banner

Doğa Koleji eğitimde klasik kalıpları yıkıyor




Doğa Kolejini diğer eğitim kurumlarından ayıran en temel özelliğin eğitimde klasik kalıpları yıkarak modern, vizyoner modeller hayata geçirmesi olduğunu belirten Doğa Koleji Genel Müdürü Bünyamin Çelikten, “Doğa Koleji’nde çocuklar her şeyi dünyanın en iyi öğretmeninden, doğanın kendisinden öğreniyor. Doğayı temel alarak geliştirilen eğitim modelleri, klasik kalıplardan kurtulup ‘yaparak ve yaşayarak öğrenme’ anlayışını sistemli hale getiriyor” diyor.

bunyamin_celiktenDoğa Koleji’nin kuruluşundan günümüze gelişimi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Her şey; eğitimin sınıflarda dört duvar arasında değil de doğayla iç içe açık alanlarda özgürce ve keyifle yapıldığı, çocukların görerek, yaşayarak ve eğlenerek öğrendiği, okula gitmenin sıkıntı değil mutluluk verdiği, bir eğitim düşüyle başladı. Bu düşün ilham kaynağı "doğa"ydı. Sürekli kendini geliştiren, değiştiren, yenileyen, çok yönlü, engellere takılmayan doğa... Ve düşlerimiz, 2002 yılında, doğadan örnek alınarak geliştirdiğimiz, dünyada benzeri olmayan ‘Doğa Konseptli Eğitim Modeli` ile ‘Bir Doğa Nesli Yetiştirmek` amacıyla Beykoz Kampüsü`nde gerçeğe dönüşmeye başladı. Markamız daha bebekken bile sektör körlüğü yaşamadı. Doğa 10 sene boyunca hep kendi finans gücüyle büyüyen, kendine yeten bir markaydı ama büyüme hızına da yetişmemiz gerekiyordu. Turkven’le yaptığımız yatırım ortaklığı ile profesyonel yapılanma ve kurumsallaşma hızımız arttı. Uluslararası vizyonumuzu, eğitime kurumsal bakışımızı, marka stratejilerimizi ve insan kaynakları kalitemizi sürekli geliştirdik, geliştirmeye de devam ediyoruz.

Sadece Türkiye'nin değil dünyanın takip ettiği eğitim modelleri geliştiriyor, uluslararası projeler gerçekleştiriyorsunuz. Doğa Koleji’nin Türk eğitim sistemine kazandırdığı modeller ve projeler nelerdir?
Doğa Kampüsleri’nde sunulan fiziksel, sosyal, kültürel ve sportif imkânlar, çoklu zekâyı esas doğayı model alan Doğa Konseptli Eğitim Modeli, uluslararası arenada şampiyonluklar kazanan bilim projeleri, doğa ve modern teknolojiyi birleştiren eğitim olanakları, uluslararası standartlarda yabancı dil eğitimi, duyarlılığı arttıran sosyal sorumluluk kampanyaları, Nobel ödüllü bilim insanı yetiştirme programı, liselerde uygulanan ve geleceğin liderlerini yetiştiren t-MBA eğitim programı, çağdaş ve modern tekniklerle verilen çok yönlü okul öncesi eğitimi, başarılı bir hayatın kapılarını açan TEOG programı, sanat, spor ve eğitim başarılarıyla Doğa Koleji, Türkiye’de eğitime “altın çağı”nı yaşatıyor. Doğayı temel alarak geliştirilen eğitim konseptiyle, klasik kalıpları yıkarak eğitimde “yaparak ve yaşayarak öğrenme” anlayışını sistemleştiren, başarıyı “eğitim hayattır” cümlesiyle tanımlayan Doğa Koleji; öğrencilerini sadece akademik anlamda değil her alanda donatıyor ve hayata hazırlıyor.

Milenyumla birlikte dünyada birçok alanda büyük yenilikler yaşanmaya başladı. 21. yüzyılda klasik eğitim anlayışı ile yola devam etmeyen Doğa Koleji eğitim dünyasında büyük değişimi başlattı. Bugün ABD’den Rusya’ya, Azerbaycan’dan Brezilya’ya birçok ülkede 1300 okulda uygulanan t-MBA eğitim modeli bu yenilikçi eğitim anlayışın en güzel örneği oldu.
Tüm Doğa Koleji kampüslerinde uygulanan, uluslararası olması hedeflenen t-MBA eğitim modeli; öğrencilere kendine güven ve motivasyon aşılayarak, geleceğin liderleri ve girişimcilerini yetiştirmeyi amaçlıyor. t-MBA eğitim modeli ile öğrenciler işletme programındaki akademik derslerin yanında; mesleki gözlem, seminerler ve kariyer koçluğu gibi eğitimlerle de derslerde öğrendiklerini gerçek hayatta uyguluyorlar.

ÜLKEMİZDE AKILLI TAHTA KULLANIMINI BAŞLATAN İLK OKULUZ
Eğitim sisteminde teknoloji kullanımının önemi gün geçtikçe artıyor. Bu kapsamda son yıllarda Akıllı Okul Konsepti öne çıkıyor. Bu konsept hakkında ne düşünüyorsunuz? Okullarınızda bu konsepte uygun eğitimler veriyor musunuz?
Doğa Kolejini diğer eğitim kurumlarından ayıran en temel özelliği eğitimde klasik kalıpları yıkarak modern, vizyoner modeller hayata geçirmesi. Doğa Koleji’nde çocuklar her şeyi dünyanın en iyi öğretmeninden, doğanın kendisinden öğreniyor. Doğayı temel alarak geliştirilen eğitim modelleri, klasik kalıplardan kurtulup ‘yaparak ve yaşayarak öğrenme’ anlayışını sistemli hale getiriyor. Doğa Koleji, farklı içeriklerde uyguladığı 6 ayrı konseptle (Doğa, Uzay, Teknoloji, Bilim, Yoğunlaştırılmış dil eğitimi, Bilişim) öğrencilerini sadece akademik anlamda değil her alanda geliştirerek hayata hazırlıyor.
En baştan örnek verecek olursak, ülkemizde akıllı tahta kullanımını başlatan ilk okuluz. Bütün kampüslerimizde akıllı tahta ile eğitim vermekteyiz. Teknoloji bizim eğitimimizin ayrılmaz bir parçası.
Ayrıca Intel ile birlikte iş birliği yaparak kurduğumuz Tuzla Doğa Koleji teknolojiye dokunan eğitim anlayışının ötesine geçiyor. Hedef, yenilikleri takip edecek değil başlatacak bireyler yetiştirmek.
Tuzla Doğa Koleji Kampüsü'nde, öğrencilerine sunduğu teknoloji deneyim sınıfları, Intel müzesi, eğitimde teknoloji desteği ile deneyerek öğrenme ve hayat boyu öğrenme metodolojilerini hayata geçirmelerine imkan sağlamaktadır. Doğa Koleji eğitimde 3 yıldır kullandığı etkileşimli ve interaktif tabletli eğitim modelini, Tuzla Kampüsü'nde Intel tabletler ile yeni bir deneyime dönüştürmeyi başardı. Tabletlerde bulunan ısı ölçerden mikroskoba, çift görüşlü kameradan içerisinde barındırdığı özel yazılımlara kadar öğrencilerin birçok özellikten faydalanarak fizik, kimya ve biyoloji derslerinde yaptıkları deneyleri birebir deneyimlemelerine olanak sağlıyor.
Genç, dinamik ve yenilikçi eğitim kadrosuyla; Promethan, Apple, Pearson Longman, GEMS International Schools gibi dünyanın sayılı eğitim kurumlarıyla stratejik ortaklık yürüten, modern öğrenme tekniklerini ve dünya standartlarını takip eden Doğa Koleji, Türk eğitim sisteminin çehresini değiştiren, eğitimde yenilik hareketini başlatan Türkiye’nin lider eğitim kurumu olamayı başardı.

İNGİLİZCE EĞİTİMİMİZİ ULUSLARARASI STANDARTLARDA BELGELENDİRİYORUZ
Yabancı dil eğitim modeliniz yaşayarak öğrenme temeline dayanıyor ve anaokulundan itibaren eğitim sisteminin içinde yer alıyor. Yabancı dil eğitiminde izlediğiniz stratejiler, uyguladığınız metotlar ve yenilikler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yabancı dil eğitimi konusunda kendisini kanıtlayan Doğa Koleji, her yaş grubunun ihtiyacına yönelik hazırlanan nitelikli, ayrıcalıklı, yenilikçi, güncel ve veli-öğretmen-öğrenci işbirliğine dayalı bir dil öğrenme süreci sunuyor. Birinci sınıf itibariyle akademik dönemin ilk basamağına adım atan öğrenciler için yabancı dile odaklanmak “iletişim” ile sağlanıyor. Klasik eğitim anlayışına sıkışıp kalmayan Doğa Koleji, yabancı dilde iletişim kurabilmek için gerekli 5 dil yetisini eş zamanlı geliştirerek İngilizce dilinde iletişim kurabilen bireyler yetiştiriyor. Öğrencilerimize sunduğumuz süreç yalnızca dilbilgisel yeti değil iletişimsel yetinin de kazandırılması sürecidir. Bu nedenle yabancı dilde iletişim kurabilmek için teknoloji entegrasyonu ve 5 dil yetisini eş zamanlı geliştirmek sistemimiz önceliğinde yer alıyor. 5 dil yetisi; yazma, okuduğunu anlama, duyduğunu anlama, sözlü anlatım ve karşılıklı konuşmadır. Öğrencilerimize haftalık İngilizce çalışma programı sunuyoruz. ‘English At Home’ İngilizce çalışma programı kapsamında öğrencilerimize haftanın her günü için farklı bir dil becerisine hitap eden içerik hazırlıyoruz. Böylece hem öğrencilerimizin ev ortamında yaptıkları İngilizce çalışmalara yön veriyoruz hem de öğrencilerimizin okuduğunu anlama, yazma ve duyduğunu anlama yetilerinin gelişimini takip ediyoruz. Öğrencilerimizin dil gelişimini sürekli takip etmeyi önemsiyoruz. Doğa Koleji İngilizce eğitimi sisteminin akademik müfredat izlencesini CEFR: Avrupa Dil Çerçevesi oluşturuyor. İlgili çerçevenin müfredat temeli olmasının temel nedeni bu çerçevenin dünya üzerinde ortak bir dil oluşturmasıdır. Bu nedenle öğrencilerimizin akademik standartları uluslararası anlayışla paraleldir.
Her bireyin farklı öğrenme yetisini ve geçmişini göz önünde bulunduruyor, herkesin beceri ve bilgisine göre farklı dil seviye grupları içerisinde eğitim veriyoruz ve bu sistem ile öğrencilerimizin ilerlemeleri açısından farklılık yaratıyoruz. Her sene Cambridge sınavlarına en fazla öğrenci katılımını sağlayan ve hem sınava hazırlık aşamasında hem de sınav başarısı konusunda eğitim sektöründeki liderliğini sürdüren Doğa Koleji, İngilizce öğrenimini uluslararası standartlarda belgelendiriyor. Bu sınavlara girerek öğrencilerimiz uluslararası sınavlarda tecrübe kazanır, yurtiçi ve ya yurtdışı üniversite hayatlarında ve meslek yaşamlarında ihtiyaç duyabilecekleri bilgi ve sertifikaya sahip olurlar.
Ayrıca lisemizden mezun olan öğrencilerimizin TOEFL, IELTS gibi akademik sınavlara hazır olmasını sağlıyoruz. Dünyanın önde gelen yayın kuruluşlarının materyallerini anaokulundan liseye birbirini takip eden program çerçevesinde kullanıyor, yayınları dijital içerikler ve online uygulamalar ile destekliyoruz.

Okullarınızda çalışacak öğretmenleri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz, hangi kriterlere öncelik veriyorsunuz?
Doğa Koleji İnsan Kaynakları olarak öğrencilere ve velilere en iyi hizmeti vermenin yolunun kendisini geliştiren ve mutluluk duyarak çalışan yönetici ve öğretmenlerden geçtiğini biliyoruz. İşte bu anlayışla, Öğren-Öğret-Deneyimle üçgeninde tüm eğitim liderlerinin ve öğretmenlerimizin yarınına dönük, sınırsız hayallerine ve gerek bireysel yaşamlarındaki, gerekse kurumsal alandaki beklentilerine ulaşmaları yolunda onlara fırsatlar yaratacak çalışmaları tasarlayıp sunmak bir eğitim kurumu olarak sosyal sorumluluğumuz, Doğa Koleji olarak ise birincil görevimizdir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.