banner

74 yaşında dördüncü üniversiteyi okuyacak




İzmir'de 74 yaşındaki Mehmet Deniz, 3 üniversite diploması aldıktan sonra torunuyla girdiği üniversite sınavında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandı.

74 yaşında dördüncü üniversiteyi okuyacakKarşıyaka'daki evinin bir odasını üniversite diplomaları, sertifikalar ve başarı belgeleri ile donatan Deniz, AA muhabirine Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde dünyaya geldiğini, uzun yıllar astsubay olarak hizmet verdiğini, emekli olduktan sonra da Almanya'da bir süre yaşadığını anlattı.

Almanca ve Rusça öğrendiğini, her iki dilde de yeminli tercüman olarak çalıştığını dile getiren Mehmet Deniz, 1995 yılından bu yana da üniversite sınavlarına girdiğini belirtti.

Üniversite eğitiminin yanı sıra Türk Sanat Müziği korolarında şarkı söylediğini, çeşitli kurslara katıldığını, gönüllü projelerde görev aldığını, bu nedenle örgün eğitim yerine açık öğretim fakültelerini ve bölümlerini tercih ettiğini söyleyen Mehmet Deniz, şöyle konuştu:

''Herhangi bir hazırlık yapmadan, hiç çalışmadan üniversite sınavlarına katılıyorum. İlk girişimde açıköğretim fakültesi büro yönetimini kazandım. Daha sonra da işletme ve iktisat bölümlerini tamamladım. Son olarak küçük torunumla aynı yıl üniversiteye girdim ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kazandım. Birçok kişinin sıfır çektiği sınava hiç hazırlanmadan girip bir bölümü kazanmak benim için önemli. Kahvehane kültürüm hiç yoktur. İskambil oynamak yerine üniversite eğitimi alıyorum. Hızıma da kimse yetişemiyor. Torunlarımla üniversite okuyorum.''

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü özellikle tercih ettiğini anlatan Mehmet Deniz, ''Daha 74 yaşındayım, çok projelerim var. 5-6 üniversite daha bitirmek istiyorum'' diye konuştu.

Torun Uzun: ''O, çok özel biri''

Dedesi Mehmet Deniz ile aynı evde yaşayan ve aynı yıl üniversite sınavına girerek Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Sanat Tarihi Bölümü'nü kazanan torunu Asil Uzun da (21) dedesiyle gurur duyduğunu ifade etti.

Mehmet Deniz'in üniversite öğrencilerinden daha çalışkan biri olduğunu söyleyen Uzun, ''Kendi yaşıtlarım, arkadaşlarım arasında bile onun kadar aktif olanını görmedim. Yüzlerce sertifikası var, son olarak işaret dilini bile öğrendi'' dedi.

Dedesi ile üniversite ve eğitim üzerine sohbetler yaptıklarını anlatan Uzun, şunları kaydetti:

''Ben aslında onun sosyoloji okumasını istiyordum. Ancak o, Türk Dili ve Edebiyatı'nı tercih etti. Örgün eğitim alacak puanlara ve kapasiteye sahip olmasına karşın, her gün okula gitmek zor olacağı için açıköğretim bölümlerine devam ediyor. O çok özel biri. Aynı sınıfta, yan yana ders alsak üniversite öğrencilerinden farkı olmaz.''

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.