banner

Avrupa Üniversitesi’ne dönüşüm için 90 milyon ayırdık




Avrupa Meslek Yüksekokulu, YÖK’ten onay çıkarsa Avrupa Üniversitesi’ne dönüşecek. Avrupa Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkanı Talip Emiroğlu, bu dönüşüm için 90 milyon liralık bütçe ayırdıklarını belirtti.

Avrupa Meslek Yüksekokulu, YÖK’ten onay çıkarsa Avrupa Üniversitesi’ne dönüşecek. Bu dönüşüm için 90 milyon liralık bütçe ayırdıklarını açıklayan Avrupa Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkanı Talip Emiroğlu, “Arzumuz, öğrencilerimizin yaratıcılığını teşvik eden tematik bir üniversiteye dönüşmek. Hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. Yerleşkemiz de hazır. Artık gerisi nasip” diye konuşuyor.

Sizin de hatırlayacağınız gibi, Avrupa Meslek Yüksekokulu’nu 2008 yılında açarken, üniversite hedefinizin olmadığını, mesleki eğitime yeni vizyonlar kazandıracağınızı söylemiştiniz. Şimdi meslek yüksekokulunu Avrupa Üniversitesi’ne dönüştürme çalışmalarınız var, ne değişti?

Mesleki yükseköğretime çok katkı sağlayacağımızı düşündüğümüz için bizde Avrupa Meslek Yüksekokulu’nu kurma fikri oluşmuştu. Mesleki eğitimdeki imaj problemini aşmak amacıyla imkanları ve vizyonu geniş bir yüksekokul kurduk. Planladığımızdan fazlasını vermeye çalıştık. Şu anda 8 vakıf meslek yüksekokulu içerisinde, gerek eğitim olarak, gerekse de ekonomik yapı olarak belki de durumu en iyi okul bizimkidir. Geride bıraktığımız 5-6 yılda çok güzel şeyler yaptık. Mezunlarımızın işe başlama oranı çok yüksek. Ne var ki gelecekten bazı endişelerimiz var. Biz başında olduğumuz sürece okulumuz ele güne muhtaç olmaz. Bugün olduğu gibi yarın da destekleriz. Ancak her canlı gibi biz de faniyiz. Bizden sonrayı da planlamamız lazım.

Biraz daha açar mısınız? Üniversite sizden sonrasının projesi mi?

Bakın, ne iş yaparsanız yapın yapılan iş kendi kendini yaşatacak şekilde olmalı. Biz Meslek Yüksekokulu deneyimimizde gördük ki, ülkemizin bugünkü şartlarında ön lisans eğitimi veren hiçbir vakıf meslek yüksekokulu kendini finansa edemez. Mutlaka her yıl desteklenmesi gerekir. Çünkü buralara gelen öğrenciler hem ekonomik hem de akademik açıdan maalesef çok zayıflar. Avrupa Meslek Yüksekokulu’nda okuyan öğrencilerin yüzde 80’i bir şekilde burslu. Diğer meslek yüksekokullarında da benzer durum olduğunu biliyorum. Bu durumda destek almadan yürütmek imkansız. Bildiğiniz gibi, bizim kolejlerimiz de var. Bu okullarımız yüksekokulu destekliyor. Ama bu bir yere kadar. Lisans ve yüksek lisans öğrencileri de alınabilirse hem ekonomik hem de akademik açıdan iyileşme olur ve birbirini dengeler.

Yani siz vakıf meslek yüksekokullarının kendi kendilerini götüremeyeceklerini mi söylüyorsunuz?

Durum böyle. Bazı meslek yüksekokullarının sıkıntıda olduğu da ortada. Elbette YÖK’ün takdiri ama yeni meslek yüksekokullarının açılmasına da izin verilmemesi gerektiği kanaatindeyim.

EĞİTİM ALTYAPIMIZ ÇOK GÜÇLÜ

Peki, Avrupa Üniversitesi’nin kuruluşu ne aşamada biraz bundan söz edelim…

Biz Avrupa Eğitim Vakfı olarak İstanbul’un üç ayrı yerindeki kampüsünde K-12 okulları ve bir meslek yüksekokulu olan bir kurumuz. 30 yıldır Türk eğitiminin içerisindeyiz. Dolayısıyla eğitim altyapımız çok güçlü. Ekonomik olarak ise Avrupa Eğitim Vakfı olarak, Meslek Yüksekokulumuzun Avrupa Üniversitesi’ne dönüşmesi için 90 milyon liralık bütçe ayırdık. Bunun üçte biri nakit, kalan kısmı gayrimenkuldür.

Meslek Yüksekokulu binamıza ek olarak, Kazlıçeşme’deki Marmaray istasyonu yanındaki 25 bin metrekare arsa içerisinde bulunan tarihi binanın restorasyon çalışmalarına başladık. Avrupa Üniversitesi inşallah YÖK Genel Kurulu tarafından kabul görürse, toplam 40 bin metrekare kapalı alanda öğretime başlayacak.

Bir takvim planınız var mı, ne zaman açılabilir?

Biz YÖK’ün ve devletimizin istediği bütün kriterleri yerine getirmekle mükellefiz. Bunun için elimizden geleni yaptık, yine yapmaya çalışacağız. Takdir Ankara’nın. Nasipse olur, nasibimizde yoksa ağzımızla kuş tutsak nafile. Benim şahsen bir hırsım yok. 50 yaşımı geçtim. Sadece yarınlara problemsiz, kendi kendini finanse eden, ülkemiz eğitimine ve gençlerimize hizmet veren seçkin bir üniversite bırakılmasına vesile olmak istiyorum. Bundan daha büyük bir onur olabilir mi?

Üniversiteyi siz yönetmeyecekmişsiniz gibi konuşuyorsunuz…

Ben Avrupa Eğitim Vakfı Başkanıyım. Ömrüm ve sağlığım vefa ettiği sürece vakfı yöneteceğim. Üniversite yönetmek başka bir şey. Kolektif bir iş. Bizim vizyonumuzu aşar. Ülkemizde bu işi yapabilecek çok kıymetli hocalarımız var. Onlara destek ve imkan sağlandığı takdirde çok güzel işler yapabilirler. Biz kendimizi bu değerli akademisyenlerimizi destekleme noktasında görüyoruz.

TEMATİK BİR ÜNİVERSİTE ÖNGÖRÜYORUZ

Avrupa Üniversitesi nasıl bir üniversite olacak?

Her şeyden önce mesleki eğitimi bütün gücüyle yine destekleyecek. İş hayatıyla bütünleşecek. Tematik bir üniversite öngörüyoruz. Lisans eğitimi bin 500 öğrenci civarında olacak. Yüksek lisans ve doktora programlarını desteklemeyi düşünüyoruz. Özellikle yükseköğretimin kalitesinin artırılması için, önce doktoralı öğretim üyesi sayısının artırılması gerekiyor. Bizde 48 öğrenciye bir doktoralı öğretim üyesi düşüyor. OECD ortalaması 16 öğrenci. Ülkemizin bu seviyelere çıkması için en az 20 bin daha doktoralı öğretin üyesine ihtiyaç var. Bu nedenle doktora yapmayı teşvik edeceğiz.

Avrupa Üniversitesi olarak başka bir hedefimiz de ülkemize yabancı öğrenci kazandırmak olacak. Şu anda çok güçlü dış bağlantılara sahibiz. Bu altyapı yabancı öğrenci getirmek için avantaj olabilir. Bunun yanında uluslararası öğrenci sayısının artmasına da katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Binanın restorasyonuna başladınız. Diğer üniversitelerden farklı donanımlar düşünüyor musunuz?

Bu konuda destek aldığımız arkadaşlarımız var. Ayrıca dünyadaki gelişmeleri inceleyen bir ekibimiz var. The New Media Consortium Horizon 2014 raporunda da belirtilen yüksek öğretimdeki teknolojilerle ilgileniyoruz. Bu bağlamda ‘Flipped Classroom’ eğitim- öğretim sitemine uygun donanımları tercih edeceğiz.

YÖK’ÜN EN VERİMLİ DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ

Örnek verebilir misiniz beğendiğiniz akademisyenlerden?

Mesela YÖK Başkanı Sayın Çetinsaya’yı çok beğeniyorum. Genel Kurul’da da çok değerli hocalarımız var. Bunları üniversitemizin YÖK’ün onayına ihtiyacı olduğundan dolayı söylemiyorum. Bilakis bu durumda bile cesaretle söylüyorum. Hem Avrupa Üniversitesi olayı, benden çok bu ülkenin meselesi. Ben vakfedenim. Üniversite inşallah ülkemin ve milletimin olacak.

Son yıllarda YÖK’ün en verimli dönemini yaşıyoruz. Yakın zamanda yayınladıkları ‘Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası’ başlıklı raporda ne denli vizyoner olduklarını ortaya koydular. Bu yıl itibariyle okullaşmayı yüzde 80’lere çıkarmayı hedefliyorlar. Bu çok önemli bir oran. Fransa’dan bile iyi. Yükseköğretimde kalitenin artmasıyla ilgili çalışmaları var. Bir de uluslararasılaşmaya çok önem veriyorlar. Bence Sayın Gökhan Çetinsaya döneminde yükseköğretimin pek çok sorunu çözülecektir. YÖK’ten yayılan bu güzel hava ülkemizdeki üniversiteleri de olumlu etkiliyor. Öyle rektörler tanıyorum ki, Amerikan vari çalışıp çok güzel işler yapıyorlar. İnisiyatif alıyorlar. Mesela Bilecik’teki Şeyh Edibali Üniversitesi’nden çok etkilenmiştim. Çok değerli bir rektörü var, Prof Dr.Azmi Özcan hoca. Oranın kurucu rektörüdür. Gidin görün, deprem barakalarında kurduğu üniversiteyi 6 yılda ne hale getirmiş. Şehirle nasıl bütünleştirmiş. İnsan bu örnekleri gördükçe gurur duyuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avrupa Üniversitesi’nin yerleşkesi için Kazlıçeşme’de Marmaray istasyonu yanındaki 25 bin metrekare arsa içerisinde bulunan tarihi binanın restorasyon çalışmalarına başlanıldı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.