banner

Memleketim’e acı veda!




Geçirdiği rahatsızlık dolayısıyla Şişli Osmanoğlu Hastanesi'ne kaldırılan Alpman, yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Ayten AlpmanAkciğer yetmezliği nedeniyle öldüğü belirlenen Alpman'ın yakınları ile sevenleri, ölüm haberinin ardından hastaneye geldi. İstanbul'da 1930'da doğan Alpman, Nişantaşı Kız Lisesi'nde öğrenciyken İlham Gencer sayesinde müzikle tanıştı. Sahneye ilk kez Taksim Belediye Gazinosu'nda Tıp Balosu'nda çıkan Alpman, daha sonra tanıştığı Arif Mardin'in teşvikiyle caz şarkıları söylemeye başladı.  Alpman, 1953'te de İlham Gencer ile evlendi.

Alpman'ın ilk plağı olan ''Sayanora/Passion Flower'' taş plak olarak 1959'da yayınlandı. 1960'ta İlham Gencer'den ayrıldıktan sonra İsmet Sıral Orkestrası ile çalışmaya başlayan Alpman, 1963'te çalışmak için İsveç'e gitti. 

Alpman'ın 1972'de yaptığı ve sözlerini Fikret Şeneş'in yazdığı ''Bir Başkadır Benim Memleketim'' plağı pek ilgi görmedi. 1974'te Kıbrıs çıkartması ile TRT'de ''Memleketim'' çok sık çalınmaya başlayınca şarkı tekrar 45'lik plak olarak piyasaya sürülerek büyük satış rakamlarına ulaştı. Son profesyonel sahne çalışmasını 1990'da Yeniköy Bilsak Kulübü'nde yapan Alpman, 1995'te ses tellerinde oluşan nodüllerden ameliyat oldu. Alpman'ın en sevilen şarkılarından oluşan bir albümü 1999'da yayınlandı.  Ayten Alpman'ın başlıca eserleri; ''İstersen'', ''Memleketim'', ''Sensiz Olmam'', ''Tek Başına'' ve ''Yanımda Olsa'' şeklinde sıralanabilir.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sanatçı Ayten Alpman’ın vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Türk pop ve caz müziğinin unutulmaz isimlerinden Alpman’ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendiğini ifade eden Günay şunları kaydetti:

''Türk müziğinin duayenleri arasında yer alan Alpman muhteşem sesi ve eşsiz yorumlarıyla yediden yetmişe herkesin gönlünde taht kurmuş çok değerli bir sanatçıydı. O buğulu sesiyle hafızalarımıza adeta nakşettiği 'Memleketim' gibi pek çok eser Sevgili Alpman'ı daima bizlere hatırlatacak; yüzümüzde tatlı bir gülümsemeyle hep saygı, sevgi ve özlemle anılmasını sağlayacaktır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.