banner

Dönüşüm özel okullaşmayı yüzde 50 artıracak




Özel okullarda okuyan öğrenci sayısının 800 binin üzerinde olduğunu ve özel okullaşmanın %5’e yaklaştığını ifade eden Özel Yüce Okulları-Kurucu Temsilcisi Kağan Kalınyazgan, dönüşüm neticesinde önümüzdeki öğretim yılında özel okullaşma oranının en az %50 artacağını ve %7-8’lere geleceğini öngörebileceğimizi belirtti.
kaan_kalinyazgan2014 yılında dönüşüm süreci le ilgili yasal düzenlemeler yapıldığında Türkiye’de 3600 dershane bulunduğunu belirten Özel Yüce Okulları-Kurucu Temsilcisi Kağan Kalınyazgan, bu sene içerisinde bu dershanelerin yarıdan fazlası okullaşırken, çoğunluğu da Temel Lise olarak önümüzdeki 3 yıl boyunca mevcut binalarında hizmet verebileceklerini söyledi. Her şeyden önce dönüşen kurumların amaçlarının öğrencilerini sadece sınavlara değil, hayata hazırlamak olduğunu unutmamaları gerektiğini dile getiren Kalınyazgan, “Kurumları zorlayacak en önemli başlık orta ve uzun vadeli planlama yapmak. Alışkanlıkları doğrultusunda yıllık planlama yerine en az üç, dört yıllık planlama yapmaları gerekiyor. Nitekim eski alışkanlıklarını koruyarak birçok kurumun şu anda özellikle 12. sınıf öğrencilerine odaklandıklarını ve bu seviyede kayıt aldıklarını gözlemliyoruz. Dönüşüm sürecinin sonunda sağlıklı bir şekilde okullaşabilmek için bugünden tüm düzeylerde hizmet verecek sürdürebilir bir eğitim modeli oluşturmaları gerekiyor” dedi.
ANADOLU LİSELERİNE TALEP AZALIYOR
Uzun yıllardır Anadolu liseleri ve özel okulların gizli bir rekabet içerisinde olduğunu kaydeden Kağan Kalınyazgan, özel okulların devletten daha iyi bir eğitim vermesine rağmen bugüne kadar öğrencilerin, yüksek puan alarak kazandıkları okullarda kendi düzeylerindeki öğrencilerle daha başarılı olacakları kanaatini taşıdıklarını ifade etti. Bu okullardaki akademik açığı ise bugüne kadar dershanelerin telafi ettiğine dikkat çeken Kalınyazgan, “Dershanelerin kapanması özellikle fen liseleri ve Anadolu liselerinde okuyan veli ve öğrenciler nezdinde büyük bir endişe yarattı. Şu anda dönüşüm gerçekleştiren temel liselerin kayıtlarına baktığımızda neredeyse tamamının devlet okullarından olduğunu gözlemliyoruz. Dönüşüm sürecinin bir sonucu olarak Anadolu liselerine talep azalıyor. Bu nedenle özel okullar önümüzdeki yıllarda fen liselerine ve Anadolu liselerine daha az öğrenci verecekleri için bu süreçten olumlu etkilenecekler” diye konuştu.
Özel okullarda okuyan öğrenci sayısının 800 binin üzerinde olduğunu ve özel okullaşmanın %5’e yaklaştığını da ifade eden Kağan Kalınyazgan, dönüşüm neticesinde önümüzdeki öğretim yılında özel okullaşma oranının en az %50 artacağını ve %7-8’lere geleceğini öngörebileceğimizi belirtti.
ÖZEL OKULLAR DERSHANELERİN BİRİKİMİNDEN YARARLANMALI
Kağan Kalınyazgan, dershanelerin 4 yıllık ortaöğretim sürecini 1 yıla sıkıştıran ve yüksek hedeflere ulaşmayı amaçlayan kurs programları ile öğrencileri üniversite sınavlarına hazırladıklarına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Özel okulların dershanelerin birikiminden yararlanması ve yeni metotlar geliştirmek yerine başarılı olmuş bir sistemin çıktılarını kullanması gerekir. Özel okullar da dönüşüm sürecinin bir sonucu olarak öğrencilerine ek kurslar planlayarak üniversite hazırlık kursları vermeye başlayacak. Bu kursların planlamasını yaparken başarılı dershane modellerinden faydalanacaklar. Özel okulların bu planlamayı yaparken önlerindeki en büyük bariyer içerik idi ve bu dönemde yayın kuruluşlarının özel okullara yönelik ürettikleri destek çözümlerle bu sorun da çözülmüş oldu.”
Özel okul öğretmenlerinin bu kursları verip veremeyeceğinin de sorgulandığını ifade eden Kağan Kalınyazgan, sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikli olarak özel okullarda uygulanan öğretim yöntem ve teknikleri, doğrudan anlatım ve soru çözümünden oluşan kurs rutininden çok daha kapsamlı ve zengindir. Özel okul öğretmenleri kurs saatlerinde bu yöntemle ders işlemekte doğal olarak zorlanmayacaktır. Diğer taraftan özel okullarda görev yapan öğretmenlerin büyük bir bölümünün geçmişte dershane tecrübesi vardır. Dolayısıyla özel okulların üniversiteye hazırlık sürecinde öğretmen kaynağı açısından sorun yaşamayacağından emin olabiliriz. İyi bir öğretmen kadrosu, iyi bir yayın ve dış kaynaklı sınav çözümlerini kullanan bir özel okulun ihtiyacı olan tek başlık iyi bir planlama olacak.”
Ortaöğretim düzeyinde üniversite sınavlarına hazırlık sürecinde kariyer çalışmaları rehberlik hizmetleri açısından en önemli başlıklardan biri olduğunu vurgulayan Kağan Kalınyazgan, dershanelerin okullardan kariyer yönlendirme ve hedef oluşturma başlığı altında, okulların da dershanelerden kariyer planlama ve sınav hazırlığı başlığı altında öğrenecekleri rehberlik bilgi birikimi bulunduğunu söyledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.