banner

Darüşşafaka 1863’ten beri fırsat eşitliğini sağlıyor




1863 yılından bu yana varlığını sürdüren Darüşşafaka Eğitim Kurumları, koşullarına uyan öğrencilere ortaokul 1. sınıftan liseyi bitirinceye kadar tam burslu, yatılı ve İngilizce eğitim veriyor. Darüşşafaka Lisesi Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Nevzat Kulaberoğlu, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayarak yaşam boyu öğrenen, çağdaş, özgüvene sahip, topluma karşı her alanda sorumlu liderler yetiştirdiklerini söylüyor.

darussafakaDarüşşafaka Eğitim Kurumları nasıl doğdu? Okulun tarihçesini ve kuruluş öyküsünü anlatabilir misiniz?

Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Vidinli Tevfik Paşa, Sakızlı Ahmet Paşa ve Ali Naki Efendi tarafından “Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye” adlı dernek, 30 Mart 1863 tarihli padişah fermanıyla kuruldu. Amacı; yoksul ve yetim çocukların eğitim-öğretimine destek olmaktı. Pek çok Osmanlı paşası ve aydının üyesi olduğu Dernek, Türkiye tarihinin eğitim alanındaki ilk sivil örgütlenme örneğini oluşturdu. Başlangıçta amaç; Kapalıçarşı ve çevresinde çalışan çırakların okutulmasıydı. Beyazıt’taki eski Valide Mektebi binası onarılarak derslere başlandı. Okul, tek derslikte faaliyet gösteriyordu. Okul binası, kız ve erkek öğrencilerin aynı çatı altında eğitimlerine uygun, çağın çok ilerisinde imkânlara sahip ve bu büyüklükte bir eğitim kompleksi olarak düşünülmüş ilk binadır. Derslere gelenlere her türlü ders aracını Cemiyet sağlıyor, ders verenler de para almıyordu. Türkiye’de ilk halk okulu sayılan bu “çırak mektebi”, 1873’e kadar eğitime devam etti. Darüşşafakat’ül İslamiye, parasız yatılı, özel statülü bir okul olarak, açılışta alınan 54 öğrencisiyle 29 Haziran’da Yüzbaşı Mustafa Efendi’nin verdiği ilk dersle 1873 yılında öğretime başladı. Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Osmanlı Devleti ve Türkiye tarihinde bir sivil toplum örgütü tarafından açılan ilk okul olarak 1873 yılından bu yana varlığını sürdürüyor. 

nevzat kulaberogluOkulun kuruluşundan günümüze gelişimi hakkında da bilgi verebilir misiniz?

1881 yılında Darüşşafaka ilk mezunlarını verdi. 1882 tarihine kadar ülkede Darüşşafaka, Galatasaray ve askeri liseler dışında, başka idadi (lise) yoktu. 1880’lerde ve 1900’lerin ortalarına kadar, zamanın birçok seçkin ve ünlü kişisi Darüşşafaka’da öğretmen olarak fahri görev aldı.

1924 yılında Darüşşafaka “tam devreli lise” haline getirildi, özel lise konumunda devlet lise ve ortaokullarının programını uygulamaya başladı ve Darüşşafaka Lisesi adını aldı.

1927 yılında İlkokul öğretmeni yetiştirmek amacıyla, “Öğretmen Okulları”nın dördüncü sınıfıyla eşdeğer, ayrı bir “öğretmen sınıfı” açıldı. Öğretmen sınıfı ilk mezunlarını 1929 yılında verdi. Eğitim Bakanlığı’nın isteği üzerine bu sınıf 1930 yılında kapatıldı.

1945 yılında Fransızcanın yanı sıra İngilizce eğitimi de verilmeye başlandı.

1955-56 öğretim yılında yeni bir düzenleme ile İngilizce öğretim yapılan kolej statüsüne geçildi, iki yıllık hazırlık sınıfı konarak eğitim sekiz yıla çıkarıldı, fen ve matematik dersleri İngilizce okutulmaya başlandı.

1964 yılında babaları hayatta olan fakat yeterli maddi olanağı olmayan yetenekli çocuklar da okula kabul edilmeye başladı. Bu uygulama 1976 yılında sona erdi.

1971 yılında Yönetim Kurulu 1969’da bir “Kız Koleji” binası yapılması ve karma eğitime geçilmesi kararını aldı. Projesi Ordinaryüs Prof. Yüksek Mimar Emin Onat tarafından yapılan tesisler, 1971-72 ders yılında hizmete girdi ve kız öğrenciler de Darüşşafaka’da eğitim görmeye başladı.

1979 yılında Darüşşafaka ilk kız mezunlarını verdi.

1994 yılında Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın Maslak’taki yeni kampüsü hizmete girdi.

1995 yılında Darüşşafaka yabancı dilde eğitim yapan Anadolu Lisesi statüsünde bir okul olarak tanımlandı.

2008 yılında eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin uygulamasını derinleştirmek, olanakları büyük şehirlere göre kısıtlı fakat yüksek yetenek sahibi olan taşra öğrencilerinin Darüşşafaka giriş sınavlarında başarılarını yükseltmek amacıyla, bilgi ölçümüne dayalı sınav sisteminden zekâ, yetenek ve yaratıcılık ölçümüne dayalı sınav sistemine geçildi ve sınavın yapıldığı il sayısı artırıldı.

Babası hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz ve yetenekli çocuklara iyi bir eğitim şansı tanımak amacıyla kurulan Darüşşafaka, 2012 yılından itibaren annesi vefat etmiş öğrencilere de bu hakkı tanımaya başladı. Amaç maddesinde yer alan  "Türk-İslam çocukları" ibaresi "Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı" olarak çağa uyarlandı. Ayrıca Darüşşafaka'nın yetiştirmek istediği gençlerin nitelikleri tüzük maddesi haline getirildi. Bugün Darüşşafaka, koşullarına uyan öğrencilere ortaokul 1. sınıftan liseyi bitirinceye kadar tam burslu, yatılı ve İngilizce eğitim veriyor.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları eğitimde nasıl bir misyon üstleniyor?

Darüşşafaka’nın misyonu aslında tüm eğitim felsefemizi özetliyor. Misyonumuzda bu anahtar kelimeler mevcut: fırsat eşitliği, yaşam boyu öğrenme, çağdaşlık, özgüvenli bireyler, toplumcu ve lider bireyler.

Misyon: Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın; eğitimde fırsat eşitliğini sağlayarak yaşam boyu öğrenen, çağdaş, özgüvene sahip, topluma karşı her alanda sorumlu liderler yetiştirmesidir. Darüşşafaka, geçmişten günümüze Türkiye’de fırsat eşitliğinin en iyi örneklerinden biri. Bu değerleri öğrencilerimize, rol model olarak, okul ve okul dışı yürüttüğümüz çeşitli faaliyetlerle aktarmaya çalışıyoruz.

58 FARKLI KULÜP ÇALIŞMASI SUNULUYOR

Öğrencilerinize sportif, sanatsal ve kültürel ne gibi imkanlar sunuyorsunuz?

Öğrencilerimizin en az bir enstrüman çalması veya en az bir spor dalında uzmanlaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Darüşşafaka’da öğrencilerin spor, sanat, kültür ve bilim alanlarında ilgi ve becerilerini keşfetmeleri için 58 farklı kulüp çalışması sunuluyor. Robot ve Mekatronik, Astronomi, Model Birleşmiş Milletler, Destination & Imagination, İnovasyon, Patchwork, Model Uçak ve Havacılık, Kitap Yazıyorum, Girişimcilik, Eşli Danslar, Pop Orkestra, Ritim-Perküsyon, Simyadan Kimya ve İnternet Gazeteciliği Kulübü bunlardan sadece birkaçı...

Bugün Darüşşafaka’da okuyan 1.000’e yakın öğrencinin yarısından fazlası İstanbul dışından geliyor ve daimi olarak okulda kalıyor. Darüşşafaka’da hafta sonunu da kampüs içinde geçiren “daimi” öğrencilerimiz için pek çok etkinlik organize ediliyor. Öğrenciler, cumartesi günlerini genel olarak kampüs içinde yapılan müzik, tiyatro, dans, keçe, satranç, yüzme, tenis, futbol, sihir oyunları, yoga gibi farklı alanlarda etkinliklerle geçiriyor. Pazar günleri ise daimi öğrenciler için kültür-sanat gezileri, sahil yürüyüşü, balık tutma, buz pateni, bowling, tiyatro, sinema, sergi ve müze gezileri gibi okul dışı etkinlikler düzenleniyor. Aileleri İstanbul ve yakın illerde ikamet eden Darüşşafaka öğrencileri, yani “evciler” ise, hafta sonlarını ailelerinin yanında geçiriyor.

Öğrencilerinize nasıl bir eğitim sunuyorsunuz?

Darüşşafaka Ortaokulu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretim Programları’na ek olarak, zenginleştirilmiş bir İngilizce ve öğrencilerin bilimsel düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla Araştırmacı Çocuk Merkezi’nin desteğiyle Araştırmacı Çocuk Programı sunuluyor. Ayrıca uluslararası standartlara uygun eğitim öğretimin gerçekleşmesi için ortaokul ve lisemizde Uluslararası Bakalorya Organizasyonu’nun (IBO) Orta Yıllar Programı (MYP) uygulanıyor. Öğrencilerin sosyal gelişimi, yoğun etkinlik programı ve öğrenci kulüpleriyle destekleniyor. Darüşşafaka Lisesi, Darüşşafaka Sınıf Geçme Yönetmeliği’ne göre başarılı olan Darüşşafaka Ortaokulu öğrencilerini kabul ediyor. Darüşşafaka Ortaokulu’ndan liseye geçen öğrenciler İngilizce yeterlilik sınavına tabi tutuluyor ve buna göre İngilizce Hazırlık veya 9. sınıfa devam ediyor. Darüşşafaka Lisesi’nde öğrencilerin uluslararası bilim dili olan İngilizceye hâkim olabilmeleri için matematik ve fen dersleri İngilizce veriliyor. Darüşşafaka Lisesi’nde öğrencilerin, yurt içi ve dışında en seçkin üniversitelerin istedikleri bölümlerinde yükseköğrenimlerini sürdürmeleri amacıyla 11. ve 12. sınıflarda gerekli akademik ve sosyal destek sağlanıyor.

2015-2016 eğitim öğretim yılına hangi yeniliklerle gireceksiniz?

Tekno-Girişimcilik Gençlik Merkezimizi diğer okulların da hizmetine sunmak istiyoruz. Girişimcilik, tekno-girişimcilik ve inovasyon konularında çeşitli projelerimiz var, onları hayata geçirmeyi planlıyoruz.

DARÜŞŞAFAKA’YA GİRİŞ İÇİN GEREKENLER

Okulunuza öğrenci nasıl alıyorsunuz?

Darüşşafaka Eğitim Kurumları, her yıl Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle ülke genelinde 4. sınıfta okuyan, babası veya annesi hayatta olmayan çocukların verisini alıyor. Ardından hepsine tek tek mektup göndererek Darüşşafaka’da onlar için sunulan eğitim olanakları hakkında bilgi veriyor ve sınavına davet ediyor.

Darüşşafaka Giriş Sınavı’nda başarı gösteren öğrenciler, kendilerine bildirilen tarihlerde yatılı okula uygunluklarının değerlendirildiği sağlık kuruluna girmek üzere okula davet ediliyorlar. Sağlık kurulundan geçen öğrenciler yapılan mali durum araştırmasından sonra okula kayıt hakkı kazanıyorlar. Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Genel Yetenek, Türkçe ve Matematik alanlarında başarı sıralaması yapan Darüşşafaka Giriş Sınavı ile ortaokula öğrenci kabul ediyor.  Her yıl mayıs veya haziran ayında Türkiye genelinde 20 ilde yapılıyor. Bu illerin dışında sınava girmek isteyen öğrencilerin en yakın sınav merkezine ulaşmaları, Darüşşafaka tarafından sağlanıyor. Sınavda başarılı olan öğrenciler, sağlık kontrolü, rehberlik görüşmesi ve maddi durum incelemesinden sonra Darüşşafaka’da okumaya hak kazanıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.