Hemen yazma gelişti. Rakamlara toplama çıkarma işlemleriyle yetinmedi. İnanılmaz derecede hızlı kendini geliştirmeye start verdi " diye belirtti.

"Acaba bu çocuk olağan mı?"

Her şeye ilgi duyan oğullarının kelime dağarcığının bir hayli geliştiğini gördüklerini ifade eden Çiğdem G, şu şekilde devam etti: "Büyüklerle konuşmayı, onlardan bir şeyler almayı çok fazla seviyor. Yetişkin vatandaşlar gibi cümleler kuruyor. Öğrenmeye aç ve bizi sürekli sorguluyor. Biz dahi bilemediğimiz şeyleri onun sayesinde araştırdık, öğrendik. Oyuncaklarına ilgi duymadı. Sporla, müzikle ilgilendi. Her hareketiyle bizi şaşırtan oğlumun farklı alanlara ilgisi olduğunu fark ettik. 'Bu çocuk olağan mi?' diye internetten araştırmaya başladık. Zira Demir'de olağan olmayan bir şeyler vardı. Oğlumun zeka seviyesinin yüksek olacağını öğrendik. Yakın dönemde Demir'in zeka seviyesini tam olarak öğrendik. Açıkçası bu seviyede çıkmasını biz de beklemiyorduk. Öğrendiğimizde daha çok fazla şeye dikkat etmemiz gerekmekde olduğunu düşündük. Hemen alakalı şahıslarla konuştuk. Nasıl davranmamız gerekmekde olduğunu , nasıl eğitim vermemiz gerekmekde olduğunu anladık."

Özel bir çocuğa sahip olmanın zor tarafları da var

Ahmet G. ise oğlunun bulmaca çözmeyi, satranç oynamayı, rakamlarla işlem yapmayı, rakamların içinde yer aldığı oyunlarla oynamayı çok fazla sevdiğini vurguladı. Adalet ve aidiyet duygusu gibi çeşitli özellikleri mevcut bulunan bir çocuğa sahip olmanın zorluklarına da değinen baba, "Oğlumuz çok fazla mükemmeliyetçi. Kuralları var. Mesela öğretmenlere ilişkin bir tuvalete girmek istediğimizde hiç bir zaman girmeyeceğini belirtti . Her defasında sorduğu sorulara yanıt vermek zorundasınız. Kendimizi bu şekilde ona göre geliştirmek mecburiyetinde kalıyoruz. Allah'tan ' google ' gibi bir şey var. Yoksa gerçekten çok fazla zorlanacaktık. Hiç aklınızın ucundan dahi geçmeyecek sorular sorabiliyor" diye açıkladı . Her şeyi bir plan kapsamında yapan Demir ise ailesi önceden gazetecilerin röportaj yapacağını söylemediği için konuşmak istemedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.