banner

Temel Liseler Anadolu Liselerine eşdeğerdir




35 yıldır Türkiye’nin 76 ilinde ve büyük ilçelerinde 216 şubeyle öğretim yapan Final Dergisi Dershaneleri, temel lise ve ortaokula dönüşme kararı aldı. Açılacak Final Liselerinin, öğrencileri hem yaşama hem de sınavlara hazırlayacağını belirten Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel, “35 yıldır Türkiye’nin en başarılı eğitim kurumlarından biri olduk. Böyle bir kurumu kesintiye uğratmadan lise ve ortaokul olarak devam ettirmeyi ülkemiz için bir borç olarak görüyoruz” dedi.

tasel_finalAntalya’da 216 şubenin kurucularıyla bir araya gelen Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel, “1980 yılında küçük bir kentte dört sınıflı bir dershaneyle başladığımız yolda bugün 216 şubeyle hizmet veriyoruz. 200 bini aşkın öğrencimiz, 7 bine yakın yöneticimizin dahil olduğu çalışanımız var. Final’in 35 yıllık serüveni, artık yeni bir döneme giriyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki Final Dergisi Dershaneleri ağırlıklı olarak Final Liselerine dönüşüyor. Aynı ilde bugüne kadar TEOG hazırlığı yapan şubelerimizden bazıları da ortaokula dönüşecek” dedi.
Açılacak Final Liselerinin, öğrencileri hem yaşama hem de sınavlara hazırlayacağını belirten Taşel, “35 yıldır Türkiye’nin en başarılı eğitim kurumlarından biri olduk. Her yıl ilk 1.000 öğrencinin yaklaşık yüzde otuzu Final şubelerinden çıktı. Yüzlerce Türkiye birincisi çıkardık. Yaygın başarıda da Final en beğenilen dershane oldu. Türkiye genelinde 3 milyonu aşkın öğrenci kurumlarımızda eğitim gördü. Böyle bir kurumu kesintiye uğratmadan lise ve ortaokul olarak devam ettirmeyi ülkemiz için bir borç olarak görüyoruz” dedi.
SÜRECE HİÇBİR ZAMAN TİCARİ KAYGILARLA YAKLAŞMAYACAĞIZ
Dönüşüm liselerinde uygulanacak ücretlerin de velilerin kolayca ödeyebilecekleri düzeyde olacağını belirten Taşel, “Amacımız daha çok ailenin özel öğretim hizmeti alabilmesi olacak. Sürece hiçbir zaman ticari kaygılarla yaklaşmayacağız.” diye konuştu. Taşel, “Okul seçimi, yaşam başarısı için atılacak en önemli adımdır. Velilerimizin okul tercih ederken sadece bugünü değil, çocuklarının yarınlarını da dikkate almaları gerekir. Eğitimin “pardon”u yoktur. Bu nedenle okul seçimi yaşamdaki diğer seçimlerden daha fazla titizlik gerektirir. Okul araştırmasının çok yönlü yapılması gerekir. Sadece fiziki mekânların ya da dışa yansıyan tanınmışlığın tek ölçü kabul edilmemesi gerekir. Ayrıca okul ücretleri de kaliteyle eşdeğer değildir. Okulun temel felsefesinden, yardımcı hizmetlerine kadar kaliteyi etkileyen her unsurun araştırılması gerekir” diye konuştu.

TEMEL LISELER ANADOLU LİSELERİNE EŞDEĞERDİR
Temel Liselerin, dershanelerin okula dönüşmesiyle ortaya çıkacak yeni bir okul türü olduğuna dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Taşel, ”Ders saatleri ve uygulama yönünden de Anadolu Liselerine eşdeğerdir. Velilerin Temel Lise seçerken en fazla dikkat edecekleri konu, kurumun geçmişi ve güvenilirliği olmalıdır. Dershane olarak çalıştığı dönemlerde kurumsal bir yapıya sahip olan, öğretmenini dikkatli seçen, öğrencisine karşı sorumluluklarını yerine getiren kurumlar, eminim ki Temel Lise olarak da başarılı olacaktır. Sadece ucuz hizmet vereceğini ve öğrencinin gönlüne göre bir program uygulayacağını vaat eden kurumlara itibar edilmemelidir. Okul hizmeti, dershaneye göre daha çok titizlik gerektirir. Bu kurumlarda öğrenciler artık belirli bir zamanı değil, bütün haftayı geçireceklerdir. Düzen ve disiplin oldukça önemlidir.
Temel Liseler; dersleriyle, takviye kurslarıyla, etüt, ek ders ve soru çözümleriyle, bire bir rehberlik hizmetiyle tam bir hizmet sunmayı planlamalıdır. Veliler, bu planlamaları görmeden ve kurumun geçmişini araştırmadan rastgele kayıt yaptırmamalıdır” diye konuştu.
OKUL SEÇİMİNDE SORULACAK 8 SORU
Uzun yıllardır öğrencileri sınavlara hazırladıklarını, 10 yıldır da Final Okulları ile Türk Milli Eğitimine büyük hizmetler sunduklarını belirten Taşel, çocuğunu bir okula kayıt ettirecek velinin şu 8 sorunun cevabını aramasını önerdi.
1. Okulun akademik düzeyi büyük ölçüde öğretmen kadrosuna bağlıdır. Çocuğumu teslim edeceğim okul, deneyimli ve dinamik bir kadroya sahip mi? Sınavlardaki başarısı ne düzeyde?

2. Okul, sanatsal, sportif ve kültürel etkinliklere yeterince kaynak ve zaman ayırıyor mu?

3. Okulda, öğrencinin kişilik ve kimlik gelişimine özen gösteriliyor mu?

4. Öğrenciye özgüven, kararlılık, kendini ifade edebilme, yazma, okuma ve araştırma, analiz ve sentez yapabilme, iletişim kurabilme gibi… temel yaşam becerileri kazandırılıyor mu?

5. Değerler ve duygu eğitimi ile ilgili hangi çalışmalar yapılıyor?

6. Okul güvenli mi? Giriş - çıkış, öğrenci takibi sistemli bir şekilde yapılıyor mu? Sağlık ve hijyen, servis, yemek gibi… yan hizmetler kaliteli mi?

7. İkinci yabancı dil öğretimi ve uygulamaları hangi düzeyde?

8. Okul mezunlarının yaşam boyunca gururla taşıyacakları bir marka gücü var mı? Mezunlar arasında tanışma, dayanışma imkânları sağlanıyor mu?

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.