banner

Öğretmeni tembelsin dedi o Nobel aldı




Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan Sir John Gurdon ünlü Eton Koleji’nde bilim dersinin en tembel öğrencilerindenmiş. Okul müdürü, Gurdon’a fen alanında ‘yeterince akıllı olmadığını’ söylemiş...

Nobel Bilim Ödülü sahibi, kök hücre çalışmalarının temelini atan İngiliz Sir John Gurdon’ın lisedeyken bilim dersinin en tembel öğrencilerinden biri olduğu ortaya çıktı. İngiliz basını Gurdon’ın eğitim gördüğü ünlü Eton Koleji müdürü tarafından uyarıldığını ve hocasının ünlü bilim adamına ödül aldığı bilim alanında eğitim görebilmek için yeterince akıllı olmadığını söylediğini yazdı.

Sir John Gurdon’ın 15 yaşındayken Eton Koleji’nde okuduğu yılın öğrencileri içinde biyoloji dersinde başarı sıralamasında son 250 kişilik grubun içinde yer aldığı ve biyoloji dışındaki diğer bilim derslerinde de en tembel öğrencilerin oluşturduğu gruba konulduğu ortaya çıktı. Ancak ünlü bilim adamı 64 yıl sonra 750 bin sterlinlik büyük ödülü Japon kök hücre uzmanı araştırmacı Shinya Yamanaka ile paylaştı. Ödülü aldığını öğrendikten sonra Londra’da bir açıklama yapan Sir John, okul karnelerinin hala Cambridge’de adına kurulan Gurdon Enstitüsü’ndeki masasında durduğunu belirterek, üniversitede bilim okumasının bir zaman kaybı olacağına işaret eden bu belgeleri çerçevelettiğini söyledi. Sir John, kendisiyle ilgili hatalı tahminlerde bulunan müdürün başarısız öğrencileri eğitmek üzere istihdam edilmiş bir müze küratörü olduğunu da söyledi.

Bazen hak verdim!

Okul müdürünün kendisinin bilim alanında eğitim göreceğini duyunca bunun kötü bir fikir olduğunu düşündüğünü belirten Gurdon, “Ne zaman yaptığım bir deney başarısızlıkla sonuçlansa, onun haklı olabileceğini düşünmüşümdür” dedi. Karnesini alınca Antik Yunan ve Roma tarihi okumaya karar verdiğini, ancak Oxford Üniversitesi kayıt ofisinin yaptığı bir hata sonucunda zooloji (hayvan bilimleri) okumak durumunda kaldığını belirten Gurdon, okulu bitirir bitirmez olay yaratan genetik araştırmalarına imza attı ve vücuttaki her hücrenin aynı genleri taşıdığını kanıtladı. Yetişkin bir kurbağanın bağırsak hücresi çekirdeğini, kurbağa yumurtasına transfer yaparak dikkatleri çekti.

Biyoloji dünyasını şoke eden eden deneyde yumurtaya transfer edilen hücre kurbağaya dönüştü. Ödül kazandığını önce bir gazeteciden duyduğunu, sonra İsveç’teki Akademi’den bir telefon aldığını belirten Gurdon, her iki telefonun da kendisini işletmek isteyen arkadaşları tarafından edildiğini düşünerek inanmadığını anlattı.

Nobel Fizik sahibini buldu

Nobel Fizik Ödülü, ABD’den David Wineland ile Fransa’dan Serge Haroche’a verildi. David Wineland ile Serge Haroche, ”tekil kuantum sistemlerinin manipülasyonu ve ölçülmesini sağlayan, çığır açan nitelikteki deneysel yöntemleri” dolayısıyla Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı. Her ikisi de 68 yaşında olan bilim adamlarının, kuantum parçacıklarını tahrip etmeden parçacıkları gözlemlemek için yöntemler keşfettikleri ve geliştirdikleri kaydedildi. Fransız Haroche, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından arandığı sırada sokakta olduğunu belirterek, şaşırdığını ve bir banka oturduğunu, daha sonra ailesine haber verdiğini söyledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.