banner

Dünyanın en cömert patronu Nevzat Aydın




Yemeksepeti.com'un satışından elde ettiği paranın 27 milyon dolarını 114 çalışanıyla paylaşmasıyla gündeme gelen, sitenin kurucusu Nevzat Aydın’ın hikayesi, eğitimlerini hala sürdüren gençler için örnek olacak başarılarla dolu. 24 yaşında kendi işinin patronu olan Aydın, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eğitiminin ardından Silikon Vadisi’nin yolunu tutmuş.

nevzat aydın1976 yılında İstanbul’da doğan Nevzat Aydın, Bursa Anadolu Lisesi’ni bitirir. 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek Silikon Vadisi’ndeki University of San Francisco’da MBA eğitimi alan Aydın, başarıya giden yolda ilk adımı da burada atar. Orada e-ticaretin doğuşunu, başarıya ulaşan ve başarısız olan projeleri görme fırsatını yakaladığını söyleyen Nevzat Aydın, “ Bu sırada Türkiye’de internet üzerinden yemek siparişi verilebilecek bir platform yaratma fikri doğdu. İnsanların tek bir noktadan şehirdeki tüm restoranları görebileceği bir sitenin çok faydalı olacağını düşündüm. Ayrıca buna telefonda sipariş verme zorluklarını da ekleyince proje iyice kafamda oturdu” diyor.

Nevzat Aydın, 2000 yılında Türkiye’ye dönünce Boğaziçi Üniversitesi’nden arkadaşı olan Melih Ödemiş’e projeyi anlattır, arkadaşının da kafasına proje yatar. Sonrasında şirketin üçüncü ortağı Cem Nufisi dahil olur ve 2001 yılının Ocak ayında online olarak site çalışmaya başlar.

24 yaşında kendi işinin patronu olan Nevzat Aydın, birkaç yıl işlerin büyümesi ve Türkiye'de internetin yaygınlaşması için sabırla bekler. Çünkü Yemeksepeti.com’un kurulduğu yıllarda internet kullanımı ne Türkiye’de, ne de dünyada günümüzdeki seviyelere gelebilmiştir. Aynı zamanda bilgisayar sahipliği de ciddi anlamda düşüktür. Faaliyete geçtiği yıllarda büyük sermaye gruplarının desteklediği projeler bile başarısızlığa uğrarken, yemeksepeti.com önemli bir başarıya imza atar.

SİLİKON VADİSİ’NİN HAVASINI SOLUMAK BANA ÇOK ŞEY KATTI

Bir röportajında yurt dışında eğitim almış olmanın kariyerinde yükselmesinde bir avantaj olmadığını dile getiren Nevzat Aydın, bunun nedenini şöyle açıklıyor:

“Amerika’da okuduğum okul ve aldığım eğitim ciddi anlamda fark yaratacak bir şey değildi. Ama yurtdışında zaman geçirmenin, daha doğrusu Silikon Vadisi’nin havasını solumanın bana çok şey kattığını ve vizyon anlamında beni çok geliştirdiğini söyleyebilirim. Türkiye’deki birçok üniversite de eğitim anlamında çok iyi durumda. Hayatımda, pozitif anlamda beni etkileyen faktöre baktığımda bunun; Boğaziçi Üniversitesi’nde okumak olduğunu söyleyebilirim. Boğaziçi Üniversitesi, ardından Silikon Vadisi… Bunlar, benim Yemeksepeti.com’u kurmamdaki çok önemli iki faktör.”

NEVZAT AYDIN’DAN KARİYER ÖNERİLERİ

• Kendi fikirlerinizi uygulamadan önce yurt dışındaki örnekleri inceleyin. Buradaki sistemi incelediğinizde aklınıza gelmeyen yeni fikirlere ulaşabilirsiniz.

• Cesur olmanızı tavsiye ederim. Projeniz ne kadar farklı olursa olsun onu hayata geçirmede kararlı olmalısınız.

• Başarılı bir modeli aynen tekrarlamayın. Kendi modelinizi yaratın, önünüzdekini geliştirerek yeni bir alanda projeye hayat verin.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.