banner

Okyanus Koleji öğrencisi ‘bilgi’si ile dünya birincisi oldu




Her yıl ABD’nin New York kentinde gerçekleşen “Genius Olympiads” Proje yarışmasının “Sanat-Poster” dalında Okyanus Koleji öğrencisinin hazırladığı “Bilgi” (Knowledge) isimli proje, 1171 proje arasından birinciliğe layık bulunurken iki proje de üçüncülük ödülünü aldı.

okyanus bilgi 1Her yıl ABD’nin New York kentinde gerçekleşen “Genius Olympiads” Proje yarışmasının “Sanat-Poster” dalında Okyanus Koleji öğrencisinin hazırladığı “Bilgi” isimli proje, 1171 proje arasından birinciliğe layık bulunurken iki proje de üçüncülük ödülünü aldı.

Geçtiğimiz yıllarda Genius Bilim ve Sanat Proje Olimpiyatı’nda Okyanus Koleji öğrencileri farklı dallarda Türkiye’ye madalya getirmişlerdi. Bu yıl tam 69 ülkeden ve ABD’nin farklı vilayetlerinden öğrencilerin katıldığı yarışmada, Okyanus Koleji’nin Sancaktepe Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü Öğrencisi Çağla Başkan, “Bilgi” adını verdiği posteri ile “Sanat-Poster” dalında birinciliğe layık görüldü. “Genius Olympiads”ın içeriği 5 ana disiplinden oluşuyor. Bilim, Sanat, Yaratıcı Yazma, Tasarım ve Şehir. Okyanus Koleji öğrencilerinin ödül aldığı Sanat dalında “Poster” konulu yarışmadaki 3 resim ödüle layık görüldü.

Doğanın bize verdiklerini düşündüm

Hem okuluna hem de Türkiye’ye büyük gurur yaşatan Başkan, dünya birincisi olduğu posteri tasarlarken ne düşündüğünü ise şöyle anlattı:  “Doğanın bize verdiklerini ve içinde barındırdıklarını düşündüm.  Mesela oksijen bizim yaşam kaynağımız. Oksijen olmadan hiçbir canlının yaşama şansı yok. Bizim doğaya verdiğimiz tüm zarara rağmen o bize karşı cömert davranmaya devam ederek oksijenini kesmiyor. Bize tüm bilgiyi edindiğimiz kitapların hammaddesini sunuyor.  Biz tüm bu cömertliğin karşısında doğaya borçluyuz. Mesela o kitaplardan edindiğimiz bilgilerle nasıl daha sağlıklı, doğal bir yaşamımız olabilir diye düşünerek doğanın bize verdiği bu hammaddeyi doğaya fayda sağlamak için kullanabiliriz.Aslında burada tam bir ironi var. Biz bilgiyi doğa sayesinde ediniyoruz, tüm bu kitaplar bize hava, çevre ve su kirliliğinin ne demek olduğunu öğretiyor. Bu durumda daha fazla bilgi sahibi ve daha duyarlı, çevreye zarar vermeyen bir nesil oluşması gerekirken tam tersi bir durumla karşılaşıyoruz. Bu posterde bilgiyi doğru kullanırsak daha bilinçli bireyler olacağımızı ve bize karşı her zaman cömert olan doğaya nasıl davranmamız gerektiğini kavrayabileceğimizi anlatmaya çalıştım.”   

Selfie çekmek yerine ekranı dünyaya çevirirsek, dünyayı değiştirebiliriz

okyanus dünya selfieBahçeşehir Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü Öğrencisi Zelal Kelekçi, Sanat-Poster alanında 3.’lüğü aynı okuldan Sevcan Kaya ile paylaştı. “Çözüm için gerçeklerle yüzleşin” mesajını verdiği posteriyle dünya üçüncüsü olan Kelekçi, hazırladığı posterde, son yıllarda tüm dünyada çok tartışılan “Selfie” konusunu “çevre duyarlılığı” ile ilişkilendirerek farkındalık yaratmaya çalıştığını anlattı. Kelekçi,  “Gerçek hayatta günlük yaşamın içinde her şey yolunda gidiyormuş gibi görünürken bir anda gelecekle yüz yüze geldiğimizde aslında durumun hiç de böyle olmadığının farkına varmalıyız. Mevsimler değişiyor, etrafımızdaki doğal yaşama ciddi anlamda zarar veriyoruz ve buzullar eriyor. Bu olumsuz gidişatı olumlu yöne çevirmek de tıpkı kamera gibi aslında bizim elimizde. Kameranın kendimize dönük olan yüzündeki resmi silip geleceği düşünen sorumluluk sahibi bireyler gibi hareket etmeye başlarsak  o zaman gelecek nesillere ve tüm canlılara yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz” diye konuştu.

 “Doğaya ne verirsen o da sana geri verir” başlığıyla hazırladığı posterle 3.’lüğü paylaşan Sevcan Kaya ise doğanın en büyük tehdidinin insanoğlu olduğunu hatırlatarak “İnsanlar doğayı ve hayvanları adeta arkadan vurma yarışında. Biz bunu yapmaya devam edersek doğa da bize aynı şekilde karşılık verecektir. Resmimde bunu canlandırmaya çalıştım. Biz doğaya nasıl davranırsak iyi veya kötü o da bize her zaman aynı adaleti gösteriyor” dedi.  

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.