banner

İllegalden legale bir başarı hikayesi




Eski Mısır'da yolculuğa çıkanların, geçtikleri yerlerin duvarlarına adlarını ya da resimlerini çizerek iz bıraktıkları biliniyor. Graffiti (duvar yazıları ve resimlerle yapılan görsel uygulama) sanatçıları Ulaş Çelik ve Uğur Oğuz Erdem'in de serüvenleri ''iz bırakmak'' düşüncesiyle başladı.

graffitiGüngören'de doğan Çelik ve Erdem, henüz 12 yaşındayken ilçede bir duvarda gördükleri graffitiye kayıtsız kalamayarak, rengarenk sprey boyalarla duvarları boyadı. O günden beri de yapmayı en iyi bildikleri işi, yani graffiti yapıyorlar.

Anadolu Ajansı foto muhabiri Salih Zeki Fazlıoğlu, geçen yıl kendi ajansları ''Boyalı Eller''i kuran iki gencin yaklaşık 5 ay boyunca sprey boyalarla örülü hayatlarına tanık oldu.

23 yaşındaki Ulaş Çelik, yaklaşık 10 sene önce kendi mahallesinde gördüğü ''vatan'' graffitisiyle sprey boyayla tanıştığını belirterek, ''Aslında çok iyi bir çalışma değildi. Tabii bunu şimdi görebiliyorum. Ancak o graffiti bana boyaları sevdirdi. O gün bugündür yapıyorum'' diye konuştu.

Graffitinin özünün illegal boyama olduğunu ifade eden Çelik, kalıcı işler yapma heveslerinin, köprü altları, tren istasyonları ve şehir duvarlarını boyama isteklerini yendiğini söyledi.

Ulaş Çelik, ''Para yetmiyordu boyalara ve Uğur ile ben adımızı kalıcı işlerle anılmasını istiyorduk. Bu yüzden Güngören Belediyesi'ne gittik. 'İlçedeki duvarları boyayan gençler biziz, bize destek olun' dedik ve onlar da bu isteğimize destek oldu. Bu esnada Türkiye'nin ilk graffiti festivalini yaptık'' şeklinde konuştu.

Artık legal olarak graffiti yaptıklarını anlatan Çelik, Güngören'deki bütün elektrik trafolarını boyadıklarını, büyük şirketlerin çalışma alanlarına graffiti yaptıklarını anlattı.

Yarım kalan graffiti ile gelen dostluk

Ulaş Çelik ile 10 yılı aşkındır dost olduklarını anlatan Uğur Oğuz Erdem, ''Arkadaşlarla bir gün illegal graffiti çiziyorduk. O zamanlar hep illegal çiziyorduk zaten. Çizim yaparken boyamız bitti. Boyaları harçlıklarımızla aldığımız için çok fazla boya alamıyorduk. Graffitiyi yarım bırakıp gittik. Ulaş da ertesi gün bizim yarım bıraktığımızı anlamış, graffitiyi tamamlamış, altına da saygılar yazmış. Ben ertesi gün yazıyı gördüm, 'beni bul' yazdım. Bir şekilde duvarlar üzerinden 'chat' yapmaya başladık. Ulaş duvara e-mail adresini yazdı ve buluştuk. O gün bu gündür yakın dostluğumuz sürüyor'' şeklinde konuştu.

(aa)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.