banner

TED’li öğrenciye Avrupa’dan özel jüri ödülü




TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencisi Barış Volkan Gürses, 27. Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Proje Yarışması’ndan Jüri Özel Ödülü ile döndü.

baris volkan gursesTED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Bilim İnsanı Yetiştirme Programı 12. sınıf öğrencisi Barış Volkan Gürses, 27. Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Proje Yarışması’nda “Yapay Yerçekimi Projesi” ile jüri özel ödülünü aldı. 17-22 Eylül 2015 tarihleri arasında İtalya’nın Milan şehrinde düzenlenen yarışma, çeyrek yüzyılı aşkın bir süredir Avrupa biliminin en parlak genç beyinlerini bir araya getirmesiyle biliniyor.

Yapay Yerçekimi Projesi Hakkında

Barış Volkan Gürses, fizik öğretmeni Behire Oya Adalıer danışmanlığında hazırladığı “Elektrostatik Kuvvetten Yararlanarak Yerçekimsiz Ortamda Oluşan Kas ve Kemik Erimesinin Önlenmesi İçin Yapay Yerçekimi Oluşturulması” adlı projesi ile Mayıs ayında TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında fizik dalında Türkiye birincilik ödülünü almış ve TÜBİTAK tarafından yapılan değerlendirmede Avrupa’da ülkemizi temsil etmeye hak kazanmıştı.

Projede yerçekimsiz ortamda kas ve kemiklerin yeterince kullanılmaması sebebiyle oluşan kas ve kemik erimesinin, astronotlar için önemli bir sorun olmasından yola çıkılarak bu sorunun önlenmesi için üzerinde elektrostatik yükler bulunan bir giysi ve uzay aracının içine yerleştirilecek yüklü bir plaka yardımıyla zıt yüklerin birbirilerine uyguladıkları çekim kuvveti sayesinde kas ve kemiklerin kullanılmasını sağlayacak yapay bir yerçekimi oluşturmak ve bu sayede insanların uzayda yerçekimsiz ortamda daha uzun süreli yolculuklar yapabilmeleri amaçlanıyor. 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.